Politika

MARO KRISTIĆ ‘Notorna je laž da otpad s kruzera ne završava na Grabovici’

Maro Kristić

Gradski vijećnik Maro Kristić uputio je priopćenje u kojem se osvrnuo na konferenciju za medije održanoj u Luci Dubrovnik, a u kojoj je direktor Željko Raguž istaknuo izvrsne poslovne rezultate te nagradio zaposlenike, ali i potaknuo polemiku oko gospodarenja otpadom. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

-Drugu godinu u nizu konferencija za novinare direktora Luke Dubrovnik  Željka Raguža na kojoj se ističu izvrsni poslovni rezultati i nagrađuju zaslužni zaposlenici bar na kratko u medijskom prostoru otvori polemike oko problematike gospodarenja otpadom. Ova tema se nezasluženo rijetko otvara u javnom prostoru pa je na žalost dobro kada u medijske stupce dospije barem kao predmet prepucavanja političkih opcija. Način djelovanja direktora Luke Dubrovnik je svima dobro poznat i njegovo je pravo da se hvali svojim rezultatima pa makar oni bili posljedica špekulacije cijenama tuđeg otpada koji niti jedna luka na Mediteranu ne želi zbrinjavati. No, zasipanje medijskog prostora milijunima kuna dobiti i isticanje pregovaračkih i trgovačkih vještina koje pokazuje i u političkom djelovanju imaju i svoju pozadinu koju naši sugrađani  možda trenutno ne vide i ne doživljavaju, ali kako stvari stoje, vrlo brzo hoće, a za koju nije odgovoran samo Raguž.

Nedavno održana konferencija za novinare opravdano je trebala otvoriti pitanje posljedica koje zbrinjavanje otpada ostavlja na okoliš, stanja odlagališta na Grabovici koju smo sukladno deklaraciji usvojenoj na Gradskom vijeću trebali odavno zatvoriti te naposljetku pitanje očekivanog utjecaja zbrinjavanja tuđeg otpada na kućne budžete naših sugrađana, jer netko će morati platiti cijenu njegovog zbrinjavanja kada se Grabovica konačno zatvori i sanira, a i to će  svakako biti uskoro. Notorna je laž da otpad s kruzera ne završava na Grabovici, jer se izuzev reciklata koji se dalje oporabljuju cjelokupan miješani komunalni otpad koji proizvede milijun turista godišnje, koliko ih u naš Grad dođe kruzerima, zajedno s ostalim miješanim komunalnim otpadom koji proizvedu  ostatak turista i kućanstva zbrinjava upravo na Grabovici. A tu je svakako riječ o ogromnim količinama otpada.

Odgovorna gradska uprava bi to trebala znati i oni su pažnjom dobrog gospodara trebali utjecati na politiku zbrinjavanja otpada iz lučkog područja Luke Dubrovnik. Svaka tona otpada s kruzera koja završi na Grabovici i svaki milijun kuna dobiti Luke Dubrovnik s ove osnove u vrlo skoroj perspektivi kada se Grabovica zatvori, neće puno značiti u odnosu na milijune kuna troškova koje će Grad Dubrovnik morati plaćati na ime cijene zbrinjavanja otpada na odlagališta van granica naše županije, a tu cijenu će morati prebiti preko leđa građana kroz njihove račune, ili će im, kako bi mogao subvencionirati odvoz otpada morati uskratiti neka od svojih ionako nerealnih obećanja u ovom mandatu poput Lapadske obale, novog nogometnog stadiona, braniteljskog naselja, javnih garaža i ostalog. I tako će biti sve dok županijska vlast ne riješi pitanje izgradnje Centra za gospodarenje otpadom na ionako ekološki iznimno dvojbenoj lokaciji s zastarjelom i skupom tehnologijom, a o stanju tog projekta najbolje kazuje činjenica da ni oni sami ne znaju koliko ima zaposlenih u njihovoj tvrtki koja navodno razvija ovaj projekt, koliko milijuna proračunskih sredstava se izdvaja za njihove plaće, a da nitko ne zna što oni rade i gdje im je adresa i hoće li se i kada ovaj projekt realizirati?
Zamislite koliko je to milijuna kuna  koje su građani uplatili u proračun koji se nekontrolirano troše i koji će se još potrošiti, a o kojima malo tko govori i piše.

Nedavno smo nakon dugo čekanja konačno dobili i pročistač za vodu kojim se gradska uprava opravdano pohvalila, jer je projekt dovršen u njihovom mandatu, samo se postavlja pitanje zašto je propušteno istaknuti kako je uređaj za pročišćavanje voda vrijedan nešto vise od 50 milijuna kuna koji je trebao biti financiran europskim sredstvima nadležno europsko tijelo odbilo financirati i tko će na kraju, zbog navodnih propusta bivše gradske uprave snositi troškove njegove nabavke i puštanja u rad?

Stoga apeliramo na objektivnost u izvještavanju o svim važnim projektima od strane svih dionika u političkom i javnom životu, jer osim što stvaraju lažnu percepciju ostavljaju značajne posljedice i na materijalni status naših sugrađana – stoji u priopćenju koje potpisuje gradski vijećnik Maro Kristić.

Pročitajte još

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist