Sport

Marko Macan: Sve smo pobjede, medalje i uspjehe zajedno slavili!

marko macan

Prije svega, naš rezultat je odličan, što god ljudi mislili o tome. To je velik uspjeh s obzirom gdje smo bili prije par mjeseci. Da je netko pitao bi li bili zadovoljni s broncom, odmah bi ‘potpisali’ – kaže u jednom dahu Marko Macan, bek i najmlađi Jugaš u povijesti osvajanja medalja na Olimpijskim igrama.

Njegove dojmove, ali i osobne uspjehe iz Rija, rado je podijelio s nama  u DuListu, počevši s ‘olimpijskim zajedništvom’.

-Što se tiče Rija općenito, doživljaj je jednostavno – čudo. Zapravo, neopisivo je biti tamo, igrati, zajednički sve raditi… Sudjelovati! Olimpijsko selo, svi ti ljudi, naši sportaši, ta pozitivna energija i kolektivni ponos, to je ono što nas je sve vodilo, ne samo nas vaterpoliste – kaže nam Macan, koji ističe kako, unatoč što su se natjecali međusobno, sportaši svijeta su skupa živjeli, radili, ručali…

– Ono što me se zaista dojmilo iz sela je što je cijela hrvatska delegacija bila zaista skupa, svi smo međusobno navijali jedni za druge, gledali, pratili zgoditke. Da, bilo je: ‘Tooo, Sara!’ ili ‘Bravo, Sandra!’, svatko je išao svakoga gledati. Sve smo pobjede i medalje i uspjehe skupa slavili. Nas stotinjak sportaša koji se drže skupa, mada se nikad prije nismo vidjeli niti znali – to je ono najljepše što je Rio mogao iznijeti. Brzo su popucale te barijere i odmah smo se družili. Bili smo kao obitelj – od srca nam priča ovaj uspješni mladi dubrovački sportaš, koji ističe kako je Hrvatska postigla to da je zaista svatko pratio uspjehe, gledao, navijao i divio se.
‘Borili smo se jedan za drugoga’
Spomenuvši obitelj, nismo se mogli nego osvrnuti na svestranu potporu koju njemu, u njegovim uspjesima, pruža njegova obitelj. Kroz smijeh kaže kako ne stigne gledati gdje je tko na tribinama za vrijeme utakmice, ali… — Moja obitelj od početaka mi je potpora, netko na koga se mogu osloniti. Oni, moja mama, su sretni zbog mene i ja zbog njih – kaže 23-godišnji Jugaš koji je, osim što je prošao sve uzraste VK Jug Co, u mlađim generacijama kao kapetan bio ‘krivac’ za mnogobrojne pehare prvenstava i kupove. I dan danas, zadovoljan je sobom i svojim radom, a nerijetko ćete upravo za Marka čuti kako je maksimalno angažiran i da se, kad radi, sto posto predaje i trudi. U razgovoru kaže: ‘Mi smo u Riju bili tim’, dodavši kako je jednostavno nemoguće izdvojiti jednog čovjeka.

– Zadovoljan sam svojom izvedbom. Išao sam u Rio kao treći bek i mislim da sam svoj zadatak odradio dobro i kvalitetno, s obzirom na to kako sam napočetku priprema, u svibnju, imao operaciju šake. Jedva sam se stigao pripremiti za Final Six, prošao i jedva uopće došao na ove pripreme. Na kraju sam se uspio izboriti i proći na Olimpijadu te odigrati solidno, ništa strašno, ali bez grešaka. Zadovoljan sam. Ali, ekipa je bitna – nakon dugo vremena, a pogotovo nakon Beograda, napokon smo izgledali kao ekipa i borili se jedan za drugoga. To je ključ uspjeha. Realno, nismo mogli biti bolji od Srbije, no pitanje je bilo ostalih ekipa, te smo pokazali kako možemo, a uspjeli smo zato što smo se držali kao jedan – zaključuje Macan.

Pročitajte još

PK Jug osvojio novih 6 medalja

Dulist

ODLIČNI REZULTATI Barčot seniorski prvak, Nenadiću bronca

Dulist

NEOČEKIVANI REZULTAT! Amerikanci pobijedili Barakude

Dulist