DuList IN

MARIJO CURIĆ: ‘Chef kuhinje istodobno mora biti odličan kuhar, pošten menadžer, motivirajući vođa i uspješan govornik’

marijo curic

Nakon brojnih šefova kuhinje koji su vodili restoran 360 te bivše restorane koji su se nalazili na istoj lokaciji, na red je došao i jedan domaći kuhar.

Riječ je o tridesetosmogodišnjem Mariju Curiću koji je prije dvije godine preuzeo vodstvo kuhinje restorana 360, jednog od najprestižnijih restorana u Hrvatskoj. Voditelj je tima kuhara u kojoj se stvaraju delicije moderne mediteranske kuhinje pri kojoj se koriste određene tehnike molekularne kuhinje te tako brojni gosti mogu uživati u maštovitim kreacijama koje sadrže tradicionalne sastojke naših krajeva.

– Iznimno sam ponosan biti voditeljem tima kuhinje Restorana 360. Cilj mi je motivirati i naučiti mlade kuhare da imaju emocionalan pristup hrani i namirnicama. Biti chef kuhinje u restoranu je jako naporan posao, međutim biti chef kuhinje u prestižnom restoranu s dugogodišnjom reputacijom je zaista golemi teret, ali ako voliš ono što radiš jednostavno nađeš energiju koja te pokreće i sigurno ne bih mijenjao struku za bilo koju drugu – istaknuo je Curić.

Suradnje s poznatim i vrhunskim kuharima
Kuhanjem se počeo baviti odmah nakon završene srednje škole u dubrovačkim hotelima i restoranima sve dok se nije zaposlio u restoranu Gil’s 2007. godine, sadašnjem restoranu 360. Otkrio nam je među ostalim kako se u svom dugogodišnjem radu upoznao s brojnim poznatim i vrhunskim kuharima. Ali je najveći dojam i utjecaj na njega ostavio Gilles Camilleri, prvi Chef nekadašnjeg restorana Gil’s. Neupitno je kako Marijo posjeduje talent, no kao u svakom poslu, potrebno ga je s vremenom unaprijeđivati.

— Svoje vještine nadograđujem obilazeći svjetski renomirane restorane. Tijekom zimskog perioda, kada je restoran 360 zatvoren odradio sam staž u Devero restoranu u Milanu, s chefom Enricom Bartolinijem, a posljednje dvije godine u Londonu u restoranima Square i Marcus Wareing – rekao je ovaj kuhar te dodao na koji način održava sklad u kuhinji odnosno na koji način održava dobru komunikaciju s kolegama.

— Vođenje, organizacija i razvijanje tima su najbitniji segment jedne kuhinje. Svi mi nastojimo biti izvrsni u onome što radimo, međutim chef kuhinje istodobno mora biti odličan kuhar, pošten menadžer, motivirajući vođa i uspješan govornik – istaknuo je Curić te nadalje otkrio na koji način stvara svoja jela i kako bira svoje namirnice.

– Pristup naše kuhinje je ukorijenjen u mediteranskom nasljeđu Dubrovnika. U svojim jelima spajam tradicionalne okuse kroz vlastitu, mediteransku interpretaciju. Namirnice jako često kupujem u raznim OPG-ovima iz naše okolice. Uz dobro poznatu i prihvaćenu hrvatsku janjetinu, naši gosti će ovo ljeto moći kušati i čokoladni mousse od ‘Mantale’ cijenjene slastice od mošta, specifične za dubrovački kraj – istaknuo je Curić.

Bitna je vizualna prezentacija
U ovim modernim vremenima na ugled restorana izrazit utjecaj imaju ocjene i dojmovi koje ljudi ostavljaju na internetskim platformama odnosno društvenim mrežama. Zanimalo nas je, kada slaže jelo, razmišlja li o tomu kako mora biti ‘lijepo oku’ jer će netko to fotografirati i objaviti na blogu odnosno društvenim mrežama.

— Apsolutno. Kreativno slaganje jela prva je impresija prema gostu i vrlo je bitna u kompoziciji s okusima. Ovdje prije svega mislim na vizualnu prezentaciju jela prema gostu, a ne toliko na medije – rekao je Curić koji kreativnost smatra izrazito bitnom komponentom u stvaranju jela.

— Ne bih izdvojio niti jedno jelo koje mi je najdraže napraviti, ali uživam u procesu kreiranja novih jela i istraživanju novih okusa. Uvijek moramo ići naprijed. Istražujem stare koncepte i prilagođavam ih te popravljam dok ne dobijem jela s kojima sam zadovoljan – naglasio je Curić i dodao kako se nažalost prvog jela ne sjeća te istaknuo kako je tako – ‘možda i bolje’.

Kulinarska scena u Dubrovniku raste iz ‘minute u minutu’. Curić smatra kako restoranska i gastronomska ponuda u Dubrovniku posljednjih par godina zaista napreduje i dodao kako se iskreno nada da će se taj trend i nastaviti.

Pročitajte još

LJETNO KINO SLAVICA Premijera filma mladog dubrovačkog redatelja Franka Dujmića

Dulist

ZAVRŠEN PETI FESTIVAL Lopud još jednom potvrdio status otoka koji živi kroz umjetnost

Dulist

ANTE DROPULJIĆ Od sporta do restorana s Michelinovim zvjezdicama i kuhanja za slavne face!

Marijana Tadić