Dubrovačka slastičarna Mala truba zatvorila je svoja vrata, no na svojim društvenim mrežama dijele razne recepte. Slastičarka Lucija Tomašić Šarić ovoga je puta podijelila recept za ‘Fjorin’.
-Tko god me upoznao zna da volim kolače koji su jednostavni, fini, sočni i ne previše slatki. U tu kategoriju spada i ovaj Fjorin iz Trube. U nedostatku badema koristila sam lješnjak brašno. I nerafinirani smeđi šećer iz dm-a (nije sponzorirano – jednostavno mi je dobar, a i ostalo mi ga je od cimet rolica – recept je kod @janjolinka, što sam radila prije par dana. Cimet rolica već odavno više nema, ali šećera ima).
Ovaj se kolač pripremi, stavi peći i nakon toga se ide radit ručak. Dok se ručak pojede kolač je pečen i ohlađen taman dovoljno za konzumiranje. Ili ga stavite peći i dok čekate da se ohladi stignete okrenuti i pripremiti 1000 puzzli za slaganje – napisala je Tomašić Šarić.
Fjorin
• za kalup promjera 16 cm (ja sam ga radila u duguljastom kalupu za kruh koji je 26x8cm)
• 120 g lješnjak brašna (ili 90g badem brašna i 30g kokos ljuskica + 50ak grama borovnica)
• 100 g nerafiniranog šećera
• 125 g jaja (2 jaja L veličine)
• 100 g maslaca
• prstohvat soli
Dok vam se maslac lagano topi izvažite i pripremite sve sastojke. U posudu stavite lješnjak brašno, šećer i sol. Dodajte otopljeni maslac i jaja. Sve dobro izmiješajte.
Stavite u kalup, pospite sjeckanim lješnjacima ili badem listićima ili kokos čipsom i pecite na 170 stupnjeva 30 min.
Kalup je ili namašćen i pobrašnjen ili je papir za pečenje u njemu.
Ako radite kombinaciju s bademom i kokosom i borovnicama dodajte borovnice na kraju. Isto tako možete dodati i malo korice od limuna, ili korice naranče ili cimeta ili vanilije. Samo nemojte sve sve skupa.
Isprobavajte. I uživajte!
Pripremila: Mala truba