GradKoronavirus u Hrvatskoj

LUČKA UPRAVA O KORONAVIRUSU ‘Pratimo situaciju ususret prvom kruzeru’

KRUZER

Turistička nam je sezona pred vratima, a prvi kruzer u Gruž bi trebao uploviti krajem ožujka. Svima je jasno kako će brodarske kompanije morati promijeniti itinerare kružnih putovanja te brodove s Dalekog Istoka preusmjeriti prema dru­gim kontinentima. Još do kraja prošlog tjedna bilo je sasvim logično kako bi se isti mogli ‘pregrupirati’ prema Medite­ranu, a samim time i prema Dubrov­niku, no s obzirom na epidemiju u Ita­liji, ali i slučajeve u Hrvatskoj, sad je i to upitno. Zanimalo nas je stoga je li Lučka uprava Dubrovnik zaprimila upite cru­ise kompanija za nova uplovljavanja u 2020. godini, ali i kako će se novonastalo stanje u Italiji odraziti na uplovljavanja cruisera u Dubrovnik.
— Lučka uprava Dubrovnik zbog pojave zarazne bolesti koronavirusa u svijetu nije zaprimila dodatne upite cruise kompanija za uplovljavanja u ovoj sezoni. Raspored dolazaka kru­zera u 2020. godini je zaključen. Neće se ni u kojem slučaju poremetiti dosa­dašnji napori uloženi u bolju raspo­djelu i usklađivanje navedenog ras­poreda – naveo je Blaž Pezo, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik. Napominje kako pozorno prate situaciju, između ostalog s obzirom na to da brodovi koji koriste luku Venecija kao polaznu luku, u sklopu svog itinerara imaju uključenu luku Dubrovnik.
— Do dolaska prvog kruzera koji se očekuje 24. ožujka 2020. imat ćemo bolji uvid u kompletnu situaciju – navodi dalje Pezo.
Inače, ministar mora, prometa i infra­strukture Oleg Butković u utorak, 25. veljače je rekao kako će u kruzerske luke biti upućene posebne upute vezane uz koronavirus. Pezo nam pak ističe kako je Lučka uprava Dubrovnik zaprimila oba­vijest nadležnog Ministarstva o postu­panju s osobama koje su u zadnjih 14 dana prije ulaska u Hrvatsku boravile na području zahvaćenom epidemijom bolesti koju izaziva novi koronavirus. Postoji tako protokol za zdravstveni nadzor nad osobama bez simptoma, odnosno znakova bolesti kao i postupak s osobama koje pokazuje znakove bole­sti i njezinim kontaktima.
— Lučka uprava je u stalnom kontaktu sa zdravstvenim ustanovama na našem području te Postajom granične pomor­ske policije u luci Gruž u smislu pozor­nog praćenja i priprema s ciljem maksi­malne zaštite građana Dubrovnika, a sve sukladno smjernicama i uputama Mini­starstva zdravstva RH – zaključuje Pezo.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista 26. veljače 2020.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist