Aktualno

LJETNIKOVCI NA PRODAJU Od ruševine ispod Bourbona do tvornice paste na Ombli

Ljetnikovci

Svi jako dobro znamo kako su dubrovački ‘kvadrati’ itekako na cijeni, a posebno građevinska zemljišta u samom centru grada. Stoga ni ne čudi kako nam je za oko ‘zapeo’ jedan oglas na Njuškalu, kojim se oglašava prodaja ljetnikovca u Dubrovniku s građevinskom parcelom od čak 2580 ‘kvadrata’ na potezu između ulica Josipa bana Jelačića i dr. Ante Starčevića. Riječ je o nekadašnjem ljetnikovcu Natali – Sorgo koji datira s kraja 16., početka 17. stoljeća, no danas je u ruševnom stanju.

Ruševina Natali – Sorgo

U oglasu je tako istaknuto kako je u prodaji zemljište površine 2580 m2 koje se nalazi na Montovjerni, a na njemu postoje dvije građevine tlocrtnih površina 110 m2 i 31 m2 koje su upisane u katastarski plan. Cijena je prava sitnica – milijun i 800 tisuća eura. Tragom ovog oglasa odlučili smo ‘pronjuškati’ nudi li se za prodaju još koji ljetnikovac, zapravo njegova ruševina, jer naše područje obiluje starim ladanjskim zdanjima iz doba Republike. I, naravno odluka je bila – pun pogodak jer se u oglasniku nudi nekoliko takvih objekata.

Krenut ćemo od još jednog u užem dijelu grada, ljetnikovca Kaboga – Zec nedaleko od Solske baze, o kojemu smo pisali i ranije u nekoliko navrata. Riječ je o zdanju iz, kako piše u oglasu, 15. stoljeća, kojega je pokušala u heritage hotel obnoviti naša sugrađanka Branka Dabrović. Kupila ga je još 2017. godine kada je krenula i njegova obnova periodično ovisno o materijalnim sredstvima, no posao nije dovršen do kraja. Odlučili su ga prodati još 2020. godine, kada smo i razgovarali s gospođom Brankom.

– Zbog korona krize i iznimno loše turističke sezone nismo više u mogućnosti obnavljati ga jer zahtjeva ogromna materijalna sredstva. Obnovljeni su svi njegovi zidovi, spregnute ploče te tlačne ploče, sanirana je statika dvorca, grede, krovna konstrukcija, priključeni su struja, voda, kanalizacija i sl. Tužno je da je konstrukcija krova urušena stajala 50 godina. Krov i fasada su granatirani više puta jer se u Domovinskom ratu granatirao TUP, koji je izrađivao minsko eksplozivna sredstva za našu vojsku tako da je stradao i ljetnikovac – ispričala nam je tada Dabrović.

Projekt za heritage hotel

Zanimljivo je kako su ovaj gruški ljetnikovac 1816. godine zapalili Crnogorci o čemu svjedoči i ploča na vratima. I tada se morao obnavljati, što potkrjepljuje izjavu kako se kroz svoju dugu povijest često obnavljao i ‘prekrajao’. Nekretnina se proteže na ukupno 750 m2 površine, a sastoji se od velikog dvorišta te kamene kuće koja se proteže na tri etaže. Konstrukcija i krov su obnovljeni u skladu s konzervatorskim smjernicama, navodi se u tekstu oglasa te je napravljen projekt za luksuzni heritage hotel s 9 soba, restoranom, fitnessom, jacuzzijem itd. Za projekt je dobivena i građevinska dozvola. I ovaj se ljetnikovac nudi po cijeni od 1,8 milijuna eura iako je, zanimljivo, u listopadu prošle godine cijena bila za 200 tisuća eura niža.

Od Crijević – Fouque do tvornice paste

Stigli smo i do Rijeke dubrovačke, područja koje obiluje ljetnikovcima. Prisjetit ćemo se ovdje i riječi književne povjesničarke i književnice Slavice Stojan, koja je prilikom obilaska ovih zdanja istaknula kako ljetnikovci Rijeke dubrovačke nisu svaki svoja priča, već su povezani i čine jednu priču. Tako se danas prodaje jedan od njih, a riječ je, kako se ističe u oglasu, o ljetnikovcu Crijević – Fouque, za kojega postoji nekoliko oglasa. Zanimljivo, jedan ga smješta u Mokošicu, drugi u Donje Obuljeno, a treći u Rožat, no po fotografijama koje prate oglase vidi se kako je riječ o istom zdanju, točnije ruševini. Ladanjski sklop od 3.309 m2 čine zgrada površine 266 m2 s dobro očuvanim vrtom površine 2.719 m2 i pripadajućom obalom površine 324 m2, koja je, ističe se u oglasu, idealna za privezište, parking i sl.

– Nevjerojatan povijesni prostor koji kupcu pruža izvrstan potencijal! Izvanredna nekretnina kako za privatnu ljetnu rezidenciju tako i za turistički sadržaj (ekskluzivni hotel). Iako zahtijeva temeljitu renovaciju, sve navedeno pokazuje da se radi o jedinstvenoj nekretnini kakvih više niti nema na obali – ističe se u tekstu jednog od oglasa. Zanimljivo, i njegova je cijena 1,8 milijuna eura. Ovdje ćemo spomenuti i objekt uz sam izvor Omble, a riječ je o bivšoj tvornici tjestenine, koju je bivši gradonačelnik Andro Vlahušić želio pretvoriti u Muzej vode. Riječ je o građevini koja se nudi po cijeni od 2.600.000 eura, a kako se ističe u oglasu, ima i gotov projekt za rekonstrukciju. Ukupna površina parcele je 2.962 m2, a svaki od 4 kata po rekonstrukciji ima oko 4.000 m2. Lokacija je, ističe se dalje u oglasu, idealna za ugostiteljske i/li hotelske sadržaje ili stambene jedinice.

Muzej vode?

O ovoj se građevini još u kolovozu prošle godine oglasio i sam Vlahušić, koji smatra da bi Grad trebao kupiti ovu građevinu na izvoru Omble i nastaviti ‘dubrovačku priču o vodi’.

– Na priloženim fotografijama vidi se dio dubrovačke priče o vodi kako smo je osmislili kroz godine. Osim Aglomeracije započete 2015. i izgradnje pročistača vode ugovorenoga 2016. godine, osmislili smo i kreirali cjelovitu priču o vodi za građane Dubrovnika i turiste. Koncept Muzeja vode na Ombli napravio je renomirani arhitekt Davor Bušnja, tvrtka Trames napravila je projekt revitalizacije Dubrovačkoga renesansnoga vodovoda od Onofrijeve fontane do izvora Vrelo za koja smo dobili Europska sredstva. Promovirali smo prodaju reciklažne suvenir boce Vodovoda, prodajemo zrak, a punimo čistu vodu iz pročistača na svakoj fontani. Započeli smo razgovore s vlasnicima stare tvornice tjestenine na izvoru Omble koja se sada prodaje i koju grad Dubrovnik treba kupiti kroz pregovarački proces – iznio je tada bivši gradonačelnik.

Od Zatona do Župe

U Zatonu se za 2,7 milijuna eura prodaje ljetnikovac iz 19. stoljeća, koji se prostire na tri etaže oko 600 m2 stambenog prostora, dok se ukupnih 3000 m2 (građevinskog) okućnice rasporedilo na vrtove i voćnjake iza kuće te dva stara gospodarska objekta. Nekretnina je smještena uz samo more. Ljetnikovac iz doba Dubrovačke Republike, kako je istaknuto u oglasu, prodaje se i na Kalamoti.

– Kompleks ljetnikovca s prostranim vrtom ograđen je visokim kamenim zidom koji je dio izvorne ladanjske cjeline. U trenutnom stanju sastoji se od kule na 3 kata tlocrtne veličine 50 m2 te ruševina tlocrtne veličine 120 m2 s vrtom 439 m2, udaljen 200 metara od mora, uz kojeg postoji i vez za brod do 20 m u obližnjoj luci – navedeno je u tekstu oglasa.

Nekretnina zahtijeva kompletnu obnovu, a cijena je 715 tisuća eura. Zanimljiv povijesni ljetnikovac prodaje se i u Mandaljeni po cijeni od 1,4 milijuna eura.

– Ljetnikovac je u 17. stoljeću izgradila dubrovačka plemićka obitelj Ranjina (Ragnina) čiji je plemićki obiteljski grb uklesan na više mjesta na glavnom, jugozapadnom pročelju ljetnikovca. Kroz povijest, vlasnici ljetnikovca su bile i plemićke obitelji Getaldić (Ghetaldi) i Restić (Resti). Zbog svoje pozicije i važnosti, te velike prostorne površine, u dijelu ljetnikovca je dugo vremena bila osnovna pučka škola – istaknuto je između ostalog u oglasu.

Naravno, i za ovu nekretninu se spominje mogućnost ne samo luksuzne privatne rezidencije već i heritage hotela ili pak ekskluzivnog objekta prigodnog za održavanje raznih događanja. Nažalost, Općina Župa dubrovačka, iako je razmatrala njegovu kupnju, nema financijske snage i za realizirati je, o čemu smo pisali prije dvije godine.

Pročitajte još

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist