Po naški dinja, a književno lubenica, idealno je osvježenje u vrućim danima. Ona nije samo prehrambena poslastica, nego je prava riznica vitamina i minerala.
Bogata je antioksidansima koji štite od slobodnih radikala i preranog starenja te čuvaju od srčanih bolesti i raka. Ako želite od lubenice pripremiti jednostavan, a ipak poseban specijalitet, neka to bude ledeni sorbet. Recept donosi Alternativa za Vas.
Sastojci:
1 šalice vode
6 šalica lubenice, narezane na kockice
½ limuna (iscijeđen sok)
3 lista metvice (po želji)
2 jušne žlice smeđeg šećera
Priprema:
Prokuhajte vodu i šećer uz povremeno miješanje, sve dok se šećer ne rastopi.
Uklonite sa štednjaka i ostavite neka se dobiveni sirup ohladi.
Narežite lubenicu na kockice i uklonite sjemenke.
U blenderu izmiksajte zajedno lubenicu, listiće metvice, sok od ½ limuna i ohlađeni sirup.
Izlijte mješavinu u kalup za sladoled ili odgovarajuću posudu i stavite 3 do 4 sata u ledenik da se zamrzne.
Konzumirajte odmah ili pohranite u hermetičnu posudu i čuvajte u ledeniku do 2 dana.