Aktualno

LIKVIDACIJA DUBROVAČKIH ZALAZAKA SUNCA Nema opasnosti za namirenje vjerovnika!

uvala000

Otkako je odjeknula vijest da tvrtka koncesionar plaže u Uvali Lapad, Dubrovački zalasci sunca d.o.o., ide u likvidaciju, mnogi su se zapitali kako pored duga od 822 tisuće eura nije pokrenut stečaj te izrazili zabrinutost za naplatu. Podsjetimo, na poreznoj ‘listi srama’ koncesionar se našao zbog neplaćanja koncesijske naknade. Kako bi stvari bile jasne nužno je pojasniti što je likvidacija, odnosno koja pravila za ovaj postupak defacto gašenja trgovačkog društva propisuje Zakon o trgovačkim društvima.

Zašto likvidacija, a ne stečaj?
Temeljna razlika između likvidacije i stečaja je u subjektu koji pokreće te postupke. Tako likvidaciju pokreće dobrovoljno samo društvo, a stečaj se u pravilu pokreće temeljem prijedloga onih kojima je društvo dužno, dakle vjerovnika. Bitna je dakle za likvidaciju namjera uprave da ugasi društvo, da ono prestane postojati. Ono što je bitno je da društvo ne može, temeljem likvidacije, prestati postojati bez da su prethodno namireni svi vjerovnici. Štoviše, likvidacija se provodi ako je imovina dostatna kako bi se namirili svi vjerovnici s kamatama. Ako tome nije tako, provest će se stečajni postupak.

Zaštita trećih
Odluka o otvaranju likvidacije društva upisuje se u sudski registar upravo iz razloga zaštite trećih i to ne samo vjerovnika, već i svih ostalih koji s društvom surađuju ili su planirali ikakav vid suradnje. Naravno da je informacija o namjeri gašenja društva svima njima itekako bitna. O likvidaciji se također moraju obavijestiti poslovne banke, kao i nadležna ispostava Porezne uprave. Poslove društva u likvidaciji vode likvidatori, a to su najčešće neka ili neke od osoba koje su i inače vodile društvo.

4 koraka likvidacije
Postupak likvidacije provodi se prema odredbama Zakonom o trgovačkim društvima. Četiri su ključne cjeline, odnosno koraka, postupka:
1. Sastavljanje početnih likvidacijskih financijskih izvještaja.
2. Pozivanje vjerovnika i prijava tražbina. Nakon što se provede postupak prijave tražbina, likvidator na temelju navedenih iznosa utvrđuje je li imovina društva dovoljna za to da se podmire sve tražbine vjerovnika s kamatama. Ako tražbine prelaze iznos ukupne imovine društva, likvidatori odmah moraju obustaviti likvidaciju i predložiti provođenje stečajnog postupka kako propisuje Zakon o trgovačkim društvima.
3. Sastavljanje izvješća o provedenoj likvidaciji i prijedlog o podjeli imovine društva.
4. Sastavljanje likvidacijskog financijskog izvještaja i izvješća o povedenoj likvidaciji.

Bitno prijaviti potraživanja!
Temeljem navedenoga, jasno je da razloga za bojazan da će se Dubrovački zalasci sunca naprosto ugasiti, a vjerovnici ostati nenamireni – nema!
Ono što je bitno je da vjerovnici, kako su i pozvali iz Dubrovačkih zalazaka sunca, u roku od 6 mjeseci prijave svoja potraživanja i ista će biti namirena. Za slučaj da ne budu – likvidacija se ne može provesti, nego tvrtka po slovu zakona ide, kako je već navedeno, u stečaj. Tih 6 mjeseci računa se od dana kada je odlukom članova društva za likvidatora imenovan dosadašnji član uprave Marinko Benić i time je pokrenuta likvidacija. A to je bilo 30. studenog 2023. gdiube, Pokretanje likvidacije javno je objavljeno na stranici sudskog registra Trgovačkog suda u Dubrovniku. Vjerovnici bi se, prema izjavi likvidatora, trebali namiriti iz unovčene imovine društva.

Pročitajte još

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist

[FOTO] TKO SE GLISIRA I VOZI BEZ DOZVOLE Evo kako nam je bilo s Lučkom kapetanijom u akciji

Maris Guca

Devet besplatnih radionica kroz u CDMO Dubrovnik

Dulist