Vaše vijesti

Lapadski osmaši u Vukovaru

lapad u vukovaru 4

Osnovna škola Lapad svake godine s puno ljubavi i poštovanja obilježava Dan sjećanja na stradanja i patnju Vukovara. Taj dan uvijek je ispunjen tugom, ali i ponosom i ljubavlju.

U znak te ljubavi lapadska škola prva je organizirala paljenje svijeća na Stradunu od kojih je oblikovano i plamteće srce pred crkvom našega Parca. Predstavljalo je u tom trenutku 1050 zahvalnih srca lapadskih učenika. Taj simboličan čin vječne ljubavi postao je tradicija na što smo mi u Lapadu ponosni. Kruna te ljubavi jest potpisivanje Povelje o prijateljstvu lapadske škole i OŠ Dragutina Tadijanovića iz Vukovara koja se dogodila kao dio sveukupnih radosti i svečanosti u prigodi Feste sv. Vlaha. Ljubav, prijateljstvo i zahvalnost bili su i krajnji cilj ekskurzije lapadskih osmaša ove godine.

Njih 130 najveći dio petodnevne ekskurzije provelo je baš u Vukovaru, gdje su se u neposrednom susretu s istinom uvjerili u teška stradanja i patnju koju je pretrpio naš Vukovar u Domovinskom ratu. Koliko su snažno doživjeli istinu o stradanjima i patnji Vukovara svjedoče dojmovi koje su kasnije iznosili u svojim osvrtima o svemu onome što su doživjeli na ekskurziji. Učitelji koji su pratili naše učenike vratili su se oduševljeni ponašanjem naših učenika općenito, a naročito tijekom boravka u Vukovaru.

Veseli i činjenica da su posjetili našu prijateljsku školu i tako se upoznali s Vukovarom danas koji živi za budućnost poštujući istinu o nedavnoj bolnoj prošlosti. Bravo za naše osmaše, učitelje koji su s njima proveli pet prekrasnih dana, ali i za njihove roditelje koji su u njih usadili primjereno ponašanje i poštivanje svega onoga što Vukovar svima nama znači.

Zahvalnost i ljubav i ovih dana živjet će u školi Lapad u čijem dvorištu ćemo i ove godine zapaliti plamteće srce te na video konferenciji o Vukovaru 1991. godine u kojoj ćemo po 4. put sudjelovati, zahvalni dubrovačkom Sveučilištu koje nam to omogućava.

Doris Raguž, OŠ Lapad

Pročitajte još

SNIJEŽNIČARI NA MITSKOJ PLANINI ‘Nismo očekivali da će Ararat biti nešto izvan svega’

Dulist

Ane Mljećka: ‘Zemljište gdje je Hotel Odisej bi se trebalo vratiti stanovnicima Goveđara’

Dulist

[FOTO] SUGRAĐANIN UPOZORAVA Netko krade kamen na trasi stare željezničke pruge?

Dulist