Aktualno

La Niña bi mogla rashladiti vrijeme ovog ljeta

jugo juzina valovi more 12

Vremenski obrazac El Niño koji može uzrokovati ekstremne uvjete poput šumskih požara i tropskih ciklona trebao bi se kasnije ove godine pretvoriti u općenito hladnije uvjete La Niñe, objavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Inače, El Niño je prirodna vremenska pojava povezana s poremećajem obrazaca vjetra što znači toplije temperature površine oceana u istočnom i središnjem Pacifiku, a La Niña donosi hladnije temperature Tihog oceana oko ekvatora te je povezana s poplavama i sušama. WMO je objavio kako postoji 60 posto šansi da će se uvjeti La Niñe pokazati između srpnja i rujna, te 70 posto između kolovoza i studenog.

– Svaki mjesec od lipnja 2023. postavio je novi temperaturni rekord, a 2023. godina bila je daleko najtoplija godina ikad zabilježena. Kraj El Niña ne znači stanku u dugoročnim klimatskim promjenama jer će se naš planet nastaviti zagrijavati zbog stakleničkih plinova koji zadržavaju toplinu. Iznimno visoke površinske temperature mora i dalje će imati važnu ulogu tijekom sljedećih mjeseci – rekla je Ko Barrett, zamjenica glavnog tajnika organizacije.

Proteklih devet godina najtoplije su otkad se bilježe ti podaci, usprkos hladnom utjecaju La Niñe koji je trajao od 2020. do početka 2023., objavio je WMO.

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist