Kultura

Kvartet Sorkočević proslavio 25. rođendan

kvartet5

Koncertom u Saloči od zrcala Narodne kjnižnice Grad, Kvartet Sorkočević proslavio je 25. obljetnicu djelovanja.

Kvartet je osnovan 1988. godine kako bi se što više njegovala komorna glazba Dubrovnika, ali i svijeta. Za svoje dugogodišnje djelovanje Kvartet je dobio priznanje za sudjelovanje na Dubrovačkim ljetnim igrama 1992. i 1995. te priznanje 2002. od strane Turističke zajednice Grada Dubrovnika. Inače, Kvartet Sorkočević već tradiocionalno nastupa u Crkvi svetog Spasa gdje redovito održava koncerte kako za domaću publiku, tako i za turiste. Članovi kvarteta su Đive Kušelj – flauta, Slobodan Begić – violina, Denis Ajduković – kontrabas i Nena Ćorak – klavir.

Oni su večeras za okupljene ljubitelje klasične glazbe izveli slijedeća djela: L. Van Beethoven „Romanca „Adieu“, A. Corelli „Sonata da camera“, N. Ćorak iz zbirke „Slike grada“, A. Piazzola „Milonga del Angel“, F. Drdla „Serenade“, A.P. Malvezzi „Zingaresca“, E. Gillet „La Chinoise“.

– Kvartet je osnovan 1988. Tada sam bio student na muzičkoj akademiji, to je ujedno moj prvi početak umjetničkog rada. Kolegica Nena i ja, s obzirom da je to bio naš početak umjetničkog rada, a sastav Kvarteta se malo mijenjao, pomlađen je poslije Domovinskog rata, ove ćemo godine proslaviti 25. godina samostalne umjetničke karijere, koja je naravno vezana za Kvartet Sorkočević. Počeli smo nastupati1998. u hotelu Excelsior. Do sada smo imali veliki broj koncerata, a puno ih se veže za turizam. Sukladno tome dobili smo i nagradu za unaprijeđenje turizma od Turističke zajednice Grada Dubrovnika. Imamo pripremljenu nagradu i jedne turističke  agencije za promidžbu turizma u Americi. Naime, gosti iz Amerike bili su na našem koncertu u Gradu, i to su ponijeli odavde kao najljepšu uspomenu.

Vezani smo i za kulturu Grada, pa svaku zimu prierđujemo ovakve koncerte. Uglavnom u Saloči od zrcala u sklopu ciklusa Glazbeni salon, gdje nastupamo zajedno s našim kolegama. Naravno uz pomoć Grada koji pokrije troškove knjižnice – rekao nam je jedan od članova Kvarteta Sorkočević Slobodan Begić. Na naše pitanje što ih drži zajedno sve ove godine, odgovorio je:  

– Nismo ničim opterećeni, ne ljutimo se na nečije mane, jer svatko od nas ih ima. Nema druge formule.
 

Pročitajte još

Pierre-Laurent Boucharlat dojmio publiku 18. Epidaurus Cavtat Festivala

Dulist

Knjiga Stipe Kutleše o Ruđeru Boškoviću predstavlja se u Ravnom

Dulist

PERFORMANCE NA STRADUNU Dubrovniku i mojoj majci! Ne, nije Slaven Tolj!

Dulist