Županija

Kvalitetu Konobe Maha prepoznali su Bill Gates,Tom Cruise, Demi Moore…

konoba maha zlatna naranca 11

Pročelnik UO za gospodarstvo i more Ivo Klaić sa suradnicima, predstavnici HGK – ŽK Dubrovnik, DUNEA-e te predstavnici medija obišli su danas dobitnike nagrade ‘Zlatna naranča’ – izbor najboljih u ruralnom turizmu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Riječ je o Konobi Maha koja je smještena osam kilometara od Grada Korčule.

Pročelnik Klaić ovom prilikom je poručio kako je nagrada ove godine otišla u prave ruke, te kako ga veseli vidjeti kako je cjelokupna ponuda na našem tržištu iz godine u godinu viša, kako su istaknuli iz Županije.

-Dubrovačko—neretvanska županija već četvrtu godinu zaredom dodijelila je ovo priznanje jer smatramo kako ovakav vid turizima treba posebno poticati i valorizirati. Čestitam još jednom pobjednicima, ali i svim sudionicima jer svi zajedno čine našu ponudu i ostavljaju dojam na naše goste – rekao je Klaić te dodao kako ruralni turizam pozitivno djeluje na demografiju jer mladi u njemu pronalaze svoju budućnost.

Ispred Konobe Maha Jakša Marelić zahvalio se Dubrovačko-neretvanskoj županiji i DUNEA-i na nagradi rekavši kako je to još jedna potvrda njihova truda i dugogodišnjeg rada.

Inače, Konoba Maha s otoka Korčule već 12 godina spaja ugodnu atmosferu na svom rustikalnom i energetski neovisnom ranču uz kombinaciju tradicionalnih okusa i moderne prezentacije te time zaokružuje viziju ruralnog i održivog turizma. Kvalitetu i ambijent ovog obiteljskog gospodarstva prepoznale su i mnoge poznate osobe kao što su Bill Gates, Bernie Ecclestone, Tom Cruise, Demi Moore te mnogi drugi. Konoba Maha je jedna od suosnivača Udruge Korčulanske Pjatance – proljetnog sajma hrane i vina, a svoju viziju imanja u budućnosti dokazuju kontinuiranom edukacijom osoblja i vlasnika te stalnim podizanjem kvalitete usluge i povećanjem vlastite proizvodnje.

Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna agencija DUNEA pokrenuli su izbor za najbolje u ruralnom turizmu kako bi se ukazalo na važnost kvalitetnog pristupa u vođenju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava upravo u službi ruralnog turizma i time se odalo priznanje te zaslužena promocija najizvrsnijim.

Na natječaj je ove godine prijavljen rekordan broj poslovnih subjekata s područja cijele Dubrovačko-neretvanske županije, njih 26, a nakon prvog kruga izbora ocjenjivačka komisija odabrala je 15 finalista, između kojih su provjerom na terenu izabrani najbolji u osmišljavanju autohtonog turističkog doživljaja uz predstavljanje kulturne, povijesne i eno-gastro baštine svoga kraja.

Nakon Konobe Maha, koja je osvojila najveći broj bodova, drugo mjesto pripalo je OPG-u Marin Knez s Pobrežja, dok je Agroturizam Kapor iz Orebića osvojio treće mjesto.

Od 2018. se uz zlatnu, srebrenu i brončanu povelju, dodjeljuju i dvije posebne nagrade u kategorijama ‘Atrakcije u ponudi ruralnog turizma’ i ‘Tradicijski proizvodi’.

Ove godine su se, među finalistima, posebno istaknuli Etnografska zbirka Barilo smještena u samom centru Blata koja posjetiteljima nudi poseban i nezaboravan ugođaj i šetnju kroz stoljeća života otočana, te Školjkarstvo Antonio iz Zamasline uz jedinstveno iskustvo posjeta uzgajalištima mušula i kamenica, kušanje i upoznavanje s procesom proizvodnje ovog afrodizijaka.

Nagradu za ‘Tradicijski proizvod’ dobio je OPG Anica Bažika iz Lumbarde, vlasnici oznake Hrvatski otočni proizvod, sa svojim posebnim pekmezima, džemovima i marmeladama od limuna, mandarina, smokava, Plavca malog, uz stalno osmišljavanje novih proizvoda.

Pobjednici su, uz statuu Zlatne naranče i povelju, nagrađeni s novčanim iznosima od 2.000 do 5.000 kuna za unapređenje svog poslovanja.

Osim dobitnika, među finalistima su se našli i Seosko domaćinstvo Podanje i OPG Nikola Simić s Lastova, OPG Tomo Ostojić iz Ploča, OPG Pero Šiša iz Konavala, OPG Luko Jakobušić iz Župe dubrovačke, OPG Biskup, vl. Zdravka Stražičić s Mljeta, Pustolovni park Cadmos Village iz Konavala te OPG Ante Rončević iz Ploča.

Prošle godine nagradu je odnijela konoba ‘Seoska kuća’ obitelji Novaković iz Čilipa, jedan od pionira ruralnog turizma u Konavlima, 2017. nagrada je pošla u Metković restoranu i izletištu Đuđa i Mate, dok je 2016. godine prvo mjesto osvojilo OPG DIANA MAROVIĆ – EKO ŠKOJ s otoka Korčule.

Inače, ”Zlatna naranča” je svojevrsno ‘probiranje’ najboljih ruralnih domaćinstava, od kojih mnogi svake godine konkuriraju za državnu nagradu Suncokret ruralnog turizma kao najviše nagrade u ruralnom gospodarstvu na području RH.

Pročitajte još

IZ POLICIJE UPOZORAVAJU Sve je više kaznenih djela računalne prijevare, ne nasjedajte! Prijavite!

Ivana Mijić Vulinović

Zagađeno je more na plaži Tehnička radiona Ploče!

Dulist

Dubrovačka Kapetanija provela tri hitne medicinske akcije u arhipelagu

Dulist