DuList IN

KUHARICA PROF. JOSIPA ŽUVELE U svoj dom unesite dašak Držićevog doba

kuharica zuvela5

‘Dubrovnik – s okusom prošlosti’ naziv je mini kuharice prof. Josipa Žuvele predstavljene u sklopu drugog Good Food Festivala.

Sadrži 36 recepata nadahnutih dubrovačkom tradicijom, u dva izdanja – na hrvatskom i na engleskom jeziku. Prema riječima prof. Žuvele sva jela vuku korijene iz dubrovačke gastronomske baštine koja se oduvijek prožimala i razvijala u mediteranskom duhu. Dio recepata prenesen je u izvornom obliku dok je dio nadahnut povijesnim razvojem dubrovačke kuhinje od renesanse dalje. Recepti su reinterpretirani, odnosno prilagođeni mogućnostima, zahtjevima i interesima sadašnjeg vremena.

Spomenuo se prof. Žuvela i Marina Držića, u čijem se Domu kuharica i predstavila, a iz čijih se djela mogu iščitati dubrovački jelovnici renesanse.

– Dubrovačka gastornomija od Pometa do danas prošla je velike promjene. Te promjene su bile izazvane potrebama monokulture, a to je turizam. Promjene su izazvane monokulturom kad su naše saloče i naši tineli postali sobe za iznajmljivanje, a dubrovački ljetnikovci su postali prostori za obilazak i fotografiranje. Imao sam dosta muke dok sam pisao ovu knjigu, jer sam htio da u njoj prepoznate jela 15., 16., 17. i 18. stoljeća, s tim da je moj zadatak bio kako proizvod iz tog vremena prilagoditi potrošaču – gostu ovog vremena. Suvremena gastronomija je nemiran duh koji se strašno transformira tražeći i marketinški ispitujući potrebe, želje i zahtjeve suvremenog gosta. Jer ta menestra s toliko masnoće i grumenom loja nije menestra za ovo vrijeme. Zato sam minimalno pazeći da ne izgrebem habit, da ne oštetim izvornu poruku jela i značaj jela iz tog vremena morao paziti dok ga prilagođavam današnjim uvjetima i potrebama. Najveći broj jela je potpuno izvoran, manji broj ih je minimalno adaptiran zahtjevima suvremene gastronomije – objasnio je prof. Žuvela.

Na predstavljanju ove mini kuharice bili su i ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić, diretorica TZ grada Dubrovnika Romana Vlašić te pročelnik UO za poduzetništvo, turizam i more Vlaho Margaretić.
Prezentaciju su začinili Držićevi zalogaji koje su pripremili učenici Turističke i ugostiteljske škole.

Pročitajte još

LJETNO KINO SLAVICA Premijera filma mladog dubrovačkog redatelja Franka Dujmića

Dulist

ZAVRŠEN PETI FESTIVAL Lopud još jednom potvrdio status otoka koji živi kroz umjetnost

Dulist

ANTE DROPULJIĆ Od sporta do restorana s Michelinovim zvjezdicama i kuhanja za slavne face!

Marijana Tadić