Kultura

KRUNOSLAV IVANIŠIN OTKRIVA Što je to ‘Atque Picta’?

ivanisin predavanje

Umjetnička galerija Dubrovnik s rujnom nastavlja suradnju s Društvom arhitekata Dubrovnik i Hrvatskom komorom arhitekata – PO Dubrovnik kroz cikluse mjesečnih predavanja.

Predavanje pod nazivom ‘Atque picta’ održat će doc. dr. sc. Krunoslav Ivanišin večeras u 19.30 sati u Galeriji Dulčić Masle Pulitika.

ATQUE PICTA je katalog slika (i riječi) proizvedenih ili pronađenih na granicama arhitektonskog projekta, svojevrsno proširenje arhitektonske prakse, od gradnje do podučavanja projektiranja. U arhitektonskom projektu, način gledanja na stvari, način crtanja i način gradnje suštinski su povezani. Osim u konačnom proizvodu – projektu, a možda i građevini – taj višesmjerni, uzročno–posljedični odnos ostaje zabilježen u slikama (i riječima) koje namjenski ili nenamjenski proizvodimo ili pronalazimo prije, poslije ili tijekom projektiranja a možda i gradnje u vezi s konkretnim problemom ili naizgled slučajno, na putovanju stvarnim ili zamišljenim prostorima ili bibliotekama. Po svojoj izvornoj funkciji, one su pomoćni alat. Poredane u logičan niz, slike (i riječi) odvajaju se od svog izvornog konteksta. Sada autonomne, dokumentiraju ne sasvim jasne propozicije kao prostor, prostor – vrijeme, perspektiva, horizont, pogled i paradigme kao špilja, šator, planina, pustinja, stroj, ruševina, prozor, vrt, platforma. U najboljem slučaju, ne predstavljaju više ništa nego same sebe. VERBA VOLANT, SCRIPTA – ATQUE PICTA – MANENT. Na predavanju u Umjetničkoj galeriji, nekonceptualnom nizu slika (i riječi) suprotstavit ću razmišljanja o Dubrovniku i vlastitim projektima u Dubrovniku i van njega.

Krunoslav Ivanišin (1970.) je dubrovački arhitekt s međunarodnim projektantskim, pedagoškim i publicističkim iskustvom. Partner je u uredu IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI i doktor znanosti, docent u umjetničkom području na Katedri za arhitektonsko projektiranje Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autor je više izvedenih građevina različitih mjerila i namjena, nagrađenih natječajnih projekata, triju knjiga i mnogobrojnih članaka. Po njegovim projektima, u Dubrovniku su izvedene javna garaža na Ilijinoj glavici i stambeno naselje POS u Mokošici. Izlagao je na Venecijanskom biennalu 2010. godine.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist