Politika

Kristić: ‘Želimo osloboditi plaćanja članarine svako dijete koje se bavi sportom’

most 1

Kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Maro Kristić (MOST) ovog je petka na konferenciji za medije predstavio dio predizbornog programa koji se tiče dubrovačkog sporta, njegovih izazova i prilika koje je moguće ostvariti. Istaknuo je kako je globalna pandemija ostavila negativan odjek na gradski proračun, a iz kojeg se djelomično financira dubrovački sport. Naveo je i da je sportska infrastruktura u vrlo lošem stanju te da nedostaje veliki broj sportskih objekata.
-Ova aktualna gradska uprava obećala je uložiti 100 milijuna kuna u sport. Ono što smo dobili u četverogodišnjem razdoblju je strategija razvoja sporta, i skromna, ali dobrodošla ulaganja u dubrovački sport kao što je izgradnja nogometnog terena s umjetnom podlogom u Gospinom polju i završetak sanacije hostela i gradskog bazena. To je 10 posto od onoga što je gradska uprava obećala realizirati – rekao je Kristić. Naglasio je da je pravo na bavljenje sportskim aktivnostima jedno od temeljnih prava svake osobe. Jedan od glavnih problema je, kako kaže, to što su sportske dvorane u školama zatvorene, posebno tijekom ljetnih mjeseci. Smatra da ih treba otvoriti i staviti na raspolaganje sportskim klubovima. Također, naveo je još jedan problem.
-Mladi su baza svakog društva, ne samo sportskih klubova i društava. Kriza je ostavila posljedice na kućne budžete i roditelji ne mogu plaćati članarine svojoj djeci. Založit ćemo se da Grad Dubrovnik u potpunosti oslobodi plaćanja članarina svako dijete koje se bavi sportom. Nije riječ o velikim iznosima novca – rekao je Kristić te dodao da će kriza dovesti do gašenja sportskih klubova. Kaže da je rješenje za izlazak iz teške situacije udruživanje sportskih klubova.
-Uskoro će se, nakon ovih izbora, osnovati sportsko društvo u Dubrovniku koje će biti temelj za udruživanje klubova u nova sportska društva i za uključivanje većeg broja mladih u sport – rekao je Kristić, ne otkrivajući pritom detalje.
Kandidat za zamjenika gradonačelnika Tonči Skvrce naveo je da se po pitanju dubrovačkog sporta nudi nova financijska perspektiva, a to su EU fondovi. Osim navedene financijske perpspektive, postoji i mogućnost financiranja kroz natječaje Ministarstva turizma i sporta.
-Unutar DURA-e, DUNEA-e ili Upravnog odjela za EU fondove i regionalni razvoj moramo osnovati kreativnu kliniku koja bi bila potpora sportskim klubovima i udrugama u pisanju i pripremi projekata. Njen glavni zadatak bio bi praćenje natječaja u najavi, prijava, pisanje, apliciranje i realizacija projekata – naglasio je Skvrce. Naveo je i ideje o sportskim projektima koje bi Dubrovnik trebao imati, a to su sportski (ili samo plivački rehabilitacijski) centar za djecu s poteškoćama u razvoju i za starije osobe, zatim biciklistička staza te park šetnica.
Božo Primić i Marko Bautović govorili su o tome kako poboljšati sportski turizam i produžiti ga na zimske mjesece. Smatraju, među ostalim da je potrebno uspostavljanje suradnje Grada Dubrovnika s motociklističkim organizacijama iz Europe i regije. Također, navode da treba proglasiti ‘no take’ zonu na području oko sv. Andrije za potrebe ronilačkog turizma, kao i izgraditi multifunkcionalni kongresno izložbeni sportski centar u Srebrenom. Dubrovnik bi trebao biti baza za cjelogodišnje pripreme sportaša, ali i da ih treba koristiti za promociju Dubrovnika.

Izbori 2021.

Pročitajte još

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist