Politika

Franković Caporu: Uvjeren sam da ćete nas prijaviti UNESCO-u, ali na desetke puta bili ste u krivu

gruz luka 1

U uvodnom dijelu rasprave o izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja Gruški akvatorij, gradonačelnik Mato Franković osvrnuo se na nedavne prozivke Andra Vlahušića. Napomenuo je kako se nije mijenjao cijeli UPU, već se išlo na segmentirane ciljane izmjene područja Gruškog akvatorija, a koji se odnosi na područje terminala te rješavanje pitanja granice pomorskog dobra na Lapadskoj obali.
-Izrađena je i HIA studija što je od nas tražio Konzervatorski odjel – dodao je gradonačelnik.
Nadležni pročelnik Božo Benić dodao je kako je ovo treća izrađena HIA.
-HIA je utvrdila kako izmjene i dopune donose pozitivan učinak u odnosu na postojeći plan – rekao je Benić.
Ispred izrađivača, vijećnicima se obratila Sandra Jakopec ispred tvrtke APE.
-Svi znate da su u tijeku cjelovite izmjene Prostornog plana i GUP-a, a ovdje se rade ciljane izmjene – rekla je Jakopec te napomenula kako je riječ o dokumentima koji se moraju mijenjati i usuglašavati sa zakonskom regulativom, suvremenim načinom života i zahtjevima Grada.
-Izmijenjeno je sve što nije bilo usklađeno – dodala je te istaknula kako je malo korigirano i građevinsko područje.
-Gruški akvatorij je strateški prostor. Posebno je važan i zahtjevan u upravljačkom smislu jer iza Zračne luke najveći broj posjetitelja dolazi ovim putem. Riječ je o živom prostoru koji je od utjecaja na prostor cijelog grada. Zato je primarno zadržati kontrolu nad istim – smatra vijećnik Maro Kristić. Podsjetio je na to koliko je bilo problema kako kontrolu nad ovim područje ne bi diobio francusko turski konzorcij.
-Ako nismo sami u stanju upravljati svojim resursima, ostavimo sve u postojećem statusu – dodao je te istaknuo kako bi bilo dobro donijeti i zaključak kako se upravljačka kontrola ne bi nikad mogla prepustiti nekome drugome.
-Priče oko TUP-a su ‘kruha i igara’ i uvijek će biti poligon za politička prepucavanja. Nije kupljen da bi ostao isti te je ostavljena mogućnost u GUP-u da se rekonstruira, ali i grade novi sadržaji – rekao je dalje. Dotaknuo se i novih komunalnih vezova.
-Jedna stvar me je zasmetala, ne zbog toga što je riječ o McDonald’su, nego zbog odnosa prema jednom dubrovačkom poduzetniku koji ima veliku tradiciju, a i kojem smo na neki način javno dali podršku. Izdana je i ozbiljna bankovna garancija pa me zanima zašto od to projekta neće biti ništa. Ovaj čovjek je na neki način zadužio grad te mu se moglo na vrijeme ukazati kako se projekt neće moći realizirati – pitao je.
Andro Vlahušić pitao je zašto se u UPU nije stavilo ništa o TUP-u, odnosno ono što se tamo želi.
-Za tunel od Batale prema Luci bilo bi dobro da je stavljeno da će se graditi kao dodatak postojećoj rivi, a ne ga kopati kroz rivu jer tad prometa kroz Gruž neće biti dvije godine – iznio je Vlahušić.
Đuro Capor rekao je kako iz nekoliko razloga Srđevci nisu zadovoljni ovim izmjenama.
-Govorili smo kako ove izmjene rješavaju neke od problema koje neki stari prijatelji Gradske uprave imaju s dobivanje uporabne dozvole za Marinu Frapa. Ovime se legaliziraju neke stvari gdje je gospodin Pašalić izašao iz obuhvata svog projekta te ga mi nagrađujemo da se problemi koje je izazvao svojim gradnjama ovim riješe – ističe Capor.
-Danas imamo 46 tisuća kreveta, a zahvaljujući upozorenjima gradonačelnika taj broj buja, a mi se i dalje ponašamo kao da i dalje vrijede ograničenja iz 2006. Do koje mjere ovaj grad i njegova infrastruktura mogu opsluživati budući terminal? – rekao je između ostaloga.
Caporu je odgovorio Marko Potrebica te mu je predložio da Grad prijavi UNESCO-u.
-Prijavite Grad Dubrovnik UNESCO-u i srušite ideju da možemo dodijeliti prioritetnu koncesiju! – poručio mu je Potrebica. Vlahušić je Caporu rekao kako se samo 5 tisuća kvadrata odnosi na terminal.
-Gospar Potrebica, možda stvarno treba UNESCO upozoriti što radimo – odgovorio je Capor.
-Veliki demokrat, legalist, pravnik, povjesničar, teolog je ovdje rekao kako je potpuno nekorektno od mene prozivati nekoga. A ja sam prozvao politički odgovornu osobu, dužnosnicu stranke Srđ je Grad i Možemo! koja zloupotrebljava svoj položaj jer je trebala sama sebe prijaviti kao predsjednica GK Lapad jer je uzurpirala javnu površinu. Sada Đuro Capor proziva čovjeka kojega nema ovdje i ničim nije uključen u ovaj proces. To je lice i naličje gospara Capora – rekao je gradonačelnik na prozivke Capora o Krunoslavu Šmitu, čovjeku koji je radio HIA-u za Srđ. Franković je rekao i kako ga ne bi začudilo da Capor prijavi Grad UNESCO-u.
-Blato kojim se nabacuje na druge ljude samo njega umanjuje i političku stranku Srđ je Grad stavlja u drugi plan. Jasno mi je zašto je stranka Možemo! Đura Capora stavila sa strane. Đurov nastup i pokušaj diskreditacije svega i svačega doveo je do toga da je diskreditirao sam sebe. S druge strane vijećnik Giljača na lukav i mudri način to odrađuje i Možemo! je to prepoznao – govorio je dalje Franković.
Capor mu je rekao kako je on totalni šampion u nabacivanju blatom, a Željko Raguž rekao je Caporu kako ne može vjerovati kakvog čovjeka proziva, a o njemu je samo zaguglao.
Capor je nekoliko puta ponovio svoja pitanja. Zanima ga naime tko je donio odluku da se javna rasprava održi u srpnju, je li studija rađena po ICOMOS-ovoj metodologiji te zašto vijećnici nemaju uvid u HIA studiju.
-Mi govorimo o studijama koje su izrađene za Grad, poslane u Pariz i predstavljene da se rade po ICOMOS-ovoj metodologiji, a za niti jednu studiju nije rađen scoping report – inzistirao je Capor.
Franković mu je odgovorio.
-Ja sam donio odluku o javnoj raspravi jer znam da vi ljeti ne radite i da imate dovoljno vremena u 15 dana sve to skupa odraditi. Da sam odredio neki drugi mjesec kada vi radite, onda 15 dana ne bi bilo dovoljno – odgovorio je Caporu gradonačelnik.
-Ako vaš predmet interesa nije bio to, a posao vas nije obuzeo jer ne radite ljeti, znači da ovu govornicu koristite za čisto politikantstvo  – dodao je te napomenuo kako mu je prvi put išao na ruku.
Capor se zahvalio na odgovoru na prvo pitanje, ali je inzistirao na odgovorima za druga dva.
-Svi dokumenti vezani za izradu ovog prostornog plana izrađeni su sukladno pozitivnim zakonima RH. Nijedan od ovih dokumenata nije izrađen bilo u kojem segmentu protivno zakonu i onome što je zakon propisao. Vi ćete, dubokog sam uvjerenja, prijaviti nas UNESCO-u te će UNESCO još jednom, dubokog sam uvjerenja, pokazati kako ste u krivu, kao što se to pokazalo na desetke puta. Uskoro izvršna direktorica UNESCO-a dolazi u naš grad, omogućit ću vam da s njom direktno razgovarate – poručio je Franković Đuru Caporu.

Izmjene UPU-a Gruški akavtorij usvojene su većinom glasova.

Pročitajte još

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist

Što je u imovinskoj kartici prijavila saborska zastupnica Viktorija Knežević?

Dulist

Plenković opozvao Mariju Vučković iz jednog Upravnog vijeća

Dulist