Politika

Korčulanski HDZ: Građani žao nam je, morali smo rušiti našeg gradonačelnika!

hdz logo1

Nakon drame koja se odigrala na Korčuli krajem godine kada je troje vijećnika HDZ-a uskratilo potporu gradonačelniku iz svoje stranke Vinku Kapelini, strasti se na tom otoku ne smiruju. Priopćenja za javnost poslali su danas tako iz tamošnjeg HDZ-a, ali i SDP-a. Tekstove priopćenja prenosimo u integralnom obliku:

Obzirom da je povlačenjem prijedloga proračuna Grada Korčule za 2015. godinu i neizglasavanjem privremene mjere financiranja Korčula dovedena pred izvanredne izbore, osjećamo odgovornost prema građanima koji su nam dali povjerenje na lokalnim izborima 2013. godine te želimo ovim putem objasniti razloge svoga postupanja.

Naime, na sjednici Gradskog vijeća grada Korčule 23. prosinca 2014. godine nas troje vijećnika HDZ-a bili smo suzdržani pri glasanju o nadopuni dnevnog reda s točkom o privremenom financiranju koju je predložio gradonačelnik i budući da nije prihvaćena nadopuna dnevnog reda, vladavina gradonačelnikaVinka Kapeline približila se svom neminovnom kraju.

Odmah po preuzimanju odgovornosti za upravljanjem Korčulom vidjelo se da Vinko Kapelina nije osoba koja je sposobna voditi Grad i da neće povući poteze koji bi osigurali prosperitet i boljitak Grada, a o kojemu se pričalo u predizbornoj kampanji. Osobni interesi i pogodovanje raznoraznim osobama isplivali su u prvi plan, a interesi Grada su izgirani.

Ukazivali smo na to od prvog dana njegovog stupanja na mjesto gradonačelnika. Čak su i oni koji su Kapelinu isprva podržavali shvatili su da su na mjesto gradonačelnika doveli krivog čovjeka, čovjeka koji je Hrvatsku demokratsku zajednicu iskoristio samo kao sredstvo za dolazak do vlasti.

Na svim stranačkim sastancima Kapelina je govorio da njega stranačke odluke ne obvezuju. Nakon 12 godina promašene vlasti SDP-a ljudima smo obećali zaokret koji se nažalost nije dogodio. Stranka je imala jako kvalitetan i lako ostvariv program koji gradonačelnik nije realizirao jer nije bio sposoban za to iako je u kampanjama znao govoriti kao vrstan ekonomist o dovlačenju ruskih bogatih investitora u grad Korčulu. Njegove riječi iz kampanje ostale su samo mrtvo slovo na papirima koje smo dijelili u vrijeme predizborne kampanje. S druge strane, počeo se baviti svojim i privatnim interesima uskog kruga prijatelja.

Mislili smo se da se možda nije snašao i da treba proći malo vremena da se počnu vidjeti rezultati njegovog rada. No, onda su počeli i problemi Kapeline s HDZ-om, strankom čiji je bio kandidat za gradonačenika. Nije želio sprovoditi odluke Gradskog odbora HDZ-a govoreći stalno da njega te odluke ne obvezuju. Znajući da GO HDZ-a ima velikih problema sa Vinkom Kapelinom o svemu smo upoznali i predsjednika Županijskog odbora HDZ-a kao i vrh stranke. Naš predsjednik ŽO HDZ-a, Branko Bačić rekao je Kapelini u veljači 2014. godine da Božić neće dočekati u istoj stranci ne promijeni li svoje ponašanje. Čitajući Bačićevu izjavu o animozitetu na portalu „direktno.hr“ ista nas je najblaže rečeno šokirala. Ukoliko je točno prenesena njegova izjava, šokirani smo njome jer je Bačić itekako upoznat sa cjelokupnom situacijom i odgovorno tvrdimo da ni u jednom trenutku nije bilo animoziteta među bilo kim, već je jednoglasno zaključeno na svim tjelima HDZ-a, od najmanjeg do najvećeg da je Kapelina jedini krivac za situaciju u kojoj smo se mi kao stranka i građani zatekli.

Osim stranačkih odluka nije sprovodio ni odluke Gradskog vijeća Grada Korčule niti je odgovarao na vijećnička pitanja- omalovažavajući tako instituciju Gradskog vijeća. Na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća postavljeno mu je pitanje „Koju bi ocijenu dao svom dosadašnjem radu?“. Sam sebe ocijenio je čistom jedinicom. Nažalost jedna od rijetkih istinitih izjava.

Ono što nas je posebno razočaralo kao gradske vijećnike je činjenica da su svi znali da se je u dosadašnjem radu (odnosno neradu) pokazao kao loš izbor, sklon manipuliranju i davanju obećanja za koje je unaprijed znao da ih nikad neće sprovesti u djelo. Spoznaja da Grad vodi u krivom smjeru te da neće promjeniti svoj stil i način funkcioniranja, a sve na štetu Grada Korčule, ipak pojedincima nisu bila prepreka da ga podrže na proračunu iz vjerovatno, samo njima znanih razloga.

Dalje se nije moglo.

Zato se nas troje bivših gradskih vjećnika ovim putem u svoje osobno ime ispričavamo svim građanima Grada Korčule koji su nam dali povjerenje na zadnjim izborima, a koje iz gore navedenih razloga nismo bili u mogućnosti ispoštovati. Svjesni smo težine svoje odluke koja nije bila nimalo laka. Ali, obećali smo voditi politiku „čista obraza“, a kako se ona u ovakvoj situaciji nije mogla sprovoditi, odlučili smo povući jedini logičan potez.

Ne želimo da Vi, naši sugrađani i Grad budete žrtve osobnih interesa pojedinaca, koji dugi niz godina nisu donijeli mnogo toga dobroga Korčuli, pa Vam stoga na ovakav način vraćamo vlast. Na novim izborima odlučite koji su to ljudi dostojni da nas vode i upravljaju Korčulom.

U Korčuli, 05.siječnja 2015. godine

Vijećnici HDZ-a

Ivona Kapor
Antun Borovina
Željko Tomić

 

A ovako su cijeli slučaj komentirali tamošnji SDP-ovci:

– Nakon neizglasavanja Proračuna Grada Korčule za 2015. godinu, temeljnog akta za funkcioniranje svake jedinice lokalne samouprave, moramo biti otvoreni i jasno poručiti našim sugrađankama i sugrađanima, kako su isključivi krivci za nove izbore i nastalu izvanrednu situaciju u Gradu Korčuli – vladajući HDZ, zajedno sa svojim koalicijskim partnerima, korčulanskim HSP-om dr. Ante Starčević, HSP-om, HSS-om i nezavisnim vijećnikom Vjeranom Filippijem.

Zakonski rok dostave prijedloga Proračuna Grada Korčule za 2015.godinu, od strane Gradonačelnika svim gradskim vijećnicima i korčulanskoj javnosti bio je 15. studenog 2014. godine. Nažalost, unatoč našim upozorenjima i inzistiranju na poštivanju zakonskih rokova, prijedlog Proračuna za 2015. dostavljen je 8 dana prije termina sjednice Gradskog vijeća, sazvane za 23. prosinca 2014. godine. Prijedlog Proračuna Grada Korčule za 2015. godinu, u elektronskom obliku, nije bio dostupan korčulanskoj javnosti, jednostavno stoga što nije bio niti objavljen na službenim stranicama Grada Korčule.

I drugu godinu svog mandata (zaredom) izvršna vlast na čelu s Gradonačelnikom, prekršila je Zakon zbog nedostavljanja prijedloga Proračuna u propisanom vremenu, pokazujući da naša upozorenja i prvo napuštanje sjednice GV-a u svibnju 2014. godine, nisu bila ozbiljno shvaćena.

Na 17. sjednici Gradskog vijeća Grada Korčule, održanoj 23. prosinca 2014. godine, Gradonačelnik Korčule Vinko Kapelina povukao je svoj Prijedlog Proračuna Grada Korčule za 2015. godinu s dnevnog reda i predložio je uvrštenje Privremene mjere financiranja, za koju nije dobio potrebnu većinu. Članovi Gradskog vijeća iz redova HDZ-a (3 vijećnika) nisu podržali prijedlog svog, HDZ-ovog Gradonačelnika.

Na istoj sjednici vijećnici kluba SDP-a i HNS-a predložili su uvrštenje točke dnevnog reda o Izglasavanju nepovjerenja Predsjednici Gradskog vijeća, smatrajući da je predsjednica GV-a Ivona Kapor nanijela veliku materijalnu štetu Gradu Korčuli, koristeći se krivim i netočnim podacima, a u svrhu donošenja Odluke o uklanjanju drvenog broda “Bounty“ s dječjeg igrališta u gradu, usvojene na predposljednjoj sjednici GV-a. Prijedlog nadopune dnevnog reda ni za ovu točku nije dobio potrebnu većinu.

Predsjednici GV-a koalicijski su partneri time, još jednom dali čvrstu podršku, dok ona sama, zajedno s dva vijećnika HDZ-a, istu podršku nije uzvratila Gradonačelniku, kao ni njegovom zamjeniku iz redova HSP-a dr. Ante Starčevića.
O Proračunu Korčule za 2015. godinu uopće se nije raspravljalo, a kako se točka privremenog financiranja nije stavila na dnevni red, dio vijećnika vladajuće koalicije, točnije 1 vijećnik HDZ-a, 2 vijećnika HSP-a dr- A.S., 1 vijećnik HSS-a i nezavisni vijećnik Vjeran Filippi, napustili su sjednicu.

Vijećnici koalicije SDP-a i HNS-a su ostali u gradskoj vijećnici do kraja sjednice, pošteno odrađujući svoj mandat do samog kraja, istovremeno svjedočeći apsurdu završnog čina, međusobnog sukoba unutar HDZ-a i koalicije stranaka okupljenih oko HDZ-a.

Koalicija vijećnika SDP-HNS-a, kao opozicija u GV-u, pokušala je konstruktivno sudjelovati u raspravama i radu GV-a kroz protekle nešto manje od 2 godine. Svjesni činjenice da korčulanski HDZ zajedno sa svojim koalicijskim partnerima nema niti Program, niti ideju, a niti snage za vođenje Grada, već od donošenja Proračuna za 2104. godinu, ukazivali smo na nerad, bezidejnost, slabu stručnost i nesposobnost nove upravljačke strukture Grada i potrebu za puno većom suradnjom u GV-u, a u interesu Grada Korčule iznad svega.

Zbog niza nepravilnosti i nepoštivanja institucije GV-a, sjednice GV-a protestno smo napuštali 2 puta, tražili smo i ostavku Gradonačelnika, ali i izglasavanje nepovjerenja Predsjednici GV-a. Poduzeli smo sve korake koje smo kao opozicija mogli, boreći se za interese onih koji su nam ukazali svoje povjerenje na izborima, ali isto tako, boreći se istim žarom za interese svih sugrađanki i sugrađana.

Očigledno je kako naše dobre namjere, konstantno sudjelovanje u raspravama, pitanja, ali i naša podrška – doduše rijetkim dobrim Odlukama i prijedlozima pristiglim od strane HDZ-a i partnera te krajnje afirmativan pristup i priprema na svakoj sjednici i točki u radu GV-a, nisu bili prepoznate od vladajuće većine u Gradu.
Sa žaljenjem možemo rezimirati da u ovom sazivu GV-a nije doneseno ni jedno rješenje, program, zaključak, izvještaj, analiza, smjernica, koja se odnosila na problematiku gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva, obrtništva i turističkih djelatnosti Grada Korčule. Moramo konstatirati da ova vlast nije smatrala potrebnim raspravljati o ovim temama.

Svi projekti koji su krenuli u realizaciju (mahom nasljeđeni od bivše SDP-ove vlasti) sada stoje (minimalno – narednih 9 mjeseci) pod velikim upitnikom. Jedino prepoznatljivo kao ostavština najnovijeg korčulanskog političkog igrokaza i harača, točnije podjele plijena u režiji HDZ i njegovih koalicijskih partnera, u ovih godinu i pol dana, uklanjanje je drvenog broda Bounty te sramotno i bešćutno kadroviranje svojih ljudi. A te brojke, novozaposlenih i podobnih, neumoljive su kao i zlokobna šutnja većine o istome, poražavajuća po svih nas.

I na kraju, uzimamo za pravo sve ovo napisati, sjećajući se posljednjeg mandata SDP-ove gradske vlasti (2009.-2013.) koja je (i tada ponovljenim izborima unatoč), u naš Grad donijela plansko pristupanje i pripremu projekata te pomogla u realizaciji i izgradinji: Bazena, rotora, Tommy Centra, riješila problem Hitne pomoći, sudjelovala u unaprijeđenje pomorskog povezivanja Grada, usvojila izmjene i dopune Prostornog Plana Grada (nakon više od 10 godina), usvajanjem zasebnog UPU-a omogućila izgradnju Konzuma, aktivno sudjelovala u riješavanju stečaja HTP-a Korčula, u procesu definiranja razgraničenja prostora Ježevice (brodogradilišta), procesu digitalizacije jedinog kina na otocima. Iste one vlasti koja je podupirala i suosnivala projekte poput Otočke olimpijade, Triatlona, Jadranskih igara, Baroknog festivala, izrade kompletne dokumentacije za uvrštenje Korčule na listu UNESCO-ve zaštićene kulturne baštine.

I ne manje bitno, provodila javne natječaje uz nadzor neovisnih konzultanata, a koji su začudo u lokalnim medijima dizali puno veću buru od ovih današnjih koji su se provodili netransparentno (ispod žita)?
SDP-ova gradska vlast smijenjena je 2013. godine, voljom većine građana, koji su legitimno želili više i bolje, a koji su zadnjim činom pada aktualne HDZ-ove gradske vlasti, konačno imali priliku uviditi i usporediti – ko je što dao, a ko uzeo našem Gradu… – priopćenje je kojeg potpisuje GO SDP Korčula.

Pročitajte još

Država će podstanarima plaćati dio stanarine?

Dulist

Vlada je uoči izbora bila široke ruke, rastrošnost je došla na naplatu

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist