Grad

KONCESIJA ZA ŽIČARU Sudski vještak odredit će cijenu

Rusković i Vlahušić

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i predstavnik Excelsa nekretnina, Ante Rusković održali su danas sastanak vezan za koncesiju žičare.

Dogovoreno je da će se uvjeti i iznosi za koncesiju odrediti temeljem vještačenja ovlaštenog sudskog vještaka koji će sukladno finacijskim podacima i sukladno zakonu o koncesijama i određenim parametrima odrediti veličine varijabilne koncesijske naknade.

– Građani Dubrovnika će tijekom godine imati znatno povoljnije karte od komercijalnih, a građani Bosanke će imati još povoljnije uvjete jer je to njima i komunalno pitanje, i na osnovu svega toga je dogovorena suradnja u nekim drugim projektima u kojima bi našli zajednički interes rekao je Ante Rusković.

– Bez žičare koja radi tri i pol godine, ponuda Grada ne bi bila cjelovita, s druge strane nisu Excelsa nekretnine krive što nije bilo koncesije, ali to im je odgovaralo. Da je bilo zakonsko okvira, bio bi poštovan – kazao je Vlahušić i dodao da osim što žičara ima svoj turistički dio ima i javnu funkciju. A to je korist za građane Bosanke i građane Grada.

Na sastanku se raspravljalo o tome da stanovnici Bosanke dobiju godišnju iskaznicu, simboličnog iznosa od otprilike 100 kuna.
– O nikakvim projektima ne želimo još govoriti, žičara obavlja javnu funkciju, do sad je suradnja bila jako dobra, pronaći ćemo modele u kojima Grad Dubrovnik ne želi uzimati ništa ono što već nije zarađeno – dodao je Vlahušić.

Kao problem, Rusković je iznio slabosti u zakonu. Ukoliko se bude radilo o koncesiji za javne usluge, ta odredba u zakonu je protustavna budući propisuje da objekt žičare nakon isteka koncesijskog perioda postaje vlasništvo davatalje koncesije – Grada.To je oduzimanje vlasništva bez naknade. Vlahušić je objasnio taj problem na primjeru garaže.

– Kad je Grad izdao koncesiju za garažu mi smo već prethodno bili njezini vlasnici. U slučaju žičare koje su izgradile Excelsa nekretnine, Grad nikada nije bio njezin vlasnik, i tu je zakon diskutabilan jer je nelogično da se po isteku koncesije taj prostor nacionalizira – zaključio je Vlahušić.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist