DuList INUrednički izbor

KONCERT THE BOSSA U BEČU I nakon 50 godina glazbeni fenomen oduševljava vjernu publiku

bruce springsteen 5

Čak šest godina obožavatelji su strpljivo čekali novu koncertnu tur­neju ‘The Bossa’. Najveći rock izvođač svoje generacije nesumnjivo je ostavio dubok trag na američku kulturu, no zanimljivo je da su čak dvije trećine njegovih obožavatelja Europljani! Tur­neja ‘Springsteen & E Street band 2023’ uključuje 90 koncerata na 71 lokaciji. Započela je u Sjedinjenim Američkim Državama u veljači, nastavljena je u Europi, a nakon zadnje europske sta­nice – talijanske Monze, u kolovozu se vraća u Sjevernu Ameriku.

Piše/Foto Doris Alavija

‘No Surrender’, oda odrastanju i starenju uz rock ploče, uobičajena je pjesma za početak koncerta, pa je tako bilo i ovaj put, 18. srpnja na Ernst Happel Stadionu u Beču pred gotovo 60 tisuća ljudi. Bio je to sjajan i energi­čan početak koncerta, kojim je poru­čio – večeras nema predaje. I zaista, u koncertu koji je uslijedio, u 2 sata i 50 minuta, bez stanke, The Boss i band priuštili su publici iskustvo nabijeno sjajnim rock’n’rollom, ali i emotivnu životnu ispovijest glazbene legende.

bruce springsteen 1

Springsteen u respektabilnoj 74. godini možda više ne skače po bini kao nekad, ali glasovne mogućnosti, njegova zavidna energičnost i stalna komuni­kacija s publikom nepromjenjivi su. Predgrupe nema, bend izlazi na binu točno na vrijeme ili u ovom slučaju, s četiri minute kašnjenja i uz odušev­ljene ovacije cijelog stadiona. Većina koncerta prošla je za danjeg svjetla, ali Springsteenu ne trebaju posebni svje­tlosni efekti, devetnaestočlani bend izveo je čistu umjetnost uz izvrsnu produkciju.

Koncertni repertoar izdvojen iz bogatog opusa, poznavateljima lika i djela dobro poznat, čini zaokruženu cjelinu kojom ovaj umjetnik priča priču o jednoj eri dužoj od pola sto­ljeća, čiji je živući svjedok, ali i kre­ator. Uzbuđenje publike raslo je sa svakom novom izvedbom, a osobni favoriti su ‘Prove it All Night’, ‘The Promised Land’, ‘Because the night’, ‘Badlands’…

bruce springsteen 2

Nakon ‘Kitty’s Back’ usli­jedila je i nadahnuta izvedba pjesme ‘Nightshift’ grupe Commodores, svo­jevrsna oda soul velikanima Marvinu Gayeu i Jackieju Wilsonu. Nakon ‘Mary’s Place’ s njegovog post 9/11 remek djela ‘The Rising’, izvedena je i ‘The River’, posvećena njegovoj sestri koja se udala kao tinejdžerica, a koju je Springsteen napisao temeljem raz­govora kojeg je vodio sa svojim šogo­rom.

Točno na polovici koncerta rock legenda otvara publici srce emotivnim osvrtom na svoje glazbene početke kao petnaestogodišnjaka i sjećanjem na tadašnjeg prijatelja i člana benda Georgea Theissa preminulog od teške bolesti prije nekoliko godina. Time je najavio sljedeću pjesmu, ‘Last Man Standing’, koju je napisao nakon što je ostao posljednji preživjeli od prijatelja, članova svog prvog benda.

publika je skakala, mahala, plesala sve do kraja koncerta i remek djela novijeg datuma ‘I’ll See You in my Dreams’, emotivne balade prožete sjetom, ali i nadom da ‘smrt nije kraj’

Ipak, ovo nipošto nije bio ‘one man show’, za vrijeme koncerta predstav­ljao je svoj E Street Band, stanare Rock’n’Roll kuće slavnih, kroz ukom­ponirane solo dionice saksofona, truba, klavira, klavijatura, gitara i bubnjeva.

Nakon klasika ‘Thunder Road’ zahvalio je sjajnoj bečkoj publici, ali uz protest punog stadiona, furiozni bis je nastav­ljen s kultnim hitovima poput ‘Glory Days’ i ‘Dancing in the Dark’, a publika je skakala, mahala, plesala sve do kraja koncerta i remek djela novijeg datuma ‘I’ll See You in my Dreams’, emotivne balade prožete sjetom, ali i nadom da ‘smrt nije kraj’. I upravo takve osjećaje prenose Springsteenove pjesme.

U jed­nom intervjuu izjavio je kako je htio da njegova glazba izaziva emocije sreće i tuge u isto vrijeme.

Uspio je prenijeti upravo takve emocije, što je možda i jedan od najvećih talenata koji posje­duje ovaj izvanredan umjetnik.

Pročitajte još

Vlasnici apartmana – imamo super novosti za vas!

Dulist

‘ULICAMA NAŠEG GRADA’ Bogat zabavni i glazbeni program i ovog tjedna

Dulist

DRUGO MJESTO U SHOWU ‘ELITA’ Aneli Ahmić osvojila 50 tisuća eura

Dulist