Županija

KONAVOSKI NAČELNIK BOŽO LASIĆ Maksimalno koristimo EU sredstva za naše projekte

lasic004

Kroz ove dvije godine imali smo toliko puno posla i radova, počevši od izgradnje novog ulaza u Cavtat, dobivanja zemljišta za novu školu u Cavtatu pa sve do radova na izgradnji reciklažnog dvorišta i kana­lizacijskog sustava Gruda i Molu­nat. Teško je zapravo izdvojiti nešto posebno – istaknuo je za DuList načelnik Božo Lasić povodom Dana Općine Konavle koji se obi­lježava ovog ponedjeljka.

— Krenulo nas je, toliko puno radimo, maksimalno smo koristili sve moguć­nosti koje su nam se pružile kao i sredstva. Možemo biti zadovoljni napravljenim i bili bismo prezadovoljni kada bismo nastavili istim tempom i intenzitetom – naglasio je konavoski načelnik.

Pred Konavlima se nalaze i dva važna projekta i to Vatrogasni dom na Grudi te proširenje dječjeg vrtića. Vrlo im je bitan, rekao je Lasić, i nastavak izgradnje i proširenja Županijske ceste Dubravka – Debeli Brijeg, a uz Dan Općine odali su počast jednom poseb­nom Cavtaćaninu – otkriven je spomenik Vlahu Bukovcu.

Među najboljim općinama po pita­nju EU sredstava
Ova Općina itekako zna kako koristiti europska sredstva za realizaciju broj­nih projekata. Konavle su među neko­liko općina u Hrvatskoj, istaknuo nam je Lasić, koja je izvrsno povukla EU sredstva.

— Koristimo ih maksimalno, ali treba biti otvoren, to je mukotrpan posao. Nije dovoljno samo uzeti novac i to je to. Toliko je dokumentacije potrebno da bismo dobili sredstva. Ipak, nije bitno koliko smo sredstava povukli, već za što ih koristimo u zajednici. Imali smo otegotnu okolnost što smo po indeksu razvijenosti u osmoj grupi za povlačenje sredstava pa nam je često bilo onemogućeno skupiti dovo­ljan broj bodova za aplicirati na EU sredstva. Ipak, nismo odustajali. Na primjer, aplicirali smo bili za EU sred­stva za kanalizaciju na Grudi, ali nismo uspjeli. Tada smo se uspjeli dogovoriti s Hrvatskim vodama kako bismo osi­gurali sredstva. Mislim da smo mogli i više toga povući, ali birokracija je nez­godna – naglasio je Lasić.
Konavljanima bi uz Dan Općine, ističe, puno toga poručio.

— Najvažnije je imati puno zdrav­lja, strpljenja te međusobnog razumi­jevanja između Općine i stanovnika. Pokušavamo maksimalno napraviti sve što možemo. Nekada pogriješimo mi, nekada oni. Volim čuti konstruk­tivnu kritiku i uvijek sam prihvaćao prijedloge koji bi me potaknuli da pro­mijenim ono što se može promijeniti – zaključio je za DuList konavoski načel­nik Božo Lasić.

Pročitajte još

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist

Općina Konavle nastavlja sufinancirati pokaze za učenike i studente tijekom ljeta

Dulist