Kultura

KOME OPANCI, KOME OBOJCI Tradicijska obuća Konavala u izložbi Antonije Rusković Radonić

kome obojci kome opanci naslovna

Izložba ‘Kome opanci, kome obojci’ autorice Antonije Rusković Radonić predstavila je preko 50 primjeraka različitih opanaka, papuča i cipela u Zavičajnom muzeju Konavala. Izložena je tradicijska obuća Konavala, od najstarijih dana pa sve do danas, a kontekstualizirano je nošenje obuće u različitim periodima.

Zavičajni muzej Konavala stradao je u Domovinskom ratu, te u fundusu muzeja ne postoji niti jedan par cipela; sva građa je posuđena. Posudbe najstarije građe s kraja 19. i početka 20. stoljeća omogućio je Etnografski muzej u Zagrebu. Velik dio građe posuđen je dobrotom zajednice iz privatnih zbirki, a od nedavno preminulog postolara Nika Kuliša, dobrotom njegove obitelji, u muzej je stigla zbirka cipela i opanaka iz Kuliševe proizvodnje.

– Kroz izložbu su prikazani različiti oblici pripadnosti, tako da nošenjem oputaša Konavle pripadaju Dinarskom području, a presvlačenjem i oblačenjem papučica orijentiraju se prema Jadranskom prostoru, Dubrovniku i priobalnim gradovima koji su tu obuću nosili – rekla je autorica Rusković Radonić, te dodala da je ovo samo primjer kako se kroz obuću prati odnos stanovništva prema ekonomskom i društvenom kontekstualiziranju.

Voditeljica izložbe Maris Stanović provela je posjetitelje kroz izložbu, predstavila im je izložene predmete, te im je ispričala cijelu priču oko Konavolskog korištenja izložene obuće s naglaskom na današnju potrebu za obućom, koja više postaje ekološki problem nego potreba.

Pročitajte još

[FOTO] Otvorena izložba ‘Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća’

Dulist

Najbolji domaći film ‘Proslava’ s Pula Film Festivala dolazi u Dubrovnik!

Dulist

LJETNE IGRE Koncert slavnog pjevača nominiranog za Grammyja

Dulist