Aktualno

Knežević o kajakašima: ‘Minimalno tri stvari se mogu poduzeti da se ovo ne bi ponovilo’

viktorija knezevic

Odvjetnica i kandidatkinja za gradonačelnicu Dubrovnika Viktorija Knežević komentirala je nedavnu situaciju vezanu uz potragu za kajakašima. Istaknula je kako ne bi rekla ‘da se radi samo o neodgovornom pojedincu’, osvrćući se tako na izjavu gradonačelnika Mata Frankovića koji je među ostalim rekao kako je to ‘Isključivo odgovornost neodgovornog pojedinca’.

-Imaju u ovom slučaju i ‘strukture’ svojih grijeha! Poslovanje kajaka je regulirano daleko ispod minimuma koji je potreban, zahvaljujući ponajviše državi. Za razliku od turističkih agencija i drugih djelatnosti u turizmu koje ministarstva ubijaju pravilnicima s gomilom nepotrebnih propisa, a inspekcije kontrolama u kojima im za 3 EUR-a viška u kasi lupaju astronomske kazne, kajaci koji rade na istom tom turističko tržištu, a na puno opasnijem terenu (more je opasnije od kopna) nemaju ni ‘dva reda propisa’ koji bi regulirali njihovu djelatnost – kazala je.

-Čudi me kako Matu Frankoviću (koji je član saborskog odbora za turizam) nije palo na pamet predložit izmjenu ili dopunu postojećih propisa kojima se regulira turistička djelatnost kako bi ovaj zapravo turistički proizvod koji je do sada izmicao reguliranju, stavio pod prijeko potreban nadzor te osigurao minimalni standard usluge i sigurnost turista. Da ne kažem da bi mogao sljedeći put kada se susretne s Olegom Butkovićem otvoriti ovo pitanje ili možda zakazati poseban sastanak u Ministarstvu (ipak je sigurnost veliko broja ljudi u pitanju) kako bi inicirao promjenu propisa koji se tiču sigurnosti korištenja kajaka na moru.
A ako ni to ne pomogne naša vrla Turistička zajednica bi mogla dati tiskati letke upozorenja turistima da se ne ukrcavaju na kajake koji nemaju voditelja ture, odnosno imaju druga obilježja koja predstavljaju sigurnostni rizik, pa bi poduzetnici koji se bave tim biznisom bili prisiljeni pružiti uslugu koja je u skladu sa preporukama TZ. Dakle, minimalno tri stvari se mogu poduzeti da se ovo ne bi ponovilo – dodala je.

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist