Kultura

‘Karamazovi’ i na Igrama i na Ohridu

karamazovi kmd 03

Posljednja ovosezonska uspješnica Kazališta Marina Držića „Braća Karamazovi“  F. M. Dostojevskog u režiji Dejana Projkovskog bit će izvedena u sklopu 64. Dubrovačkih ljetnih igara u nedjelju, 18. kolovoza u 21.30 sati u Kazalištu Marina Držića.

'Braća Karamazovi' posljednji je roman jednog od najvećih ruskih pisaca Fjodora Mihajlovića Dostojevskog, koji filozofski raspravlja o čovjeku i ljudskosti te Bogu, slobodnoj volji, moralu, ljudskoj nesavršenosti i iskupljenju. Te osobnosti i ljudska obilježja prikazana su kroz Fjodora Karamazova i njegova tri sina te kroz niz likova čije su sudbine isprepletene s obitelji Karamazov.

U režiji gosta iz Makedonije Dejana Projkovskog, 'Braća Karamazovi' posljednja su i najuspješnija premijera Kazališta Marina Držića u sezoni 2012/2013, koju festivalska publika sada može pogledati i u sklopu programa Ljetnih igara. Scenograf predstave je Vlado Gjoreski, kostimograf Željko Nosić, a skladatelj također iz Makedonije Goran Trajkoski. Fjodora Pavloviča Karamazova tumači Frane Perešin, Ivana Trpimir Jurkić , Alekseja Mijo Jurišić, Dmitrija Vladimir Posavec Tušek, starca Zosimu igra Branimir Vidić Flika,  Smerdjakova Edi Jertec, istražitelja Rakitina Zdeslav Čotić, Grigorija Vasiljeviča Boris Matić, Pjota Aleksandrovia Miusova Hrvoje Sebastijan, Glorija Šoletić igra Grušenjku, Helena Kovačić Katarinu Ivanovnu, Izmira Brautović Hohlakovu, a Mirej Stanić Lizu. U predstavi sudjeluje i Djevojački zbor Amorete s voditeljicom Majom Marušić.

Osim sudjelovanja na Igrama, predstava će se izvesti i na Ohridskom ljetu u Makedoniji 20. i 21. kolovoza. Ovo je prva suradnja Kazališta Marina Držića i Ohridskog ljeta.
 

Pročitajte još

Tribina o dubrovačkoj ambijentalnosti: Prošlost i sadašnjost

Dulist

Brass & Percussion septet DSO-a na Osječkom ljetu kulture

Dulist

KONCERT KOJI SE NE ZABORAVLJA Glazbena čarolija Max Emanuel Cenčić i Latinitas Nostra

Dulist