Aktualno

KAPETAN VJEKO MILETIĆ Na moru, kao i u životu, ima dobrih i loših trenutaka

kapetan vjeko miletic

Dubrovnik je grad duge pomorske tradicije, grad koji je od mora i za more živio. More nam je stoljećima bilo izvor prosperiteta, ugleda i kulture, a pomorstvo je i danas jedan od simbola Grada.

Dubrovački pomorci već stoljećima svoje molitve upućuju svom zaštitniku, Svetom Nikoli, čiji se blagdan obilježava 6. prosinca. Tim povodom o životu na moru, pomorstvu nekad i danas, te interesu mladih za pomoračka zanimanja porazgovarali smo s kapetanom Vjekom Miletićem, čiji je radni vijek vezan uz dubrovačkog brodara Atlantsku plovidbu.

Kako je tekao Vaš životni i poslovni put do danas, koliko dugo navegavate?
Od početka je vezan za Atlantsku plovidbu. Nakon završene Više pomorske škole, 1999. godine odlazim na kadeturu na “stari” brod Imperial u trajanju od jedne godine. Godine 2001. se ukrcavam u svojstvu 3. časnika palube pa tako ugovor po ugovor sve do danas. Od 2010. godine sam zaposlen u svojstvu zapovjednika broda. Brodovi na kojima sam bio su bili namijenjeni za prijevoz teških/vangabaritnih tereta, generalnih tereta i rasutih tereta.

Zašto ste se odlučili za poziv pomorca?
Moglo bi se reći da je više elemenata presudilo, počevši od obiteljske tradicije, moga društva koje je cijelo bilo u Pomorskoj školi i na kraju same ekonomske situacije. Osjećaj mora je naravno bitan, ali ne i presudan jer mislim da, ako ne u svima, onda barem u dobroj većini ljudi koji su se rodili u Dubrovniku taj osjećaj postoji pa ipak nisu svi pošli ovim putem. Imaju tu utjecaj i priče starijih pomoraca koje smo dugo slušali, zatim pustolovni duh i zanimljivost samog zanimanja, upoznavanje drugih kultura i slično. Sve to skupa na vazi mladog čovjeka može, a u mom slučaju i jest, prevagnuti u korist zvanja.

Čini li Vam se kako je danas život pomoraca teži ili lakši u odnosu na prije?
Čini mi se i jedno i drugo. Inače je nezahvalna ta usporedba na prije i sada jer se i u mom radnom vijeku već sada mogu naći neke radikalne promjene. Rezultat je to brze primjene novih tehnologija, a samim tim i promjene načina življenja, ne samo u pomorstvu već i u svim segmentima života. Ako ipak uzmemo onu nasljeđenu podjelu na prije i sad, život pomorca je lakši u tom smislu što je tehnologija nadoknadila sve one stvari koje su prije bile teško izvodive i nesigurne počevši od samih tehnika upravljanja brodom, životom na brodu i naravno, komunikacijom s kopnom i u poslovnom i u privatnom smislu. Lakše je i s aspekta trajanja ugovora, koji je sad nešto bolji iako to zavisi na kojoj vrsti brodova se navegava.
S druge strane, broj posade je manji, a zahtjeva i posla sve više. Visoki zahtjevi tržišta, vrlo kratki rokovi, a s druge strane nezahvalni, a nekad doslovno i nemogući uvjeti rada dovode do pojačanog stresa te fizički i psihički iscrpljujućeg rada. Kako vidite teško je tu dati neki konkretan odgovor, ali s obzirom u kakvom vremenu sad živimo mislim da je život pomoraca danas teži nego prije.

Kako ste se Vi i Vaša obitelj naviknuli i prilagodili životu pomorca?
Imam dojam da se još uvijek prilagođavamo. Ima dobrih i loših trenutaka, kao i na moru. Lako se naviknuti kad sve ide dobro. Teški su trenutci kad imate bolest ili slične stvari u obitelji. Odricanja su velika i teško ih je prikazati ili opisati nekome tko ne živi taj život, a pogotovo nekome tko površinski gleda stvari. Trpi cijela obitelj, a najviše djeca, moje kćeri Karmen i Nikoleta. Velik dio toga tereta pada na suprugu Antoniu koja, izgleda, ima izvanrednu snagu držanja ne tri, nego sva četiri kantuna kuće. Zajednički trenutci su neprocjenjivi i taj osjećaj doma je zaista vidljiv između pomoraca i onih koji to nisu.

Dubrovnik je još od davnih dana pomorski grad, no posljednjih godina opao je interes mladih za ovo zvanje, što je po Vašem mišljenju uzrok tome i kako bi se mogao pobuditi interes?
Iako bi se dalo diskutirati o tome je li Grad više pomorski, možemo reći da manjak interesa nije problem samo u Dubrovniku, već je to i svjetski problem. Odavno već pada interes za zvanje pomoraca u zapadnim zemljama, a sad je to i globalan problem, posebno za časnička zvanja. Sjećam se priče da je prije nekoliko godina bilo upitno hoće li Pomorska škola “preživjeti” s obzirom na mali broj upisanih učenika. Situacija se u međuvremenu nešto popravila tako da možemo očekivati da će određeni interes uvijek postojati. Pristup države će biti krucijalan u pogledu oporavka zanimanja za ovo zvanje, ali nisam siguran da ćemo neke konkretne korake i mjere tako skoro vidjeti iako bi Pomorski odjel našeg, kao i ostalih sveučilišta, sindikat i neke udruge pomoraca i brodara mogle izbaciti neke valjane smjernice i savjete. Imamo sreću da Grad posjećuju kruzeri pa dosta mladih vidi sebe u tom segmentu pomorstva dok za teretne brodove bilo koje vrste interes može u najboljem slučaju stagnirati. To će, naravno, uvjetovati i situacija u svijetu jer s obzirom na gospodarske, klimatsko-ekološke, političke i zdravstvene probleme s kojima se trenutačno susrećemo malo toga ide u prilog boljem interesu za zvanje pomorca.

Možete li se prisjetiti nekih teških trenutaka na moru, kao i onih koji će vam ostati u lijepom sjećanju?
Mogu se prisjetiti i jednih i drugih trenutaka. Nekako su mi ti trenutci više vezani za ljude s kojima sam radio nego na same brodove ili mora, tako da u lijepom sjećanju imam vrijeme kad sam kao prvi časnik plovio s legendarnim kapetanom Ivicom Djankom Zupčićem, dok mi u grubom sjećanju ostaju trenutci kad su se neki od članova posade (da ne spominjem imena) iskrcavali zbog svoje ozljede, bolesti ili obiteljskih problema.

S obzirom da je Sveti Nikola zaštitnik pomoraca, obilježava li se posebno ovaj blagdan na brodu, ali i u Vašoj familiji?
Moja kćer Nikoleta je rođena 8. prosinca i nazvana je po Sv. Nikoli pa se taj blagdan dodatno slavi u obitelji. Odavno smo i kao društvo (imamo tri Nikše) i kasnije kao pomorci posebno slavili i bili vezani uz Svetog Nikolu. Na brodu je slavlje skromno i obilježava se svečanim objedom i čašćenjem.
Koristim priliku da svim pomorcima, braniteljima Grada i svima onima koji slave imendan taj dan čestitam blagadan Svetog Nikole.

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist