Županija

KAMENOLOM DUBAC „Hoćemo li uskoro iz Župe vidjeti Grad?!“

kamenolom dubac

Već godinama stanovnici župskih naselja, kao što su Brgat Gornji, Čibača, Dubac, te ostalih naselja u Župi dubrovačkoj ukazuju na problem eksploatacije – korištenja kamenoloma na Dupcu, ali i pratećih stvari i događanja koja su vezana za ovaj pogon – kažu u dopisu-peticiji koju su ovih dana pokrenuli među vlastitim susjedima.

Kako navode, nekima su kuće sada već udaljene od granica kamenoloma, koji se bez prestanka širi, manje i od stotinjak metara.
– Godinama smo tražili odgovore na neka pitanja, vijećnici u Općinskom vijeću Župe dubrovačke i Županijska skupština dubrovačko-neretvanske županije postavljali su pitanja vezana za rad i postupke uprave kamenoloma Dubac, novinari su pisali mnoge tekstove, ali očito problem traje i dalje. Još davne 2003. godine rečeno je kako će kamenolom prestati sa radom 2005. godine. Od tad je prošlo deset godina, a kamenolom radi više nego ikad – napominju stanovnici, te dodaju kako se pitaju, nakon svih tih godina, postoji li uopće dozvola za rad kamenoloma, pogotovo kad se zna kako kamenoloma nema u Prostornom planu Općine Župa dubrovačka.

– Koliko nam je poznato, već duže vrijeme uprava kamenoloma Dubac nema ni potrebnih dozvola. Sve ove godine objekti u kojima živimo prilikom miniranja, a miniranja su skoro svakodnevna, tresu se kao pri jačem potresu. Treba li napomenuti kako nas, stanare, već godinama nitko ne obavještava kad će početi miniranje! Posljedica tog miniranja, a samim tim i očito nedozvoljenog širenja kamenoloma, su naše ispucale kuće, posebno gustijerne (bunar), u što se možete uvjeriti kad god poželite. Treba li napomenuti kako nam nikad i nitko nije ponudio nadoknadu štete! – ogorčeno napominju.

Opasna prašina na putu
– Zbog miniranja, dakle i stalnih radova oko i u kamenolomu, prašina je stalna oko naših kuća. Često je i magistralni put Dubac-Brgat toliko pun prašine, da je njime teško normalno proći vozilom. Za vrijeme turističke sezone, dakle u tri, četiri ljetna mjeseca, tuda prolazi jako puno vozila, ne samo iz susjedne BiH, već i iz Slavonije, pa i iz zemalja EU, Mađarske, Slovačke, Češke… Pa možete samo pomisliti kakav je njihov prvi dojam ulaska u Hrvatsku, turističku zemlju, kad ih prvo dočeka prašina, bageri i kamenolom! Odavno znamo i za određenja o ‘pomorskom dobru’ i području od mora koje je strogo zabranjeno za ovakve i slične poslove, a kamenolom je od mora sada već udaljen oko petsto metara. Dakle, u zoni je ‘morskog dobra’ – ističu ljutiti stanovnici, koji napominju i još jedno pitanje, buke, to jest – kamenolom na Dupcu počinje sa radom ujutro u 6, a završava po potrebi, zavisno kolika im je narudžba, ako treba radi i do ponoći.

Uz sve navedeno, poseban je problem sad već javna priča, dokazan i u novinarskim tekstovima i fotografijama, o tome kako u sklopu kamenoloma, u njegovom gornjem dijelu ni 200 metara od prvih kuća na Brgatu, postoji nelegalna deponija, odlagalište tko zna čega, govore za DuList, a ova priča odavno je poznata budući da je upravo DuList prvi pisao o tome.

Što na prosvjed građana kaže vlasnik kamenoloma Ivo Kralj, a kako na to gledaju u Općini Župa dubrovačka čitajte u tiskanom izdanju DuList, koji je u prodaji od srijede, 2. srpnja.

Pročitajte još

Županija i ove godine financira radne materijale za sve učenike osnovnih škola kojima je osnivač

Dulist

Glazba Ston nastupila je na Danima piva u Karlovcu

Dulist

TKO JE U PONEDJELJAK BEZ STRUJE HEP najavio prekid opskrbe električnom energijom

Dulist