Zanimljivosti

Kako se suočiti s najtežim bolestima?

nela srsen009

Hrvatska liječnica u Padovi, članica tima za transplantaciju jetre u Sveučilišnoj bolnici, dr. Nela Sršen predstavila je večeras u Sponzi svoju knjigu „Rak na duši – Kako pobijediti bolest i izboriti se za život“.

Knjiga sadrži savjete za suočavanje s najtežim bolestima u kojoj autorica opisuje svoje bitke sa smrću, kako vlastitu, u kojoj se nakon kliničke smrti vratila u život, tako i svojih pacijenata.
Koju terapiju izabrati? Što nam nudi konvencionalna medicina, a što nekonvencionalni pristupi liječenju? Kako pogoditi uspješan i najprikladniji način liječenja koji nam može vratiti zdravlje? Je li moguće izliječenje od teških bolesti? Pitanja su kojima se Sršen bavi u svojoj knjizi.

Konvencionalna medicina interpretira nastajanje bolesti kao promjenu koja je posljedica vanjskih
utjecaja. Drugi pristup interpretira bolest kao izraz teške i duboke nelagode tijela u kojem se izražava vitalna energija duha i duše. U svakome od nas postoji energija koja liječi, a aktiviraju je pozitivne misli, vjera u ozdravljenje, ljubav prema sebi i drugima. Mi smo pritom glavni protagonisti i učimo se postizanju povjerenja u vlastito tijelo, s poniznošću, upornošću i strpljenjem. To je tajni ključ koji otvara put ozdravljenju, kojim svatko od nas može postići unutarnji mir, blaženost i zdravlje, stoji na web stranici Nele Sršen. 

– Pitao sam se kojoj vrsti pripada ova knjiga. Mogu reći da je ovo knjiga koja ujedinjava više komponenti. Ona otvara put egzistenciji, služi i vrsnom znanstveniku i kirurgu. Dr. Sršen u ovoj knjizi pokušava odgovorit na pitanje kako pobijediti bolest, ali nije dala odgovore jer oni nisu jednostavni i jednoznačni. Knjiga se temelji na osobnom iskustvu što je njen veliki značaj ali i na drugim aktivnostima, svjesnim i podsvijesnim. Knjiga je duboko produhovljena ali nije vjerski priručnik, poziv na vjeronauk, već govori o Bogu kao poveznici vjernika i nevjernika, religija i kultura. Ova knjiga veliča nadu – istaknuo je prof.dr. Asim Kurjak, dekan Medicinskog fakulteta Međunarodnog sveučilišta u Dubrovniku.

– Promocija s malim ljudima koji su prošli bitku s oboljelima, za mene je dodatno i neopisivo bogastvo. Kad sma napisala knjigu bojala sam se kritika jer nije lako govoriti o bolestima i liječenju i stavljati pod upitnik konvencionalnu medicinu i kemoterapiju. Naglasak stavljam na ljudskom biću, opisujem kako je ono formirano, jer ono nije bolesni organ i tijelo, ono iza sebe ima jedinstveno i neponovljivo životno iskustvo. Bolest je nešto što nam daje do znanja da moramo stati i razmisliti zašto u tom trenutku smo oboljeli upravo od te bolesti – naglasila je dr. Sršen.  

Na predstavljanju su govorili i intendant DLJI Ivica Prlender, te Vjera Šuman i Pero Vićan.

Dr. Nela Sršen ugledna je liječnica, kirurginja, članica tima za transplantaciju jetre Sveučilišne bolnice u Padovi. Rođena je u Metkoviću, djetinjstvo je provela na Hvaru, osnovnu školu i gimnaziju pohađala je u Splitu, a medicinu je studirala u Italiji, na Sveučilištu u Padovi. Poslije studija je upisala i specijalizaciju iz opće kirurgije, tijekom koje je bila i u New Yorku.

Nakon specijalizacije je postala članica tima za transplantaciju jetre prof. dr. Davida D’Amica, jednog od najcjenjenijih kirurga Sveučilišne bolnice u Padovi. Specijalizaciji iz opće kirurgije dr. Nela Sršen pridodala je i specijalizaciju iz rekonstruktivne, plastične i estetske kirurgije. Od 2001. predavač je i mentor specijalizantima opće kirurgije.

Dr. Nela Sršen istaknuta je humanitarka koja je pomogla brojnim pacijentima iz svoje domovine Hrvatske, ali i iz drugih zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije. 
Pomogla je također dolasku na usavršavanje u Sveučlišnoj bolnici u Padovi brojnim liječnicima iz Hrvatske, uključila se u edukaciju liječnika-kirurga u programima transplantacije u Bosni i Hercegovini te se uključila u programe promocije darivanja organa u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Zbog osobitog humanitarnog zalaganja Predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao ju je 1999. Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, a u srpnju 2004. je na preporuku Predsjednika Stjepana Mesića proglašena počasnom konzulicom Republike Hrvatske u regiji Veneto.

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist