Aktualno

Kako procjenjivati utjecaj na okoliš?

pescara mediji

Regionalna razvojna agencija DUNEA sudjelovala je u Pescari na prvom operativnom sastanku i predstavljanju projekta SPEEDY, vrijednog oko 18 milijuna  kuna, a financiranog iz programa IPA Adriatic od kojeg se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji provode aktivnosti u vrijednosti oko 1,87 milijuna kuna.

 
Cilj projekta "SPEEDY" je razviti i primjenjivati učinkovite procjene utjecaja na okoliš u Jadranskom prostoru,  stvoriti tehnološku platformu za pravilnu primjenu europske direktive za procjenu utjecaja na okoliš, te dodatno unaprijediti projekte u funkciji razvoja održivog turizma.
Aktivnosti projekta su izraditi zajedničke prijedloge korisne za izmjenu i ažuriranje Europskih direktiva za procjenu utjecaja na okoliš (SEA); uvesti inovativne pristupe i alate za upravljanje i poboljšanje kapaciteta, stvoriti stalnu mrežu procjene utjecaja na okoliš; poboljšati postupke procjene i metode za praktičnu primjenu te pregled postojećih propisa, ključnih komponenti i aplikacije za strateške ekološke procjene (SEA).
EU direktive o procjeni utjecaja na okoliš imaju za cilj osigurati visoku razinu zaštite okoliša i moraju doprinijeti integraciji ekoloških razmatranja u pripremi projekata, planova i programa s ciljem da se smanji njihov utjecaj na okoliš. Također je potrebno osigurati sudjelovanje javnosti u odlučivanju i time ojačati kvalitetu odluka.

Partneri u projektu uz Regionalnu razvojnu agenciju DUNEA su Regija Abruzzo, FIRA Abruzzo , Regija Marche, Regija Molise,  talijansko Ministarstvo zaštite okoliša, Università 'd'Annunzio iz Pescare, općina Rakovica, Centar za istraživanje i razvoj (CRD) u Tirani, Regija Krfa i Agencija za prostorno uređenje iz Tirane.

Pročitajte još

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

PLANOVI EU Mađarima lokomotive, Slovencima željeznice, nama poboljšanje zaštitne ograde na autocesti

Dulist