Aktualno

Kako prepoznati znakove sunčanice?

vrucina ljeto plaza fontana 4

Sunčanica je česta pojava, posebno u ljetnim mjesecima, no ponekad ju ne shvaćamo ozbiljno. Ona nastaje zbog dugotrajnog izlaganja suncu, što može dovesti do nemogućnosti regulacije tjelesne temperature i pregrijavanja organizma. Posebno se javlja kada su glava i vrat više sati izloženi ultraljubičastim sunčevim zrakama tijekom vrućih ljetnih sati, piše vita4you.

Simptomi sunčanice su karakteristični i razlikuju se prema stupnju težine. Blagi toplinski udar karakterizira osjećaj vrtoglavice, simptome umora, crvenilo kože, probleme sa znojenjem i zujanje u ušima. Simptomi umjerenog toplinskog udara su niska temperatura i glavobolja, povraćanje, ubrzano disanje, sklonost nesvjestici, slabost mišića ili grčevi, smanjeno znojenje, te opekline ili mjehurići na koži, dok su oni teškog toplinskog udara sljedeći: delirij i zbunjenost, konvulzije, halucinacije, tamni urin (indikacija dehidracije), blijeda koža i visoka temperatura.

Sunčanicu može uzrokovati nekoliko čimbenika, kao što su izloženost vrućem okruženju, intenzivna aktivnost na visokoj temperaturi, topla odjeća koja sprječava isparavanje znoja i hladi tijelo, obilna konzumacija alkohola može utjecati na sposobnost vašeg tijela da regulira temperaturu, te dehidracija zbog povećanog znojenja.

Banner 300x250 DU 1

Ovisno o težini sunčanice, simptomi mogu trajati do dva dana. Međutim, tijelo će se vjerojatno oporavljati od sunčanice od 2 mjeseca do 1 godine. Ako se simptomi sunčanice ne poboljšaju unutar sat vremena, dobro je potražiti liječničku pomoć. U slučaju da postoji sumnja ili se pojave simptomi koji upućuju na sunčanicu, tada je potrebno učiniti sljedeće: udaljiti se od izravne sunčeve svjetlosti u zasjenjeno područje, leći i lagano podići noge, brzo rashladiti tijelo svim sredstvima koja su vam na raspolaganju, primjerice, možete napraviti obloge od hladnog ručnika ili se poprskati vodom. Hladni oblozi na pazuhe, vrat i tijelo općenito također su vrlo korisni. U isto vrijeme treba pratiti tjelesnu temperaturu i nastaviti s naporima hlađenja sve dok tjelesna temperatura ne padne. Treba piti puno vode. Sportski napici ili elektroliti dobra su pomoć te je potrebno što prije moguće potražiti liječničku pomoć.

Pročitajte još

OPREZNO! Lažni komentari na nagradnoj objavi Igara

Dulist.hr

Povlače se pileći proizvodi s tržišta zbog neoznačenog alergena soje

Dulist

MINISTAR GLAVINA ‘Turizam mora biti usklađen s potrebama lokalne zajednice’

Dulist