Grad

KAKO NA KRAJ S ‘DŽUNGLOM I PRAŠUMOM’ Strah me, već su nam miševi ušli u stan!

MOKOŠICA

Stan do mene je napušten, na njega bacaju smeće s prilaza, ali tu ne možemo ništa. Naš stan je u prizemlju, i jednostavno me strah – počinje svoju priču Manuela Rački, naša sugrađanka čija obitelj živi u Mokošici u stambenoj zgradi na adresi Između dolaca 11.

Njezin problem, kaže, traje već neko vrijeme, a dok je nekome hortikulturno uređenje okoliša ‘zadnja rupa na svirali’, njoj je životni problem.
– Pogledajte na što liči to oko zgrade. Sve je zaraslo, to je ‘džungla’. Nekoliko puta smo pokušali inicirati rješenje problema preko predstavnika zgrade i stanara, ali nije bilo uspjeha. Uvijek bi se nešto kao dogovorilo, a onda kada je bilo vrijeme za raditi nitko ne bi došao. Jednostavno me strah da će mi ući nekakva životinja, postaje toplije, bude se zmije – kaže Manuela te dodaje kako ne mogu tijekom ljeta ‘zabubati sve prozore i vrata’.

– U tu ‘prašumu’ se baca smeće, tu ima svega. Moj pokojni muž je to čistio, mi u prizemlju to moramo održavati, ali ne mogu više to raditi. Ne vidim zašto bi ja to morala sama činiti, a nemam novaca da plaćam Vrtlara ili nekog čovjeka da to radi. To je okoliš cijele zgrade – ogorčena je naša sugrađanka.

– Cijela Mokošica se angažira i očisti oko zgrade, jedino kod nas to ovako izgleda. Boli me ta nepravda da smo mi u prizemlju nitko i ništa. Ja nisam lijena, ali ne mogu to i neću svake godine raditi. To je postala tolika prašuma da tu mora doći kamion i to odradit kako treba. Stanova u toj zgradi ima 47, ali nikome očito nije u interesu to napraviti. Pa nije to moje zemljište, to je bezobrazno – kaže Rački te dodaje kako je svojedobno kontaktirala i Vrtlar, no kako joj je rečeno da ‘oni to neće raditi jer je to zemljište zgrade, a ne javna površina.’

– Nama su već miševi ulazili u stan, shvatite da me strah – kaže Rački te dodaje kako je pokušala i preko predstavnika zgrade, ali bez uspjeha.
– Stanari zgrade do naše su se stavili i skupili novce i zamijenili i vrata i opiturali zgradu, a kod nas je ovakva situacija – ogorčeno zaključuje Rački.

Ćerimagić: Nije bilo odaziva
Za komentar svega kontaktirali smo i predstavnika stanara zgrade, Edina Ćerimagića.
– Jednostavno nije bilo odaziva. Kad bi se dogovorila ta akcija, došlo bi dvoje ljudi, a kad bi oni vidjeli da su jedini došli i oni se pokupe. Ja sam da budem nekome rob, nema smisla – rekao nam je Edin Ćerimagić te istaknuo kako on odnedavno više nije predstavnik stanara.
– Naša zgrada jest u sustavu Domouprave i mi plaćamo tu pričuvu, ali nisam osobito zadovoljan. Neke stvari koje smo inicirali da se naprave jednostavno ne budu napravljene. Neke ponude za radove nikad nismo ni vidjeli – ističe Ćerimagić te dodaje kako nije odgovornost samo na ljudima koji trebaju to očistiti nego i onima koji to prljaju.
Novi predstavnik stanara Mladen Safret pak kaže kako će se u sređivanje okoliša pristupiti nakon što to dopuste vremenske prilike.
-Bit će sad kad prestanu kiše. Sredit će se to, napravit ćemo akciju. Treba okupiti stanare i napraviti to, ne mogu ja sam to napraviti – poručuje Safret.

Vrtlar: Nije naš posao
Upit o tome može li u ovom slučaju intervenirati Vrtalr poslali smo i direktorici Ani Matušić.
‘Vrtlar svake godine s Gradom Dubrovnikom sklapa Ugovor o održavanju javnih zelenih površina. U navedenom ugovoru su precizno naznačene sve javne zelene površine koje Vrtlar ima obvezu održavati. Slijedom navedenog, u ulici Između dolaca, Vrtlar d.o.o. održava zelenu površinu iznad kontejnera od smeća (preko puta velikog rogača). Zelenilo oko zgrada u navedenoj ulici je u vlasništvu zgrade, a što pak znači da stanari sklapaju ugovor s Domoupravom i izdvajaju sredstva za pričuvu iz kojih se onda financira uređenje zgrade i okoliša. U ovom slučaju stanari bi, preko svog predstavnika zgrade, trebali ovlastiti Domoupravu da putem ponuda, a sukladno zakonu, zatraži najpovoljnijeg izvođača za izvođenje hortikulturnih radova. Nakon odabira najpovoljnijeg izvođača, pristupa se izvođenju radova koji se plaćaju iz sredstva pričuve’, poručuju pak iz Vrtlara.

Pročitajte još

[KOMENTAR] Franković: ‘Vrijeme je za zaokret u turizmu i da kažemo ‘dosta‘ povećanju brojki, Dubrovnik je tu primjer upravljanja‘

Dulist

IZGRADNJA STANOVA U SOLITUDU Franković: Čekamo Program Vlade

Dulist

PLOČA JE UDARENA! Franković i Potrebica obišli radove hangara VK Neptun

Dulist