Zanimljivosti

Kajacima od Krka do Dubrovnika za djecu heroje

kajak rak273

Ekipa Prave doze ustrajnosti, koja se 05. kolovoza uputila kajacima iz Baške prema Dubrovniku, uplovila je ovog petka u Porat.

Preveslavanje Jadrana organizirano je drugi put, a sve s ciljem prikupljanja 150 tisuća kuna za organizaciju rehabilitacijskog kampa u Fužinama i kupnju kajaka radi uvođenja veslanja u rehabilitacijske programe namijenjene djeci koja su liječena od malignih bolesti.

U akciji je sudjelovao i mladi Ivan Tankosić, koji je i sam prošao kroz rehabilitacijske programe nakon liječenja od tumora bubrega. Danas kada je u punoj snazi Ivan želi pomoći djeci koja prolaze kroz teško iskustvo borbe protiv raka i dugotrajnog oporavka kroz koje je i sam prošao.
Na pitanje o čemu je razmišljao dok je veslao Ivan odgovara:

– Najviše sam razmišljao o tome kako sam se liječio i o onima koji se sad trenutno liječe. Htio sam svima dati jasnu potporu da moraju hrabro prolaziti tu svoju bitku i da nikad, ni u jednom trenutku ne smiju odustajati. Samo hrabro naprijed i sve se može – rekao je Ivan.  

Ivana Stojčević, voditeljica medicinskog odjela Alvogena, istaknula je kako je akcija veslanja 500 kilometara od Baške na Krku do Dubrovnika osmišljena zbog simbolike između preveslavanja Jadrana i puta koji osoba prolazi od bolesti prema zdravlju.

Zoran Cipek, predsjednik Udruge Krijesnica, podsjetio je kako svaki drugi dan u Hrvatskoj jedno dijete oboli od maligne bolesti.
Značaj ove akcije tim je veći što u Hrvatskoj ne postoje od države organizirani i osmišljeni rehabilitacijski programi za djecu koja završe liječenje.

– Zahvaljujući našim liječnicima i medicinskim sestrama 70 posto oboljele djece bit će izliječeno. Sve je moguće, a nadamo se kako i ova akcija šalje snažnu potuku upravo toj djeci u bolnicama da ako Ivan, koji je prebolio malignu bolest, mogao preveslati Jadran u 500 km sigurno će moći i oni. Navijamo za njih – zaključio je Cipek.

Kako navode organizatori akcije, udruge Krijesnica i Apel, te Alvogen, iako je ovogodišnja Prava doza ustrajnosti posvećena djeci herojima koji su pobijedila rak, u njihovim su srcima i oni čija borba nije završila onako kako su željeli.

– Divimo se svima koji su se borili za svaki novi dan bez obzira na ishod borbe – zaključuju organizatori, navodeći kako  je do sad prikupljeno 66.642,90 kuna te ovim putem pozivaju građane da se priključe akciji uplatom donacija na račun 2484008-1500160917 ili pozivom na humanitarni telefon 060/800-555 (cijena poziva: 3,75 kn – fiksni; 5,05 kn mobitel, operater: IT Jedan d.o.o., MBS: 080523095, podrška korisnicima: 062700700).

Na dočeku veslača u Porat pristigli su i članovi dubrovačke udruge Zajedno do zdravlja na čelu s Robertom Machiedom, te su tom prilikom darivali veslače, sudionike ovogodišnje akcije.

Pročitajte još

LOKRUM – naša oaza mira!

Dulist

Novi zanimljivi tjedan u CDMO-u!

Dulist

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist