Aktualno

Josipović: Hrvatska sigurno ulazi u EU

josipovic8634

Predsjednik Bundestaga Norbert Lammert jučer je za „Welt am Sonntag“ izjavio kako se apsolutno protivi daljnjem proširenju i ulasku Hrvatske u EU. No, danas su,  uoči sastanka u Luksemburgu,  promijenjene izjave o ulasku Hrvatske u EU.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio je kako želi vidjeti Hrvatsku u EU, no da se neće progledavati kroz prste. Već je odlučeno kako je Hrvatska nova članica EU, no potrebno je da se ispune relevantni kriteriji. – Neće biti umjetnih prepreka, no ni popusta. Ozbiljno ćemo provesti, točku po točku, ono što je dogovoreno između EU-a i Hrvatske. – istaknuo je Westerwelle.

Predsjednik Ivo Josipović naglasio je kako će Hrvatska će sigurno ući u Europsku uniju 1. srpnja 2013. ako nastavi s napretkom kako je to utvrđeno u izvješću o monitoringu Europske komsije. Reakcije na upitan ulazak Hrvatske u EU zbog neispunjenih obaveza po Josipoviću su nepotrebne. – Njemačka nas je, od samog početka našeg puta u EU, iznimno podržavala. Izjave na koje se pozivate razumijem kao načelnu skepsu prema proširenju nakon hrvatskog ulaska u EU s jedne, te poticaj da učinimo ono što još treba učiniti s druge strane. – istaknuo je u razgovoru za Jutarnji list.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko smatra kako Hrvatska vjerodostojno ispunja svoje obaveze vezane za pristupanje EU te da će tako i nastaviti. Također je napomenuo kako je šef Delegacije EU-a u RH Paul Vandoren predstavio u petak u Hrvatskom saboru Sveobuhvatno izvješće Europske komisije o praćenju spremnosti Hrvatske za članstvo u Uniji. Opći zaključak tog predstavljanja je da Hrvatska napreduje i da odgovorno i vjerodostojno ispunjava svoje obaveze koje će ispuniti prije proljetnog izvješća o napretku.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je kako Hrvatska svako upozorenje vezano za ispunjenje uvjeta o članstvu gleda ozbiljno te da je u stanju ispuniti uvjete i zadaće koje je dobila u posljednjem Sveobuhvatnom izvješću Europske komisije.

Pročitajte još

Stiže promjena vremena, izdana upozorenja za ponedjeljak

Dulist

KAKO DO NOVIH STANOVA? Dubrovniku nedostaje oko 500 smještanih jedinica za radnike

Andrea Falkoni Račić

HOTELI KOJI NE OTVARAJU VRATA GOSTIMA Na tisuće postelja izvan funkcije

Andrea Falkoni Račić