Županija

JOSIPOV DOM Dubrovačko-neretvanska županija dobila Sigurnu kuću za osam žrtava nasilja

josipov dom naslovna

Dubrovačko-neretvanska županija dobila je trajnu sigurnu kuću za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji. Josipov dom na 400 metara kvadratnih može pružiti utočište za osam osoba, koje u njemu ne pronalaze samo sigurnost već dobivaju i svu potrebnu pomoć. Važno je spomenuti kako je sigurna kuća u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom.
Uz završetak ovog projekta, koji je s 85 posto financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, održana je završna konferencija na kojoj je cijeli projekt predstavljen.
Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je ovo važan projekt za našu županiju.
-Odlukom Vlade RH svaka županija mora imati svoju sigurnu kuću, dom za osobe žrtve obiteljskog nasilja. Žrtava nažalost ima i u našoj županiji. Mi smo, slijedeći tu odluku, s Caritasom Dubrovačke biskupije dogovorili uspostavu privremenog skloništa, koji funkcionira već dulje vrijeme. Međutim, to nije bilo trajno rješenje – rekao je župan te dodao kako su se potom osigurala sredstva za trajno sklonište, koje je i predstavljeno ovog petka.
-Od danas imamo novu sigurnu kuću, Josipov dom i svi oni koji, nažalost, moraju koristiti taj vid pomoći, moći će ga koristiti u tom našem novom domu – rekao je dalje te čestitao svima koji su sudjelovali u projektu. Napomenuo je kako se ne mogu pokazati pojedinosti skloništa budući da je lokacija tajna te je zamolio sve one koji eventualno doznaju lokaciju, da to zadrže za sebe radi sigurnosti korisnika.
-Gdje nema strpljenja, rađa se nasilje – rekao je biskup mons. Roko Glasnović zahvalivši se svima koji su radili na ovom partnerskom projektu. Naglasio je kako bi volio da Josipov dom nema puno posla.
-Hvala svima koji su bili i bit će anđeli u zaštiti života žena i protiv svakog nasilja – zaključio je.
Ravnateljica Caritasa Dubrovačke biskupije Sanja Šanje rekla je kako je jako sretan što se s projektom došlo do kraja.
-Fokus je na ženama i svim žrtvama u obitelji. Nisu to samo žene, to su djeca, to su čak i muškarci. Naša kuća je jedan od rijetkih koja prima oba spola tako da smo tijekom rada u privremenoj kući imali smještenih nekoliko muškaraca – dodala je Šanje.
Više o projektu rekla je njegova voditeljica Nina Skurić. Ukupna vrijednost projekta uspostave podrške za žene žrtve nasilja i nasilja u obitelji je 11,7 milijuna kuna.
-Kroz ovaj projekt su bila zadana i ostvarena tri cilja. Prvi jest uspostava trajnog skloništa za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji. Drugi cilj je bio jačanje kapaciteta stručnjaka, odnosno osoba koje rade sa žrtvama nasilja, a treći cilj je bilo podizanje razine svijesti javnosti o problematici nasilja u obitelji, žrtvama, pravima žrtava i trajnim posljedicama koje ostavlja nasilje u obitelji – rekla je Skurić.
Na pitanje je li kapacitet od oma osoba dovoljan za potrebe našeg područja, Skurić je naglasila kako se u skloništa diljem Hrvatske smještaju žrtve neovisno o teritorijalnoj pripadnosti.
-Prema projekciji potreba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, to je optimalan broj – zaključila je.

Pročitajte još

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist