Grad

JOŠ SE RAZRAĐUJE MODEL Stanovi za liječnike na gradskom zemljištu u Solitudu?

c orsan solitudo002

Opća bolnica Dubrovnik je s prvim danom 2024. godine promijenila vlasničku strukturu. Država je, naime, preuzela upravljanje općim bolnicama od županija. Hoće li se ta činjenica odraziti na pregovore koje Opća bolnica Dubrovnik već neko vrijeme vodi s Gradom Dubrovnikom oko stambenog zbrinjavanja medicinskog osoblja? Pitanje je to koje se postavilo s promjenom vlasništva. Kako nam ističu iz gradske uprave, promjena vlasničke strukture ne znači da će Grad Dubrovnik prestati ulagati u daljnje poboljšanje uvjeta za djelatnike Opće bolnice Dubrovnik. Projekt osiguravanja uvjeta za stambeno zbrinjavanje djelatnika u zdravstvu tako ide svojim tijekom. No, osim Pobrežja, na kojem se djelatnicima u zdravstvu planira dodijeliti zemljište, ‘u igri je’, doznajemo od ravnatelja OB Dubrovnik dr. Marija Bekića i Solitudo.

– Nemam informacije u kojoj je fazi projekt na Pobrežju, to treba pitati Grad Dubrovnik, ali vjerujem da još uvijek stoji ta priča za zbrinjavanje naših djelatnika općenito. No, u razgovoru smo s Gradom Dubrovnikom, odnosno gradonačelnikom za stambeno zbrinjavanje liječnika kroz donaciju određenog zemljišta u Solitudu – objašnjava nam dr. Bekić.

U tri zgrade 50-ak stanova

Riječ je o zemljištu u vlasništvu Grada Dubrovnika, odnosno gradske tvrtke Vrtlar, na kojem bi se, rekao nam je Bekić, trebale graditi tri zgrade s 50-ak stanova. Iako se model još razrađuje, Bekić za DuList ističe kako bi Grad zemljište ustupio bolnici, a potom bi se gradile zgrade sa stanovima koje bi zainteresirani liječnici platili, ali po manjoj cijeni od tržišne jer bi ista bila umanjena za vrijednost zemljišta.

– Zemljište bi bilo dano OB Dubrovnik, a mi bismo onda vodili računa o tome koliko bi se liječnika za to prijavilo i na koji način bi se to realiziralo. Interes svakako postoji i moram istaknuti kako je ovo hvale vrijedna ideja, jedna pozitivna priča i važan projekt, nakon više desetljeća jedini takav – ističe Bekić te dodaje kako bi u svemu, pa i u određivanju uvjeta, sudjelovale i liječničke udruge.

– Naravno, ovaj projekt ne isključuje Pobrežje za sve ostale zainteresirane. Jedno dakle ne isključuje drugo – napomenuo je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik.

Istaknuo je kako bi projekt bio važan i zbog liječnika koji u Dubrovnik dolaze iz drugih krajeva Hrvatske. No, smatra kako, prema dosadašnjim iskustvima, ljudi i nisu skloni pretjeranim seobama pa bi ovaj projekt, mišljenja je većinom bio namijenjen za liječnike s dubrovačkog područja. Napomenuo je kako nitko neće dobiti taj stan besplatno, što smo istaknuli i na početku. Liječnici će ga platiti, ali po cijeni manjoj od one tržišne, zbog vrijednosti zemljišta. Sličnu ideju iznio je i bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić u kampanju 2021. godine kao kandidat platforme Dubrovnik naš Grad. Napomenuo je tada kako je projekt Solitudo započet 2015. godine i za njega ishodovana i građevinska dozvola, ali ga je trenutni gradonačelnik Mato Franković ‘bacio u koš’. Mislio je, ako osvojio vlast, odmah aktivirati građevinsku dozvolu za tri zgrade koje bi ponudio liječnicima.

– Grad će raspisati javni natječaj, obaviti konzultacije što prije da s 20 milijuna kuna kupi to zemljište i projekt i Vrtlar je na nuli, a ideja je da sjednemo s Ministarstvom zdravstva, našom Županijom, Općom bolnicom Dubrovnik, Domom zdravlja, Zavodom za javno zdravstvo i s javnim ustanovama i onima koji obavljaju javnu djelatnost i da oni koji su nam potrebni dobiju stanove za koje predlažemo da se grade po modelu za drugarstva, da ih ne gradi Grad jer je tad cijena značajno skuplja – ideja je koju je u kampanji iznio današnji gradski vijećnik.

Grad: Razgovaralo se o mogućnostima i modelima

Budući da bi Grad Dubrovnik trebao osigurati zemljište, zanimalo nas je, je li već razrađen model za ovaj projekt te koje je obveze na sebe preuzeo Grad, a koje OB Dubrovnik te liječnici sami. Iz Grada Dubrovnika tek su nam kratko sve prokomentirali.

– Gradonačelnik Mato Franković održao je radni sastanak s Upravom Opće bolnice Dubrovnik na kojem se razgovaralo o mogućnostima i modelima stambenog zbrinjavanja liječnika. Kada se prijedlozi usuglase i formaliziraju, o istom ćemo detaljnije izvijestiti javnost – poručili su.

No, treba podsjetiti i na projekt dubrovačke stanogradnje, kojega je Grad planirao realizirati također u Solitudu. I tu su se spominjale tri zgrade s 50-ak stanova. Isključuje li jedan projekt drugi? Sporazum za Pobrežje potpisan, ali.. Na temu Pobrežja, iz Grada Dubrovnika podsjetili su na potpisani sporazum.

– Grad Dubrovnik želi kroz niz mjera gospodarske i socijalne politike stvoriti uvjete za poticanje i zadržavanje mladih stručnjaka, djelatnika u zdravstvu u Dubrovniku, pa tako i kroz realizaciju modela osiguravanja stambenog prostora, čime bi se ostvario krajnji cilj poboljšanja uvjeta rada djelatnika u zdravstvu te poboljšanje zdravstvene zaštite građana na području Grada Dubrovnika. Naime, kao što je javnosti poznato, između Grada Dubrovnika i Opće bolnice Dubrovnik potpisan je ‘Sporazum o zajedničkoj suradnji na osiguravanju uvjeta za stambeno zbrinjavanje djelatnika u zdravstvu’. Ovim Sporazumom Grad Dubrovnik iskazao je namjeru dodjele zemljišta djelatnicima u zdravstvu na području Pobrežja, prepoznajući status i važnost svih zdravstvenih djelatnika kao nositelja društvene skrbi za zdravlje stanovništva. Taj projekt se nastavlja svojim tijekom, međutim promjena vlasničke strukture ne znači da će Grad Dubrovnik prestati ulagati u daljnje poboljšanje uvjeta za medicinsko osoblje Opće bolnice Dubrovnik – zaključili su.

Sporazum je potpisan još u svibnju 2021. godine, no od tada do danas nema nikakvih novosti o ovom projektu.

Pročitajte još

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist