Zanimljivosti

‘Još jedno iživljavanje nad umirovljenicima’

umirovljenici penzija mokos

Nakon što je u javnost izašla informacija kako gotovo 50 tisuća umirovljenika neće u studenom dobiti mirovine na vrijeme, oglasio se i BUZ, odnosno Blok umirovljenika zajedno.Priopćenje prenosimo u cjelosti.

'Naprosto je nevjerojatno da ikome u normalnoj državi uopće padne na pamet, a još nevjerojatnije je da se doista i obustavi isplata mirovina nekome, u ovom slučaju se radi o čak 50000 umirovljenika, i to samo zato jer po želji nekog „ministar genijalca“ isti nisu HZMO-u dostavili svoj OIB.
 
Koliko državna birokracija može biti nesposobna, bahata, a bogme i poprilično glupava jasno je i iz činjenice da su do svakog OIB-a mogli doći i sami kontaktirajući pri tome opet jednu isto tako bahatu, i očito glupavu službu – upravu koja je po službenoj dužnosti građanima i određivala njihove OIB-e te ih uredno svakom od njih dostavila na njihovu adresu stanovanja. 
 
Ako dakle ministarstvo financija odnosno Porezna uprava po službenoj dužnosti određuje i dodjeljuje identifikacijski broj svakom građaninu ili pravnoj osobi onda je i više no logično da je HZMO bez ikakvih problema mogao doći do OIB-a za svakog korisnika mirovine. Umjesto da se na takav način izađe ljudima u susret, posebno jer se radi o najugroženijoj socijalnoj skupini,  država se kroz ministarstvo rada i mirovinskog sustava odlučila na treniranje strogoće bezrazložnim, a rekli bi i nezakonitim, nametanjem nekog stupidnog pravila po kojem svaki pojedinac HZMO-u mora dostaviti svoj OIB jer u protivnom ostaje bez svoje mirovine.  
 
U cijeloj ovoj groteski je posebno zanimljiva bahata izjava pomoćnice ministra rada i mirovinskog sustava koja bez pola muke kaže kako će, svima onima kojima su trenutno obustavljene, mirovine biti isplaćene zajedno sa zaostacima tek „kada ispoštuju svoju zakonsku obvezu odnosno dostave podatke o OIB-u“.
 
Dotična očito nije ni svjesna kako bi ministarstvo odnosno HZMO prošlo na sudu (EU) ako dođe do neke tužbe od strane onih kojima je netko protivno svim Zakonima i njihovom Ustavnom pravu ukinuo odnosno stopirao isplatu mirovine.
 
Hrvatske doista jeste od 1. srpnja punopravna članica EU što podrazumijeva i stanovita ponašanja usklađena sa navedenom činjenicom, no očito je da su mnoge glave u Hrvatskoj još uvijek u nekoj dalekoj prošlosti… u kojoj će očito je, i na žalost, mnogi od njih zauvijek i ostati.
 
Pa što su to umirovljenici skrivili ovoj socijalno neosjetljivoj, a dodali bi sada već i nenarodnoj Vladi, kada se na ovakav bešćutan način okomila baš na njih.'

Pročitajte još

Korisni savjeti veterinarke Sunčice Oštrić: Kako pomoći psima tijekom vrućina!?

Maris Guca

NA DANAŠNJI DAN 1986. Umro povjesničar i arhivist Vinko Foretić

Dulist

Prije 14 godina zauvijek nas je napustio heroj Domovinskog rata Aljoša Nikolić

Dulist