Kultura

Još dva koncerta u Beethoven piano ciklusu

dso lajovic tikvica dvor

Beethoven piano ciklus započeo je koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra i pijanista Đura Tikvice prošloga petka. Za sve one koji su propustili, još su dva koncerta u ovom ciklusu, večeras i u četvrtak. Oba koncerta održat će se u atriju Kneževa dvora s početkom u 21 sat.

Na večerašnjem koncertu pod ravnanjem maestra Ivana Huta izvest će se najprije Simfonija br. 7 u G duru Luke Sorkočevića, a potom Beethovenov Klavirski koncert br. 2, op.19. U završnici ciklusa u četvrtak, 25. svibnja, također pod ravnanjem maestra Huta, publika će imati priliku čuti Sorkočevićevu Simfoniju br. 8 u G duru te za kraj, Beethovenov Koncert za klavir br. 5, op.73.

Đuro Tikvica rođen je u Dubrovniku, a školovao se u Zagrebu i Moskvi. U Moskvi je pohađao Muzičko učilište pri Konzervatoriju Čajkovski u klasi uglednoga profesora Borisa Romanova, a zatim je studirao na Konzervatoriju u klasi znamenite pijanistice profesorice Tatjane Nikolajeve. U tom razdoblju započeo je suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Dubrovačkim ljetnim igrama, a redovito je nastupao u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu i diljem onodobne države. U to je vrijeme redovito i zapaženo nastupao i u Moskvi kao solist i kao komorni glazbenik. Tada je nastao i njegov prvi diskografski zapis za tvrtku Melodij. Studij na Konzervatoriju završio je 1987. godine te je diplomirao s odličnim uspjehom kao jedan od najboljih studenata 118. generacije moskovskog Konzervatorija.

Nakon povratka u domovinu snimio je ploču s violončelisticom Asjom Valčić te je nastavio širiti suradnju s DSO-om i uvaženim dirigentima. Godine 1995. godine nagrađen je nagradom Orlando za najbolju domaću koncertnu izvedbu na DLJI. Pedagoški djeluje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu od 1993. godine, a danas je u zvanju redovitog profesora. U njegovoj klasi diplomirao je niz mladih hrvatskih i inozemnih pijanista.

Sudjeluje u radu ocjenjivačkih sudova na natjecanjima mladih pijanista kako nacionalnih tako i međunarodnih te održava mnoge seminare za učenike i profesore. Odlikovan je odličjem Gloria Artis, koje dodjeljuje Ministarstvo kulture i nacionalne baštine Republike Poljske za zasluge u kulturi. Izdao je više nosača zvuka s djelima Čajkovskoga, Rahmanjinova, Papandopula, Schumanna, Griega i Sibeliusa.

Dodatne informacije o koncertima kao i rezervacije dostupne su na broj 091 613 7314.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist