Aktualno

Jevtušenko zbog Mljeta gubi strpljenje

mljet

Mljetska investicija ruskog milijardera Vladimira Jevtušenka, koji je ujedno i prijatelj Vladimira Putina, čeka već sedam godina dogovor općine i države.

Općina i država se, naime, ne mogu dogovoriti čija su zemljišta koja je općina ruskom milijarderu već prodala kao svoja, a dok se zavrzlama, koja je završila na sudu, ne riješi Jevtušenkova investicija stoji.

– U Hrvatsku smo došli u dobroj vjeri i sve što radimo u skladu je s najboljom poslovnom praksom i zakonima. Prije kupnje zemljišta u zemljišnim smo knjigama provjerili vlasništvo i ono je bilo uredno – općina Mljet bila je upisana kao vlasnik. Problem je nastao nakon što smo uplatili novac i htjeli se kao novi vlasnik upisati u vlasništvo.

Otad nam je zbog spora između općine Mljet i Hrvatske blokiran novac, a ne možemo se ni upisati kao vlasnik zemljišta. Strpljenja imamo sve manje, međutim, čini nam se kako je nova vlada predana privlačenju investicija i poboljšanju investicijske klime u zemlji. Pozivamo ih da pokažu tu predanost i poduzmu žurne korake koji bi mogli razriješiti ovu situaciju – izjavio je u razgovoru za Večernji list Jevtušenkov savjetnik Emil Wirtz, viši savjetnik u njegovoj tvrtki Sistemi

Na pitanje misli li da je sve zaustavljeno isključivo zbog pravnih pitanja ili je ulogu odigrala i politika odgovara kako „je svakako nedostajalo usklađenosti između države i lokalnih vlasti, koje su mogle razriješiti ovu situaciju ili čak spriječiti da do nje uopće i dođe.“

– Međutim, mi ovdje ne tražimo nekoga koga bismo okrivili za sve, već jednostavno želimo da se ovaj problem riješi što prije. Trenutačno razgovaramo s novom vladom i očekujemo da ćemo vidjeti konkretne i brze korake koji vode prema razrješenju situacije. Do sada smo ovdje u Hrvatskoj pretrpjeli znatne gubitke.

Riječ je o 5,3 milijuna eura koji su nam blokirani već sedam godina, ali i 1,5 milijuna eura ostalih troškova koje smo imali u razvoju projekta, pravnoj pomoći, troškova ureda, plaća, poreza i slično. To ne uključuje izgubljenu dobit koju bismo ostvarili da nam je dopušteno početi realizirati projekt.

Istovremeno su i država i lokalna zajednica izgubile mnogo budući da zbog blokade projekta nismo mogli stalno zaposliti 150 ljudi, kako je bilo predviđeno, ali i još nekoliko stotina na gradnji projekta – izjavio je za Večernji, među ostalim, Wirtz.

Cijeli razgovor pročitajte ovdje.

Pročitajte još

Država će podstanarima plaćati dio stanarine?

Dulist

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na koncertu 4Tenora

Dulist

Frankovićev ‘Za dom spremni’ izazvao reakcije: Gdje je odgovornost?

Dulist