Kultura

Jesu li djela u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik zaista rad Francisa Bacona?

francis bacon izlozba 221216 21

Jesu li djela svjetski poznatog slikara Francisa Bacona, čija je izložba nedavno otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik autentična? Pitanje je to koje postavlja Jutarnji list, oslanjajući se na povjesničare umjetnosti koji djela iz zbirke Ravarino drže – upitnima.

– Činjenica da je u Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku otvorena izložba Francisa Bacona trebala bi biti umjetnički spektakl. Bacon se s punim pravom smatra jednim od najboljih suvremenih umjetnika na svijetu, na nov je i vrlo sugestivan način u drugoj polovici 20. stoljeća prikazivao ljudska tijela zatočena u kavezu te unutarnja, često povišena stanja pojedinca, pa je nerijedak i fizički osjećaj da netko vrišti s Baconovih slika. Međutim, izložba s punim pravom nije tretirana kao spektakl. Naime, u autentičnost se ovih djela, koja pripadaju zbirci Cristiana Lovatellija Ravarina, američkog novinara talijanskog podrijetla i navodnog Baconova ljubavnika, sumnja – navodi se u tom tekstu.

– Iako važan povjesničar moderne umjetnosti Edward Lucie-Smith smatra da su originali, ipak je mnogo veći broj stručnjaka koji nisu potvrdili njihovu autentičnost, a među njima je i stručnjak za Bacona Martin Harrison koji smatra kako su ovi crteži “parodija i duboko nepoštivanje Baconova rada”. Crteži nisu u službenom katalogu Baconovih radova objavljenih ljetos. Razlog leži i u činjenici da je taj umjetnik vrlo rijetko radio crteže, a u zbirci Ravarino riječ je većinom o tom mediju. Također, Bacon crteže nije potpisivao, a ovi su potpisani, no Lucie-Smith to tumači prijateljskim odnosom. Inače, crteži iz talijanske zbirke nisu izlagani ni u jednom važnijem međunarodnom muzeju. Izložba je podijeljena po tematskim segmentima tipičnima za ovog umjetnika: “Papa”, “Portreti”, “Autoportreti” i “Raspeća”. Naravno, tko nije stručnjak za Bacona, a u Hrvatskoj to nije nitko, teško može sa 100-postotnom sigurnošću tvrditi je li djelo original ili nije. Ostaje osobni osjećaj – ostavljaju li ovi crteži fizički dojam na vas kao što ostavljaju Baconova djela, osjeti li se udarac u trbuh? Crteži na dubrovačkoj izložbi ne ostavljaju takav dojam. Je li, dakle, u slučaju dubrovačke izložbe bolje vidjeti išta ili ništa? Odgovor bi, bojim se, bio – ništa – zaključuje se u navodima Jutarnjeg.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist