Zanimljivosti

Jeste sigurni da znate ove činjenice o pomadori?

Cherry pomadore

Neki tvrde da je rajčica ustvari voće. Bila jedno ili drugo, bez rajčice bi naša kuhinja ozbiljno pretrpjela. Možemo ju jesti sirovu, kuhanu, pečenu, nadjevenu; možemo ju piti; upotrijebiti kao juhu; može poslužiti ua pravljenje pikantnog sosa uz bilo što – meso, jaja, ribu, kobasice. Primamljiva ravnoteža slatkog i kiselog daje rajčici izniman okus, čak kad je zatvorena i u konzervi. Praktički nema neke nacionalne kuhinje u kojoj rajčica nije znatno zastupljena. U 16. stoljeću, rajčicu su iz Meksika u Europu donijeli španjolski konkvistadori. Brzo nakon toga počeli su je smatrati jakim afrodizijakom. Francuzi su je nazvali pomme d’amour, “jabuka ljubavi”.

Što sve sadrži rajčica?
Premda na listi izvora vitamina A, među voćem i povrćem, rajčica zauzima tek 16. mjesto i 13. mjesto kao izvor vitamina C, ona je ipak na 3. mjestu po istovremenom pružanju ta oba vitamina, jer ju konzumiramo u znatnim količinama. I premda je prosječna rajčica 93.5 posto voda, ona sadrži također magnezij, niacin, željezo, fosfor, kalij, vitamin B2, natrij i vitamin B1. Ukupno govoreći, među voćem i povrćem, rajčica se u našoj prehrani smatra izvorom broj jedan vitamina i minerala. Lako ju se probavlja i ima malo kalorija: samo 35 u rajčici teškoj 14 dekagrama.
Rajčice sadrže tvar likopen, koja se pokazala djelotvornom u borbi protiv raka. Likopen je antioksidans, vjerojatno najsnažniji od svih antiksidansa. Osim što smanjuje rizik od raka, hrana bogata likopenom smanjuje i vjerojatnost pojave srčanog udara.
Rajčice iz raznih krajeva svijeta stalno se testiraju i stvaraju se i uzgajaju novi hibridi kako bi se postigli što kvalitetniji plodovi, što više otporni na bolesti i sa što većom hranjivom vrijednošću. Uzgajaju se i posebne vrste rajčica pogodne za konzerviranje, pravljenje sokova, pasta, sosova i salata. Osim crvene, postoje i rajčice boje naranče, žute, ružičaste i bijele.
Slično bananama, rajčice se ne smiju stavljati u hladnjak – dok nisu ionako sasvim zrele. Ne smije ih se držati na temperaturi ispod 12 stupnjeva, jer neće završiti proces sazrijevanja i bit će bez okusa. Uskladištiti ih treba u položaju s peteljkom gore i ne držati na suncu. Rajčica se uklapa u bilo koji dio svakog dobrog obroka. I u tom plodu ljeta može se uživati i usred zime.

Ivo Belan

Pročitajte još

Sretan rođendan našem biologu Franu Kršiniću!

Dulist

Mladi međimurski tim donosi nam pregled svih događanja u našoj županiji

Maris Guca

Prije 12 godina Dubrovnik posjetila legendarna Tina Turner

Dulist