Aktualno

JEFTINIJI LIJEKOVI, VEĆE PLAĆE… Što nas čeka s prvim danom 2015.?

shutterstock 79818244 Light

Porezne promjene koje bi trebale stupiti na snagu od 1. siječnja 2015. godine trebale bi, prema najavama iz Vlade, povećati kupovnu moć građana, ali i olakšati poslovanje poduzetnicima i obrtnicima.

Tako s Nove godine stupa na snagu novi Zakon o PDV-u, pa će pojeftiniti lijekovi koji se izdaju na recept.
Jednako tako, nove zakonske odredbe o PDV-u omogućavaju obračun PDV-a prema naplaćenoj realizaciji za sve obveznike s isporukama do tri milijuna kuna.

Ukida se i potreba podnošenja godišnjih poreznih prijava, budući da će počevši od iduće godine porezna uprava izrađivati rješenja koja će slati na adrese građana.
Tu je i Zakon o doprinosima koji mijenja način utvrđivanja doprinosa i to tako da se obveznici upućuju na samoobračun podnošenjem JOPPD obrasca, a ne više donošenjem rješenja.

Uvodi se i obveza vođenja evidencije neplatiša pa će poduzetnici moći prijaviti onoga koji im u zadanim rokovima nije platio račun.
Promjenom osobnog odbitka mnogim hrvatskim radnicima povećat će se plaće, no najveću dobit imat će oni s najvećim plaćama.
Ipak, mnogi neće biti zadovoljni najavom o oporezivanju kamata na štednju po stopi od 12 posto. Novac koji će se u državni proračun sliti od oporezivanja kamata na štednju kompenzirat će manjak kojega će imati jedinice lokalne samouprave zbog Zakona o porezu na dohodak.

Radi smanjenja stope nezaposlenosti mladih, uvodi se i olakšica za poslodavce – oni koji zaposle osobu u dobi do 30 godina na neodređeno vrijeme bit će oslobođen obveze doprinosa na rok od pet godina.
Mijenja se i Zakon o igrama na sreću – oporezivat će se svi dobitci od igara klađenja, a s novom, 2015. godinom završava i prijelazno razdoblje za oporezivanje nekretnina.

Pročitajte još

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist