Hrvatska

Jadranski dupini ugibaju zbog podmorskih istraživanja?

dupini4538

Uginuli dupini koji su lani nađeni na talijanskoj obali Jadrana imali su probušene ili oštećene bubnjiće. Kod njih 14, nasukanih u samo tri dana prošlog listopada, veterinari su pronašli ozljede koje je, kažu, mogla prouzročiti samo jaka buka.

Zbog tog su detalja dosad misteriozni pomor tih morskih sisavaca talijanski biolozi – ali i političari – povezali sa seizmičkim aktivnostima norveške tvrtke Spectrum kojima je svrha otkrivanje nalazišta plina i nafte u podmorju hrvatskog dijela Jadrana, pri čemu su “ispaljivani” zvučni valovi od 240 decibela. Otprilike u isto vrijeme i u Hrvatskoj, uz obalu Istre, pronađena su najmanje četiri uginula dupina, a zabilježen je i masovni pomor morskih kornjača – njih 200-tinjak pronađeno je na talijanskim plažama.

– Dupini imaju vrlo osjetljiv akustični aparat, koriste ga za komunikaciju, ali i za dobivanje podataka o okolišu u kojem žive. Zbog morskih struja koje uz istočnu obalu teku od juga prema sjeveru, a uz zapadu obalu prema jugu, gotovo je sigurno da su životinje uginule bliže hrvatskoj obali – kazao je ravnatelj Zaklade za zaštitu morskih kornjača pokraj Riminija Sauro Pari.

Uzrok pomora kornjača nije objašnjen iako je utvrđeno da su bile pune klora.
– Ne mogu to povezati s Hrvatskom, no sigurno su uginule zbog ljudskog djelovanja – kaže Pari.

Politički pritisak protiv hrvatskog plana eksploatacije plina i nafte raste, dijelom zbog ekologije, ali dijelom i zbog ekonomije. Eurozastupnik Andrea Zanoni zatražio je da se “Hrvatska ponaša u skladu s EU normama”, urgirao je kod povjerenika za okolišJaneza Potočnika te inzistira da Ministarstvo vanjskih poslova na razgovor pozove hrvatskog veleposlanika.

Njegovoj inicijativi pridružili su se i drugi političari, pogotovo zato što je Italija nedavno ponovno uvela zabranu eksploatacije nafte i plina iz svog podmorja.

Izvor: Večernji list

Pročitajte još

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih raspisalo poziv za sufinanciranje projekata za darovite učenike

Dulist

DUBROVČANI O OBVEZNOM VOJNOM ROKU Dobro, pohvalno, bitno! To nam je građanska dužnost!

Maris Guca

MORH RAZRIJEŠIO DILEMU Srbi i ostali s dvojnim državljanstvom oslobađaju se obveze služenja vojnog roka ako…

Ivana Mijić Vulinović