Kultura

IZLOŽBA MOSTARSKOG ‘ALUMINIJA’ Hercegovački div gostuje u našoj Galeriji

Izlozba Aluminij Mostar

‘Umjetnine iz zbirke tvornice Aluminij Mostar’ naziv je izložbe koja je ovog utorka otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, a predstavljeno je pedesetak djela iz razdoblja protomoderne, moderne i postmoderne umjetnosti.

Zbirka je nastala kao izvrstan primjer društveno-odgovornog poslovanja tvornice Aluminija d. d. Mostar. Izložbu čini posebnom i činjenica da prvi put od svog osnutka 2000. godine zbirka napušta svoje mostarske prostore kako bi bila predstavljena dubrovačkoj publici.

O izložbi su govorili v.d. ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović, voditelj galerije Aluminij Darko Juka i kustos Moderne galerije u Zagrebu Željko Marciuš.

– Tvornica Aluminij u Mostaru poznata je i kao hercegovački div. Taj div koji hrani jednu čitavu regiju, koja zapošljava tisuću ljudi i o kojoj posredno ovisi više tisuća ljudi, trenutno na koljenima, ali njegov veliki pogon je ostavio svoj trag. Ono što ostaje je u konačnici identitet. On se mijenja, ali ne propada – istaknuo je Ivanović.

– Ovo je povijesni događaj jer prvi put naše umjetnine zapravo napuštaju tvornički krug. Aluminij je tijekom rata završio u plamenu, agresori s istoka su ga uništili do temelja i sa 150 milijuna eura ratne štete teško je bilo zamisliti da će ikada ponovno ustati iz pepela. Obnovom 1997. Aluminij je u poslovnu strategiju uvrstio društveno odgovornu djelatnost – rekao je Juka, govoreći o povijesnoj osnovi rada Aluminija i značaju izložbe.

– Jako sam ponosan da jedna gospodarska institucija ulaže u umjetnost, u umjetnine i stvara izložbe. Moj pristup ovom otvaranju bio je fizionomijski prema kritici fizičkog uma, gdje se pokušavam približiti ljudima koji su mi postali, kao i njihovom radu i cijelom pogledu na ovaj predivan svijet umjetnosti – izjavio je Marciuš koji je i izradio prateći tekst izložbe.

Izložba će ostati otvorena do 12. prosinca.

Đivo Glanz

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist