Politika

IZBORI 2016. Boris Lalovac: Narodna koalicija nudi siguran smjer

boris lalovac kampanja

Predvodite listu Narodne koalicije u 10. izbornoj jedinici. Zbog čega bi građani trebali dati svoj glas vama, a ne HDZ-u ili nekim drugim strankama?
Zato što smo napravili ili počeli raditi u prošlom mandatu sve ono o čemu drugi samo pričaju. Riješili smo problem stambenih kredita u švicarskim francima i tako izvukli iz dužničkog ropstva preko 200.000 hrvatskih građana. A planiramo donijeti i novi zakonom o stambenom kreditiranju, kojim ćemo trajno zaštititi sve dužnike. Izvukli smo Hrvatsku iz recesije i pokrenuli gospodarstvo koje je padalo po stopi od tri posto, a sada raste blizu tri posto. Uveli smo red u državu i stabilizirali javne financije: smanjili deficit sa 7,5 posto (25 milijardi kuna) iz 2011. na 3,2 posto (10,7 milijardi kuna) u 2015. i sve to bez rezanja mirovina i socijalnih prava. Porezno smo rasteretili rad, dakle smanjili porez na dohodak i tako povećali plaće, što je rezultiralo rastom osobne potrošnje koja i danas najviše pridonosi rastu BDP-a. I još ćemo smanjiti porez na dohodak. Smanjivali smo porezna opterećenja i poduzetnicima, kako bi mogli ulagati i otvarati nova radna mjesta: preko tri milijarde kuna reinvestirane dobiti ostalo je poduzetnicima, a omogućili smo im i plaćanje PDV-a po naplaćenoj realizaciji. Osigurali smo zapošljavanje mladih kroz stručno osposobljavanje koje je HDZ-ova vlada ukinula, a mi ćemo vratiti te mjere i još povećati naknadu za mlade na 3000 kun. Stabilizirali smo zdravstveni sustav i smanjili liste čekanja, što je HDZ opet doveo u pitanje jer se bavio privatizacijom zdravstva. Mi nećemo dopustiti privatizaciju zdravstva, poskupljenje dopunskog osiguranja i participcije. Pokrenuli smo obrazovnu reformu koju je HDZ zaustavio, mi ćemo je nastaviti.

Namjerava li Narodna koalicija ispuniti davno izborno obećanje svih Vlada o izgradnji zaobilaznice Split-Omiš, ili, na primjer, riješiti problem saniranja terena bivše tvornice ferolegura u Dugom Ratu i investicije na tom području. Imate li i druge adute za 10. izbornu jedinicu?
U Dalmaciji smo započeli i izgradili brojne infrastrukturne projekte vrijedne preko 3,5 milijarde kuna. Izgrađen je terminal rasutih tereta i prateća cestovna infrastruktura u luci Ploče. Gradi se Zračna luka Dubrovnik, gradi se most Čiovo-kopno, dovršava se Kaštelanska obilaznica te obilaznica Solin-Klis na koju se čekalo 20 godina. Tu je i projekt gradnje vanjskih vezova za kruzere u splitskoj luci. Svi ovi projekti potvrđuju našu spremnost i sposobnost za ostvarenje novih projekat u Dalmaciji, poput gradnje Pelješkog mosta i obilaznice Split – Omiš.

Koji su, po vama, najveći izazovi koji Hrvatsku čekaju u iduće četiri godine i kako ih treba rješavati?
To su prvenstveno nastavak stabilnog gospodarskog rasta, otvaranje novih radnih mjesta i posebno zapošljavanje mladih, a temeljeno na modernoj industriji, izvozu i znanju. Samo rast gospodarstva i nova radna mjesta riješit će još jedan važan izazov: demografsku obnovu i zaustavljanje iseljavanja. Izazov je i očuvanje stabilnosti državnih financija, kako bi mogli uredno isplaćivati mirovine i socijalna prava, a istovremeno smanjivati deficit i javni dug. I očuvanje javnog zdravstva dostupnog svima, bez privatizacije i bez poskupljenja lječenja. Ali, da bi sve to bilo moguće, Hrvatskoj treba stabilna vlada, a ne eksperimntalna kakvu smo imali zadnjih osam mjeseci.

Kao bivši ministar financija i kandidat Narodne koalicije za novog ministra financija, sigurno pozitivno gledate na činjenicu da je gospodarstvo u prvoj polovini godine raslo po stopi od oko 2,8 posto, a da je deficit opće države bio tek 0,2 posto BDP-a. Kako zadržati taj trend u 2017. i idućim godinama?
Taj rast me jako veseli i samo potvrđuje da smo iza sebe 2015. ostavili stabilno gospodarstvo na zdravim temeljima, te da su se naše mjere pokazale ispravnima jer i danas daju rezultat. Rast BDP-a počeo je u zadnjem kvartalu 2014. i traje već sedam kvartala zaredom. Ova nestabilna, smijenjena vlada, na sreću, nije stigla napraviti veću štetu, pa vjerujem da nakon izbora možemo nastaviti s provođenjem mjera koje će osigurati nastavak i ubrzanje rasta. Trend rasta se može zadržati jedino vraćanjem stabilnosti u Hrvatsku koju nudi Narodna koalicija. A to znači da nastavimo porezno rasterećenje plaća i poticanje osobne potrošnje, povećamo poticaje za ulaganja i otvaranje novih poslova, osiguramo stabilno okruženje bez novih poreza.

Većina stranaka je iskazala stav prema kojem se gospodarstvo prvenstveno treba poticati jačanjem osobne potrošnje građana (smanjivanjem poreza na dohodak), na drugom mjestu je bilo privlačenje investicija, a na trećem izvozno orijentirane mjere. Nije li izvozna orijentacija Hrvatske, kao malog i otvorenog društva, u tom kontekstu malo zanemarena?
Osobna potrošnja čini 60 posto BDP-a i najveći je generator rasta, ali ta potrošnja ne bi se trebala temeljiti na privatnom dugu, nego na poreznom rasterećenju. To je model koji je 2014. primjenila Milanovićeva vlada i koji je dao rezultate, a danas se svi pozivaju na taj model. I neka, to nam je drago, jedino što treba voditi računa da nastavak poreznog rasterećenja bude promišljen i realan, a ne populistički jer bi porezne mjere koje sada obećava HDZ mogle ugroziti stabilnost proračuna i isplatu mirovina. Međutim, izvozna komponenta BDP-a nema alternativu i jedina garantira ne samo rast nego i razvoj. I to nama treba, zato je nama na prvom mjestu.

U svim dosadašnjim Vladama prevladavalo je prekomjerno političko kadroviranje u javnim poduzećima, što je negativno utjecalo na njihovo poslovanje. Kako bi, po vama, trebalo ustrojiti postavljanje menadžera u javnim poduzećima?
U vrijeme naše vlade napravljen je najveći iskorak u restrukturiranju javnih poduzeća, iz sustava željeznica zbrinuto je preko 10.000 radnika, dokapitalizirana je i spašene Croatia Airlines, Petrokemija, HPB, 12 hotelskih kuća našlo je strateške partnere i danas zarađuju, spašena su hrvatska brodogradilišta koja danas na navozima grade brodove vrijedne preko 10 milijardi kuna. U narednom mandatu u potpunosti ćemo završiti restrukturiranje javnih poduzeća. Upravljanje javnim poduzećima željeli smo profesionalizirati, donesen je i propis po kojemu bi se menadžeri birali putem head-huntinga, ali ova ga vlada nije željela primjenjivati.

Ankete koje se provode u izbornim jedinicama govore kako će Narodna koalicija ili HDZ vjerojatno morati koalirati s Mostom ako žele formirati vlast. Kakvo je vaše mišljenje o tome, ali i o mogućoj velikoj koaliciji između HDZ-a i Narodne koalicije? Pod kojim uvjetima bi pristali na suradnju sa tim strankama?
Nema koalicije s HDZ-om, kako bi koalirali sa strankom koja želi privatizirati zdravstvo, koja je zaustavila najvažniju reformu, obrazovnu, i u čijem vrhu i dalje sjede ljudi koji su još jučer željeli Inu prepustiti Mađarima? A suradnja je moguća sa svima kojima je stalo stalo do stabilnosti Hrvatske. Narodna koalicija nudi siguran smjer, vjerujem da će i drugi uvidjeti kako se ne smije ponoviti još jedan eksperiment koji će zemlju odvesti u još veći kaos.

Poznati ste navijač Hajduka, ali vas se spominjalo i kao kandidata za predsjednika uprave splitskog kluba? Kakve su vam ambicije u tom pogledu?
Strogo odvajam politiku od Hajduka. Više puta sam javno rekao da mi je Hajduk važniji od bilo kojih političkih stranaka jer tako Hajduk živi već 105 godina. Želio bih da je klub tako organiziran da osiguramo Europu nekoliko godina zaredom jer onda je to druga priča. Bez jake omladinske škole teško je graditi stabilnu prvu momčad, ako svake godine rotirate 10 igrača. Ukoliko ću moći pripomoći mome Hajduku, tu sam bez obzira na funkcije koje nisu bitne. HŽV

Sponzorirani članak

 

boris lalovac kampanja1

Pročitajte još

NIKA SILIĆ MAROEVIĆ Kolaps Grada Korčule HDZ je mogao spriječiti prije 2018.

Dulist

ANDRIJA FABRIS Pozivam gradonačelnicu da cijeli spis odnese u DORH i zaštiti građane Korčule!

Dulist

Država će podstanarima plaćati dio stanarine?

Dulist