Politika

GRADONAČELNIK VIJEĆNIKE POZVAO NA OPREZ Koncesija za tvrđavu na Srđu završila na arbitražnom sudu

Srdj Imperijal

Bivši gradonačelnik Andro Vlahušić, danas gradski vijećnik pitao je kako je vrijednost uređenja tržnice u Gružu s 8 milijuna kuna ‘skočila’ na 18,5 milijuna kuna.
Vlahušić je rekao kako projekt napravljen davno, dobivena je građevinska dozvola i po tadašnjem projektu procjena je bila oko 8 milijuna kuna. Odjednom, dodao je, imamo isti projekt za 18, 5 milijuna kuna. Pitao je stoga kako je cijena u tako kratkom roku toliko porasla, a za isti projekt.
Gradonačelnik Mato Franković podsjetio je kako je Sanitat 2017. godine raspisao javnu nabavu za tržnicu bez da su imali građevinsku dozvolu. Budući da je došlo do promjene vlasti, sve je prekinut.
-Postoje ovlaštene osobe koje procjenjuju, ja nisam taj – rekao je gradonačelnik te rekao kako je od direktorice Sanitata Klaudije Barčot zatražio detaljan izvještaj kojega čeka. No, naglasio je i kako treba znati da se cijene na tržištu mijenjaju, pa je tako cijena čelika danas još veća nego prije mjesec dana.
Gradske će vijećnike, dodao je, izvijestiti o svemu kad dobije izvješće direktorice.

Vlahušić se još jednom obrušio na Društvo prijatelja dubrovačke starine. Rekao je kako smo svjedoci kako danas izgledaju zidine.

-One su u poprilično lošem stanju – rekao je Vlahušić te pitao gradonačelnika hoće li od DPDS-a tražiti da se Gradskom vijeću dostavi izvješće o njihovom radu kako bi se sukladno tome mogle donijeti odluke.

Franković mu je rekao kako ima jedna izreka: Žuri polako. Istaknuo je i kako je Vlahušićeva zaljubljenost prema DPDS-u donijela, uz manji niz negativnih stvari, i dosta pozitivnih. Budući da je DPDS bio u fokusu promatranja, njegovoj je upravi, istaknuo je, bilo lakše pregovarati da se dođe do omjera 60:40.

-Vi ste dobar put prokrčili, ali mi moramo raditi fino uljepšavanje kako bi sve bilo na korist grada. I vaše pitanje sigurno ide u tom smjeru – rekao je Franković te dodao kako DPDS dobro održava spomeničku baštinu jer ne možemo reći da se raspada i da je uništena.

-Taj odnos Grada i DPDS-a treba unaprjeđivati, ali nikad od njega ne smijemo odustati jer je potreban za grad – zaključio je Franković.

Nezavisni vijećnik Ivica Roko potaknuo je pitanje otvaranja javne kuće budući da je veliki interes u gradu potaknula vijest o otvaranju gay bara.

-Vrijeme je da se turistička ponuda upotpuni otvaranjem javne kuće – smatra Roko te je pitao gradonačelnika hoće li kao saborski zastupnik potaknuti to pitanje u Saboru.

-Vidjet ćemo kako riješiti ili pokušati riješiti vašu želju. Cijeli niz zakona bi bilo potrebno izmijeniti za to, ali moram reći da postoji i dio europskih zemalja koje imaju to pitanje zakonski riješeno. Vidjet ćemo, ne mogu vam obećati, moja ruka je samo jedna – rekao mu je gradonačelnik.

Vijećnik Maro Kristić potaknuo je pitanje sezone, ali i radne snage. Gradonačelnik je rekao kako je zbog situacije u Ukrajini, došlo do usporavanja ‘bookinga’, ali da nije došlo do velikog otkaza rezervacija. Naglasio je kako je posebno osjetljivo američko tržište.

Đuro Capor pitao je gradonačelnika o projektu izmjene javne rasvjete.

-Zašto se projekt nije prijavio na EU natječaje umjesto da se zadužujemo novim kreditom – pitao je Capor.

Gradonačelnik je rekao kako ili nije pročitao materijale, ili ih nije želio pročitati.

-Ovi materijali pred vama odnose se na ESIF program Vlade, HBOR-a i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Radi se o povoljnim kreditima i to su ta europska sredstva, nema drugih – rekao je među ostalim Franković.

Drugo Caporovo pitanje bilo je i svojevrsni prijedlog koji se odnosio na čišćenje čekaonica. Pitao je Frankovića je li odlučio koja će gradska tvrtka održavati čekaonice.

-Mi predlažemo da to radi Sanitat jer Sanitat i zarađuje na oglasnom prostoru na čekaonicama – smatra Capor.

Gradonačelnik je rekao kako nemaju namjeru davati čišćenje čekaonica društvima u vlasništvu grada.

-Ne zato što smo loši gospodari, već zato što smo dobri gospodari jer znamo da je putem sustava javne nabave trošak puno manji nego trošak zaposlenog i opreme – rekao je gradonačelnik. Napomenuo je kako je najvažnije raditi na prevenciji.

Petra Marčinko pitala je može li se u ovoj proračunskoj godini računati na ukidanje 10-postotnog smanjenja plaća za radnike u javnim ustanovama u kulturi.

-Nije samo djelatnicima javnih ustanova u kulturi smanjena plaća, već svim proračunskim korisnicima. Nadam se da će od lipnja situacija biti bolja i da ćemo moći vratiti tih 10 posto – rekao je Franković.

Ivan Cetinić dotaknuo se famoznog lapadskog trga. Zanimalo ga je, naime, hoće li se nešto napraviti kako bi se današnje stanje popravilo. A po njemu je ono, iako je utrošeno dosta novaca, katastrofalno.

Gradonačelnik je rekao kako čovjek kad radi i griješi. Rekao je kako ni on nije sretan te da je pravo i njega i sugrađana to mu spočitavati.

-Ljudi pamte samo loše, zaborave sve dobro – rekao je dalje.

-I ja se sramim tog projekta, ali na njemu sam i ja naučio školu kao i kolege u upravnom odjelu – rekao je te najavio pokretanje projekta lapadskog stadiona.

-Grad se previše naslušao obećanja. Naš cilj je izgradnja lapadske ljepotice, završetak nećemo doživjeti do kraja mog mandata, ali sam uvjeren da će biti u visokoj fazi izgrađenosti – poručio je skepticima.

Katarina Doršner pitala je što će biti s imovinom ruskih državljana na našem području, od Hotela Belvedere, vile Katino, Aurore u Trstenome…

-Iskazujem punu simpatiju prema ukrajinskom narodu i osuđujem agresiju Rusije. Teško je gladati patnje tog naroda i pogibiju djece. Istovremeno, podržavam sve odluke Vlade koje se tiču sankcija. One su opravdane i potrebne i nadam se da će se pokazati visoko učinkovitima. Njihova namjera je da se predsjednik Rusije urazumi i odustane od ovog suludog pothvata. Nama ništa nisu krivi Rusi kao narod – rekao je gradonačelnik dodavši kako su Rusi kao gosti i kao investitori uvijek bili dobrodošli. Spomenuo je Mikhaila Shelkova koji je, rekao je, pokazao kao pravi gospar. Tu je i Viktor Vekselber koji je destinaciji dioni puno sa svojim restoranom 360.

-Takve ljude ne možemo osuditi. Prema mojim saznajnima još nema sankcija prema tim ljudima. Ako ih bude, poštivat ćemo ono što Vlada kaže i donese – rekao je dalje.

Naglasio je i kako događanja u Crnoj Gori i BiH nisu također bezazlena.Tu Hrvatska, kao članica EU, mora biti značajan faktor sigurnosti.

Krešimira Markovića zanimalo je u kojoj su fazi pregovori oko kupnje TUP-a te kad UTD Ragusa planira u cijelosti preuzeti prostor.

-Sve napreduje kako je planirano. Krajem ovog mjeseca Gradsko vijeće trebalo bi odlučivati o davanju suglasnosti na kreditno zaduženje UTD Raguse – rekao je Mato Franković.

Ivan Tropan pitao je gradonačelnika zna li što se događa s UPU Belvedere.

-Vrlo skoro bi trebala stići odluka Vlade koja se tiče utvrđivanja granica pomorskog dobra – rekao je gradonačelnik.

Ivan Maslać osvrnuo se na stanje turističke ponude tijekom zime. Rekao je kako je ne mali broj poslovnih objekata u Gradu koji ne odaju sliku da nam je zimski turizam poželjan.

-Ne mali broj prostora je oblijepljen. Jasno mi je da postoji potreba i za obnovu, ali može li ta slika biti primjerenija? – pitao je. Gradonačelnik je rekao kako je činjenica da nam ne priliči izgled prostora tijekom zime.

-Ispada kao da smo se konzervirali. Kad dođu stranci, slika grada nije baš lijepa. To nije dobro. Moramo pronaći model kroz zajednički jezik te osigurati otvaranje dijela ugostiteljskih obekata u povijesnoj jezgri. Ne može im se svima isplatiti raditi, ali dio ih mora biti otvoren. U siječnju ne možete pronaći nijedan otvoren restoran – rekao je dalje.

Maslaća je zanimalo i kakva je situacija s izdavanje građevinskih dozvola jer dolaze informacije kako ih veliki broj čeka na izdavanje, a mali broj objekata se gradi. To, rekao je, pogoduje špekulantima pa je cijena nekretnina ‘odletila’ u nebo.

-Nisam ni ja zadovoljan tim segmentom. Otprilike se izda njih 25 mjesečno. Jedno vrijeme se pričalo da ja zaustavljam građevinske dozvole. Možda su im se zamaglile očale pa nisu dobro vidjeli, ali ja se ne miješam u građevinske dozvole. Time se ne bavim. Imamo li problem u upravnom odjelu? Imamo. Radimo li to dovoljno brzo, kvalitetno i sukladno zakonu? Ne radimo. Trebamo neke stvari promijeniti – rekao je gradonačelnik dodavši kako se više nikad ne može dogoditi ona zgrada na Pločama. To je sumrak struke, poručio je.

-Vidjelo se da je naš upravni odjel po pitanju zgrade ispod Vile Palme donio ispravnu odluku koju je potvrdilo i resorno Ministarstvo. Moramo biti oprezni. I ovdje treba s oprezom pristupati svakom predmetu jer se radi o dragocjenom prostoru – objasnio je.

-Drago mi je što smo u cijelom nizu situacija pokazali kako znamo štititi javni prostor. Važno je da u ovome budemo jedinstveni, čekaju nas neki postupci jer je tvrtka Razvoj golf pokrenula arbitražni postupak na sudištu pri HGK vezano za raskidanje ugovora o koncesiji. Traže poništenje odluke Gradskog vijeća, što bi značilo da im se koncesija vraća. Budimo mudri i oprezni u izjavama, nemojmo postati oruđe u njihovim rukama. Na arbitražnom sudu u Parizu su u određenim stvarima koristili kao argumente ono što se govorilo na sjednicama Gradskog vijeća – rekao je gradonačelnik u odgovoru na pitanje Iva Lučića oko tvrđave Imperijal na Srđu. Dodao je kako su svi postupci koje Grad vodi legitimni.

Pročitajte još

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist

Što je u imovinskoj kartici prijavila saborska zastupnica Viktorija Knežević?

Dulist