Kultura

Ivana Marija Vidović predsjedala uglednim žirijem međunarodnog pijanističkog natjecanja

vidovicka 2

I ove godine, po drugi put, dubrovačka pijanistica Ivana Marija Vidović predsjedala je uglednim žirijem u Sannicandru di Bari gdje se je stotinjak vrlo talentiranih kandidata natjecalo u mnogim glazbenim disciplinama: klavir, klavirski duo, udaraljke, violinisti, puhački instrumenti klarinet i trublja, zborovi, gitara te komorna glazba. Vidović se našla uz bok mladih, renomiranih, talijanskih kolega, a sve u organizaciji Akademije umjetnosti i filozofskih znanosti Seneca iz Barija koju uspješno vodi predsjednik prof.dr.Massimo Massa.Sannicandro di Bari je grad i općina u metropolitanskom gradu Bari u Apuliji a samo natjecanje, koje nosi naziv Premio Ezio Bosso prema jednom od najpoznatijih talijanskih umjetnika našega doba, ove godine broji svoju treću ediciju.
Bosso je bio talijanski skladatelj, pijanist, kontrabasist i dirigent i prerano nas napustio pred nekoliko godina. Natjecanje se odvija u čarobnim i impozantnim prostorijama normanskog dvorca Sannicandro di Bari koji je srce divnog, ljupkog grada a nalazi se u srednjovjekovnom dijelu grada čija starina seže u godinu 1119. kada se dala izgraditi palatinska kapela sv.Nikole (san Nicola di Bari na sjeverozapadnom dijelu grada). To su ujedno i dokumentirani počeci ovog dijela Barija i vezani su s periodom normanske dominacije gradom.
Natjecatelji i cijeli korpus ovog natjecanja dolazi u svakodnevni dodir s bogatom i turbolentnom poviješću ovog kraja ali i poveznicama s našom stranom obale istoga mora. Žiriju sačinjenom od sedam profesora ovom važnom i odlično organiziranom natjecanju, Vidović je donijela međunarodnu notu i polet, a i svoj grad Dubrovnik i svoju zemlju predstavila na dostojanstven način kao što neumorno uvijek čini na svjetskim pozornicima u svojstvu pijanistice, u žirijima ili brojnim ulogama koje joj se redovito povjeravaju.

vidovicka 1

Foto: Fabio Massa/Ivana Marija Vidović

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist