Zanimljivosti

ISTRAŽIVANJE POKAZALO 87 posto Hrvata izloženo stresu, žene pogođenije od muškaraca

stres posao

Gotovo 87 posto Hrvata smatra kako su pretjerano izloženi stresu, a posebno ga osjećaju žene. Simptome stresa, burnouta, depresije i somatske simptome osjećaju značajno više od muškaraca i čini se da su te razlike i statistički značajne jer je 44 posto žena, u odnosu na 34 posto muškaraca, potvrdilo da je u velikoj mjeri izloženo stresu i da im to remeti normalno funkcioniranje. Ove podatke donosi istraživanje ‘Brini o nutrini’ koje je provela modna trgovina Answear u suradnji s agencijom Ipsos. Glavni cilj ove društveno odgovorne kampanje je imao utvrditi osjećaj pretjeranoj izloženosti pojedinim podražajima i percepciju njihova utjecaja na mentalno zdravlje kod Hrvata.

Suvremeni način života sa sobom donosi velik broj podražaja. Na poslu, u školi, vani i kod kuće izloženi smo silnoj količini informacija, ali i buci, svjetlima, interakciji s drugim ljudima. Podražajima smo izloženi po cijele dane pa čak i onda kada mislimo da se odmaramo gledanjem televizije, gledanjem u mobitel, provjeravanjem što je novo na društvenim mrežama. Prevelika izloženost podražajima izaziva senzorno preopterećenje, a to za posljedicu ima narušavanje mentalnog dobrostanja i zdravlja. Sandra Gašparić, Answear Country Manager za Hrvatsku i Sloveniju, izjavila je kako se u modnom svijetu najviše govori o tzv. body postivityiju, odnosno prihvaćanju vlastitog izgleda, a mentalno zdravlje se stavlja u drugi plan.

– Prema brojnim globalnim istraživanjima, anketama javnog mnijenja i člancima stručnjaka, mentalno zdravlje danas je najvažnija tema na globalnoj razini. Također se procjenjuje da danas u prosjeku apsorbiramo 34 gigabajta podataka, što je jednako 100 000 riječi ili da vam netko priča 12 sati bez prestanka. Izloženi smo čak 200 puta više podražaja nego prije 20 godina – rekao je Gašparić.

Od svih ponuđenih podražaja, najveći broj ispitanika istaknuo je stres, iako stres sam po sebi nije podražaj, nego reakcija na podražaj koji zovemo stresor. Iz istraživanja se može zaključiti da se stres odnosi na sva ona životna pitanja, potrebe, brige, obveze i rokove koje život nosi i koje čovjeka pritišću. Prema istraživanju, umor je najzastupljenija posljedica pretjerane stimulacije koju osjeća 79 posto ispitanika. Više od polovice ispitanika, njih 54 posto osjeća anksioznost, njih 44 posto primjećuje gubitak koncentracije i pažnje, dok probleme sa spavanjem, koje je iznimno važno za ukupno mentalno i fizičko zdravlje, ima gotovo 40 posto ispitanika. Jednako velik postotak ispitanika osjeća i bezvoljnost i tupost. Psiholog Matej Sakoman se priključio kampanji se kampanji i komentirao je kako tehnologiju treba koristiti za dobrobit, a ne za dodatne načine preplavljena, odnosno od toga da se nikako ne odmorimo kako treba.

– Činjenica je kako čovjek mora razviti određenu toleranciju na bol, stres, buku, neugodu, teške emocije da bi ostvario životne ciljeve, a važno je da onda uz to razvije mehanizme brzog oporavka koji mu odgovaraju. Ako nisi zadovoljan opcijom A, onda treba tražiti opciju B, zatim C, sve dok se ne nađe nešto što funkcionira. Dnevni je odmor daleko važniji od godišnjeg odmora i u svakom danu nađite vrijeme i način za odmor. Tehnologiju koristite tako da vam donese dobrobit, ne da vas preplavljuje, a slušalice vas mogu čuvati od pretjerane buke – rekao je Sakoman.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist

Goran Milić oduševljen cijenama u kafiću u Slanome

Dulist

KUĆA BUKOVAC Započela Mala kazališna radionica pod vodstvom Nikše Butijera

Dulist