Hrvatska

Istraga protiv HT-a, A1 i Telemacha. Jesu li dogovarali cijene?

c mobitel internet00

Pokrenuta je istraga protiv vodećih hrvatskih telekoma zbog sumnje da su kršili zakon prilikom dogovora i usklađivanja cijena svojih usluga, izvijestila je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je 28. prosinca 2023., po službenoj dužnosti, pokrenula postupak protiv Hrvatskog Telekoma d.d.,  A1 Hrvatska d.o.o.  Telemach Hrvatska d.o.o. i Hrvatske udruge poslodavaca, Udruge za informatičke i komunikacijske djelatnosti, zbog utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenog sporazuma u smislu članka 8. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja.

Cilj postupka je utvrditi jesu li HT, A1 i Telemach Hrvatska uz sudjelovanje predstavnika HUP ICT-a, razmjenom poslovno osjetljivih informacija o namjeri uvođenja mogućnosti usklađivanja iznosa cijena njihovih usluga s godišnjom stopom inflacije (indeksna klauzula) u opće i posebne uvjete njihova poslovanja odnosno pretplatničke ugovore, smanjili ili ukinuli neizvjesnost u pogledu njihove buduće poslovne strategije i određivanja cijena njihovih usluga, odnosno ograničili međusobno tržišno natjecanje otkrivanjem ponašanja za koje su se odlučili ili koje namjeravaju provoditi na mjerodavnom tržištu i time sklopili zabranjeni horizontalni sporazum (kartel).

Potrebno je utvrditi i je li HUP ICT na sastancima radne skupine za telekomunikacije, prešutnim odobravanjem razmjene poslovno osjetljivih informacija između HT-a, A1 i Telemacha, o namjeri uvođenja mogućnosti usklađivanja iznosa cijena usluga s godišnjom stopom inflacije (indeksna klauzula) u opće i posebne uvjete poslovanja odnosno pretplatničke ugovore, bez javnog distanciranja od takve koordinacije ponašanja na tržištu navedenih poduzetnika, i svojim prijedlozima Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, radi dopune Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga (‘Narodne novine’ br. 154/11., 149/13., 82/14., 24/15., 42/16., 68/19.) odredbom koja bi definirala mogućnost uvođenja indeksne klauzule u opće uvjete poslovanja operatora elektroničkih komunikacija, pridonijela sklapanju  zabranjenog horizontalnog sporazuma (kartela), čime bi postala sudionikom tog sporazuma.

Pokretanje postupka ne prejudicira odluku Agencije u ovom predmetu, budući da će se odluka o tome jesu li poduzetnici sklopili zabranjeni sporazum temeljiti na konačno utvrđenim činjenicama u postupku, na temelju kojih AZTN donosi meritornu odluku, ističu iz Agencije.

Pročitajte još

GLUMICA ZRINKA CVITEŠIĆ Ne sjećam se kad mi je netko toliko prirastao srcu kao što je Jele

Ivana Mijić Vulinović

HRT uveo cjelogodišnju pristojbu: Iznajmljivači apartmana nezadovoljni novom odlukom

Dulist

Prvi rast stanovništva u Hrvatskoj nakon desetljeća iseljavanja

Dulist