Zanimljivosti

ISTINSKI LJUBITELJ NAŠEG GRADA Dubrovačke avanture gospara Vojka

Vojko Mimica

Ne morate nužno biti iz Dubrovnika kako biste obožavali naš grad. I pritom ne mislimo na mnogobrojne posjetitelje našeg lijepog bisera, već ljude koji su emocijama, poslom, životom… Vezani za njega.

Jedan od njih je i 79-godišnji gospar Vjekoslav Vojko Mimica, porijeklom iz Mimica kraj Splita, splitski simpatični barba s uistinu bogatim životnim iskustvom, a veliki dio tih iskustava i anegdota, onih kakve samo Splićani znaju prepričati doživio je upravo kod nas. Zamolili smo ga da, za ovaj broj DuLista, s nama podijeli neke priče, predstavi se, ali i prepriča anegdotu s kojom se malo tko može pohvaliti, a koja mu se dogodila u Stonu…
– Radio sam kao komercijalist u jednoj pomorskoj agenciji i bio preko petnaest godina vezan za Atlantsku povidbu. Poslije toga, bio sam u turizmu preko dvadeset godina kao ‘komdirektir’ Dalmacijaturista i predstavnik Turističke zajednice u Skandinaviji, pa sam tako mnoge poslove napravio u Dubrovniku. Inače sam stalnom adresom u Splitu – upoznajemo dragog gospara Vojka, koji nastavlja:

– Godinama sam u poslu ili osobnim osjećajima bio vezan za Dubrovnik i Dubrovčane. Još od maturalne ekskurzije tijekom 1955. kad smo spavali po privatnim kućama, a jeli u restoranu Ugostiteljske škole u vili Orsula, a gdje bi nas kolege učenici nakon okrutnih dvoboja u nogometu na garbunu ispod Minčete poslužili u frakovima i leptir mašnama kao da smo kakvi zahtjevni američki gosti! Ili moj osjećaj diplomiranog ekonomiste koji i nakon pet godina radne prakse nije smio telefonski razgovor produljiti umjesto uobičajenog kako nalažu vrijeme, odnosno propisi, u Dubrovniku. Šef bi mi stalno skretao pažnju riječima: ‘Znaš tko je kapetan Miho Domijan?’ Bio je za mene kao stijena Prometeja na Kavkazu. Potpuno poštovanje – priča nam o brojnim ljudima koje je upoznao tijekom svog boravka u Dubrovniku. I njega samog su strašno su poštivali…

Gospar Vojko Mimica 3 1

S prijateljima u Cinque terre

Na stotinu puta
– Tu je i odnos kapetana Spire Savina starijeg koji bi došao u sobu kapetana Obuljena i gospodina Vlahušića nakon mog dolaska kao komercijalnog agenta linije Atlanta za Veliku Britaniju kao pratnja važnog poslovnog partnera. Uz uobičajeni pozdrav dobrodošlice zagrmio bi snažnim glasom: ‘A nama je posebno drago sto ste došli u društvu gospodina Mimice kojeg mi neobično cijenimo!’ A imao sam tek 25 godina… Dubrovnik sam poslom ili privatno posjetio stotinu puta i svaki put ugošćen kako to samo Dubrovčani znaju – kaže nam dalje, osim jednog tužnog puta o kojem priča sa sjetom.

– Bilo je to 1991. kad sam posjetio Dubrovnik, dan nakon bombardiranja i dobio kod gradonačelnika samo crnu kavu. Razumio sam i zaplakao u duši… – tužno dodaje, no prebacuje odmah na anegdote i avanture, dalje u prošlost. Jedna nas je posebno nasmijala, no o tome nešto kasnije.

– Tri stvari vezane za Dubrovnik mogle bi ići na ‘temu’ avanture. Tijekom 1960. godine boravio sam u Dubrovniku pet dana i svih pet dana je pljuštala kiša. Smještaj sam imao na uglu ulice kod ribljeg restorana iznad neke knjižare. Uglavnom sam bio ili u sobi ili u gradskoj kavani čekajući dan poslovnog sastanka s Atlantskom plovidbom. Jedne večeri pokucao je na vrata moje sobe stariji gospodin, negdje oko 80 godina, zamolio me da mu pomognem maknuti neku kutiju u njegovu dijelu stana. Priskočio sam u pomoć i našao se u sobi u kojoj je bilo nekoliko ogromnih knjižurina u jednom kutu te nekoliko stotina naslaganih slika na stolu u drugom kutu sobe. Pomogao sam gospodinu što je tražio a potom je on započeo svoju priču… ‘E moj gospodine, kaže on meni, mi smo ti imali ovu knjižaru na Stradunu preko 70 godina i naša je obitelj pružila gostoprimstvo svim slikarima koji su posjetili Dubrovnik za cijelo to vrijeme. Oni bi prihvatili gostoprimstvo i ostavili bi po sliku, dvije. Nikad nismo uspjeli saznati koji su to bili slikari i jesu li u međuvremenu postali poznati u svijetu umjetnosti.’ Zanijemio sam i počeo s interesom mlađe osobe prevrtati preko toga blaga. Zastao mi je dah, a on je nastavio: ‘Ove ogromne knjige su albumi državne pošte austrijskog carstva od početka 18. stoljeća do 1918. Tiskane su sve poštanske marke koja je ta država izdala u oko 170 godina. Sve slike smo nadomjestili originalima osim jedne.’ Ponovo sam zanijemio i tako dan danas jer ne znam gdje se nalazi trenutačno to bogatstvo iz tipične zimske kišne noći – podijelio je gospar Vojko s nama prvu anegdotu.

‘Ala ga ćale, koja klopa ovdi!’
Druga avantura, jer je to zaista i bila, kaže, odnosila se na njegovu inicijativu kao komercijalnog direktora Dalmacijaturista da se početkom 1976. godine spoje Atlas i ‘Daltur’ u jednu kuću. — Htjeli smo između sebe osloboditi par kvalitetnih komercijalnih ljudi koji su između sebe okrutno i beskorisno konkurirali za zajedničkog predstavnika jedne tvrtke u inozemstvu. Split to nije prihvatio pa je integrirao agenciju i hotele i ulične kafiće u jednu tvrtku, a ja sam morao tri godine na teški rad u zapadnu Afriku. Avantura je bila na jednoj večeri rukovodilaca Dalmacijaturista i Atlasa u hotelu Dubrovnik Palace kad je moj devetogodišnji sin pred društvom na početku uzviknuo na splitskom jeziku: ‘Ala ga ćale, koja klopa ovdi! Tribalo bi ovo izist!’… – točno smo ga zamislili i nije bilo teško nasmijati se na ovu scenu, no možda najveća avantura dogodila se nešto dalje od grada, u Stonu.

Gospar Vojko Mimica 1 1

Sophia Loren u filmu ‘La Ciocara’

– Treća avantura se dogodila jedne tipične prohladne jesenske ili zimske noći u Malom Stonu. Inače kad god bi se vraćao iz Dubrovnika, uobičajeno bi svraćao u Ston na omiljene kamenice. Ovoga puta, a bilo je svježe nakon nekoliko godišća, tijekom osamdesetih, života u Stockholmu, naletio sam na neuobičajenu atmosferu ispred gradskih zidina. Probijao sam se od parkirališta preko stotinjak metara kroz beskrajnu gužvu američkih vojnika u uniformama iz Drugog svjetskog rata. Bilo je tu Afroamerikanaca, Indijanaca, Meksikanaca i bijelaca multirasne Amerike. Okolo su bili džipovi i tenkovi – poneki i spaljeni. Stresao sam se jer sam mislio da su se iskrcali Amerikanci i da je počeo rat, ali su me svjetla reflektora uvjerila da se radi o filmskom projektu. Nasmijao sam se na svoju primisao i izgubio među nabijenim brojem stolova u mom restoranu iza zidina. Restoran je razumljivo bio ispunjen do posljednjeg mjesta. I dok sam za sebe i društvo naručivao kamenice, pogled mi je stalno bježao na prekrasnu ženu za susjednim stolom. Zasigurno je znam! Sad će se ona i meni javiti! I zaista me je tu i tamo pogledala svojim prodornim pogledom… Ipak, moje poznanice iz Dubrovnika nisu tako loše obučene i tako loše našminkane. Svejedno, nisam se prestao pitati tko bi ta žena mogla biti. U međuvremenu je došao konobar i donio kamenice. Valjda su one razbistrile pamet – priča dalje gospar Vojko, koji se kaže, ‘naglo osvijestio’.

– Nakon pete kamenice po redu sinulo mi na jedanput da ta prekrasna žena nije neka moja poznanica već čuvena i meni draga talijanska glumica Sophia Loren koja je tu snimala serijal po filmu ‘La Ciociara’ iz ranih 1960-ih. Pogledao sam je još jednom i nasmješio se. Ona je to primijetila i uzvratila je laganim smješkom. Vjerojatno je promislila: ‘Što me gledaš, pojeo si kamenice – juri kući ženi!’ – zaključuje kroz osmijeh gospar Vojko, a mi se veselimo što smo čuli dio njegovih dubrovačkih avantura…

MNJ

Pročitajte još

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

Dulist