Aktualno

ISPRIČANI SVI DETALJI O VILI ELITI Legaz o općem putu, pomorskom dobru, blokiranju i zatrpavanju!

igor legaz press konferencija

Igor Legaz, predsjednik Udruge Divlja Liga vaterpolo, održao je press konferenciju za medije kako bi ispričao ono što javnost ne zna o vili Eliti. Stigao je tako u uvalicu Gustjernica te odmah započeo s pričom kako je izgledao općinski put prije i nakon gradnje vile Elite.

-Vila je građena između 1933. i 1936. i već tada je sjela na općinski put koji se nalazio baš na ovom mjestu gdje se nalazi sadašnja vila Elita s taracom. Tada je iskopan teren i napravljen klasičan iskop da bi se tu napravila zgrada. Općinski put je zato priložen ispred vile Elite, dio tog puta je vidljiv dok je drugi zatrpan – započeo je Legaz.

Ispričao je kako je glavni općinski put išao ispod podzida od tarace vile Elite te je pripisan pomorskom dobru. Dodao je kako je to na kraju krajeva put, stari put.

-Zatrpavanje puta bilo je negdje 1980-ih. Hotel Neptun je u to vrijeme imao pet zgrada. Kada su oni donju prostoriju adaptirali u tavernu, tada su zatrpali dio općinskog puta koji je imao pet grupa od 5 do 8 skalina. Dvije donje grupe skalina se vide i danas dok se gornje tri ne vide jer su zatrpane – rekao je Legaz naglašivši da je 1999. Vlada Republike Hrvatske u ovoj zoni sankcionirala zatrpavanje skalina tako što je kompletan put uključujući cijelu grupaciju skalina priključila pomorskom dobru, jer su to prilozi kupalištu od kojih je jedan s južne, a drugi sa sjeverne strane.

Dotaknuo se i blokiranja svih prilaznih puteva kao i svečane večere iz 2007..

-Tada je vlasnik vile Elite napravio totalnu blokadu, podigli su zid sa željeznom ogradom koji je vidljiv i danas sa svrhom da nitko ne može prići. Zbog zida duljine 103 metra armiranog betonskog dijela i još 6 metara željeznog dijela raštio, šiljci i slično, sve skupa oko 110 metara, nitko nije mogao proći! – naglasio je.

Predsjednik uduge ispričao je kako je u ljeto 2007. u tadašnjem Dubrovačkom listu vidio da se otvara vila Elite. Otvorila ju je gradonačelnica Šuica u suradnji sa županicom Buconić.

-One su morale vidjeti da se ne može doći do uvale, ali one su participirale blokadi prolaska na kupalište. Dale su svoj udio te su pomogle vlasniku objekta tako što su ilegalno legalizirale blokadu dolaska na kupalište – ispričao je.

Nakon toga, kreću počeci djelovanja Igora Legaza koji kako navodi do tada nije znao držati motiku, pilu niti kako se miješa beton.

-Početkom 2008. došao sam na stranu na kojoj je završavao zid i gdje sam procijenio da se može prići te sam tu napravio jedan puteljak – rekao je te dodao kako su oni nakon toga ogradu produžili za još 10 metara blokirajući put koji je napravljen.

-Kada sam to vidio, ispilao sam jedan komad ograde, a oni su doveli kombi koji je bio parkiran bočno uz prolaz kako se opet ne bi moglo doći do kupališta – ispričao je naglašivši kako je tada narod s Babinog Kuka organizirao prosvjed, stigao je veliki broj ljudi te kako su mislili da će njihov glas odjeknuti. Ipak, ništa se nije dogodilo.

-Oni su taj komad koji sam otpilao opet zavarili, opet je napravljena blokada. Kao da se ništa nije dogodilo, a cijela Hrvatska je to prenosila – ne može se doći na pomorsko dobro! – dodao je.
Građevinski inspektor je angažiran te nakon što je vidio situaciju, priča Legaz, donio je odluku da se ukloni kompletna ograda sa zidom.

Na pitanje kako tumači to što nitko ništa nije učinio po rješenju građevinskog ispektora, navodi kako je građevinski inspektor donio rješenje i kako je ono postalo pravomoćno. Nakon toga, priča Legaz, opet se javljaju gradske službe kako bi pomogle Zovku u blokiranju javnog prolaza.

-Dali su mu neku dozvolu, ali ta dozvola vrijedi za veći dio zida. Nikako za ovaj sektor od nekoliko metara kod klupe i za par metara onog koji uključuje raštije jer je to pomorsko dobro. Njihove potvrde odnose se samo na zonu izvan pomorskog dobra, a to pokazuje to što nema suglasnosti lučke kapetanije – rekao je te dodaje kako samo vlasnik može dobiti neku dozvolu ili koncesionar kojeg ovdje nema a naglašava da je mjerodavno samo ono što kaže lučka kapetanija.

-Kada se to završilo, na jednom skoro pa nemogućem mjestu napravio sam puteljak koji se koristio. Međutim, jedna žena je slomila nogu! – ispričao je objašnjavajući kako je teren bio strm, a ostali putevi bili su blokirani.

Nastavio je s Dijamantnim putem iz 2013. te se nadovezano na 2021.

-Udruga Divlja Liga vaterpolo odlučila je napraviti vrlo težak proboj kroz mrkintu u uvalici, 60 metara dug put kroz tvrdu stijenu. Prvi udar macole, 30. prosinca 2012., znao sam samo da želim probiti stijenu i napraviti skaline – priča Legaz.

-Uspio sam probiti stijenu, ali nisam znao kako probiti skaline! Stigla je pomoć Lovre Meštrovića, radnika jedne firme, koji se sprijateljio sa mnom i napravio skaline. Udruga tada nije imala love, sve sam ja iz džepa platio – rekao je te dodao da je Meštrović napravio donjih 5 skalina, a gornje skaline napravio je sam tako što je dijamantnom brusilicom rezao stijenu te se zato put tako i zove.

– Godine 2021. obrušile su se stijene iza vile Elite, narod je tada prolazio uvalicom. Gradska uprava je tada građane preusmjerila da idu ovim putem i tako je bilo 3 mjeseca, dok nije riješen slučaj odrona – rekao je Legaz stavljajući naglasak na to da su ih slali njegovim navodno privatnim putem.

Osvrnuo se i na raštio koji je, kako navodi Legaz, unutar pomorskog dobra te je zato on sad otvoren.

-Nije on otvoren tek tako. Netko ga je morao raskovati, i to se dogodilo 2020. Jedan je to od puteljaka koji se koristi, jedan su skalini koje sam napravio, a zbog kojih sam imao i kaznene postupke – naglasio je.

Još jednom je istaknuo kako Udruga Divlja Liga vaterpolo nije aktivistička već je njen zadatak obavljati ono što komunalne službe ne rade.

– Komunalne službe ne rade obalne puteve, ne održavaju obalu. Ona dva bora sa staza kod Splendid bara i Visa 2 nisu riješili oni koji su trebali, već udruga. Isto tako, 2020. kod restorana hotela Neptun na šetnici, 5 štangi i rampa, mi smo uklonili kako bi žene s kolicima mogle proći – naglasio je Igor Legaz.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome kako je izgubljen park Gjivovići i o hotelu Belvedere ispričao je svoja neslužbena saznanja.

– Park Gjivović izgubljen je tako što je Turčić kupio kuću sa zemljištem koje je bilo 17 posto u vlasništvu grada. Gradonačelnik je napravio dogovor da većinski vlasnik zemljišta zauzme, slomi stare skale, zablokira pristupe, ali da napravi zamjenske skale. On je to i učinio – rekao je te dodao da je za Belveder dobro što status granice pomorskog dobra još nije određen zbog novog Zakona koji je na snazi i prema kojem bi se granica trebala utvrđivati kopnenim putem te je naglasio kako je to od iznimnog značaja.

Pročitajte još

TAKSISTI HUMANITARCI Novo udruženje Taxi i Uber vozača Grada Dubrovnika

Dulist

UDARAN VIKEND Prometni kolaps u gradu, stanje na autocestama ništa bolje

Dulist

Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

Dulist