AktualnoGrad

ISPRAĆAJ OLGE STOSS Bad Homburg organizirao komemoraciju za veliku humanitarku

olga stoss posljednji ispracaj komemoracija

Njemački grad Bad Homburg organizirao je današnju komemoraciju za humanitarku Olgu Stoss u crkvi St. Marien.

Gospođa Olga Stoss, Hrvatica s njemačkom adresom, osnivačica udruge KROATIENHILFE koja je za vrijeme Domovinskog rata slala humanitarnu pomoć od Vukovara do Dubrovnika, ujedno je bila inicijatorica i najvažnija spona u povezivanju gradova prijatelja Dubrovnika i Bad Homburga.

Na komemoraciji se, uz gradonačelnika Alexandera Hetjesa, obratio i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

– Danas ovdje ispraćamo humanitarku, dobročiniteljicu, osobu koja je u svom životu učinila toliko dobroga da će je teško bilo tko od nas u tome dostići, osobu koja je spojila naša dva grada. Tako je jedna od najplodonosnijih i najuspješnijih međunarodnih suradnji Dubrovnika pokrenuta upravo upornošću Olge Stoss. U nadolazećim godinama, ispletena je čvrsta mreža dubrovačko-badhomburške suradnje na svim razinama društva – kazao je gradonačelnik Franković.

Istaknuo je i njezinu veliku ulogu u organizaciji brojne humanitarne pomoći, ne samo za Dubrovnik nego i za ostala ratom pogođena područja Hrvatske te u poslijeratnom razdoblju kada je trebalo obnoviti razrušeni grad. Najponosnija je bila na projekt obnove dječjeg doma Maslina, a od velikog su značaja bile i brojne donacije Dubrovačkim vatrogascima.

– Hrabra, neumorna i pedantna – to je bila gospođa Olga, sinonim prijateljstva gradova Bad Homburga i Dubrovnika. Adio draga Olga i neizmjerno Vam hvala u ime Grada Dubrovnika – rekao je također gradonačelnik Franković.

Uz gradonačelnika Frankovića komemoraciji su prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica, Pročelnica UO za poslove gradonačelnika Ivana Brnin te Nikola Pavlović, počasni građanin grada Bad Homburga.

Foto: Grad Dubrovnik

Pročitajte još

UDARAN VIKEND Prometni kolaps u gradu, stanje na autocestama ništa bolje

Dulist

Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

Dulist

POŽALIO NAM SE ČITATELJ Cabrio bus na Pilama blokirao ‘šesticu’

Dulist