AktualnoUrednički izbor

ISKUSTVO IZ RODILIŠTA U DOBA KORONE Zahvaljujući sestrama ‘superženama’, nismo osjetile koliko je teška situacija

beba porod roditelji

Samo riječi hvale, iskreno! Porod i sve nakon poroda prošlo je odlično, a veliku ulogu u tome ima, osim Bogu hvala mog osobnog brzog oporavka, i medicinsko osoblje naše bolnice, pogotovo sestre u rodilištu – priča nam mama Ana, koja je svoju drugu curicu donijela na svijet prije petnaestak dana u ne baš zahvalnim uvjetima – usred pandemije koronavirusa. Kaže, nije ni osjetila neke velike ‘tektonske poremećaje’, osim pojačanih higijenskih mjera zaštite, a nadamo se kako će njeno iskustvo, koje je bez trenutka razmišljanja podijelila za naš tjednik, pomoći svim mamama kojima je uskoro termin poroda i zabrinute su. Svakako vrijedi pročitati!

— Prvi porod mi je dovršen carskim rezom jer nisam imala trudova niti svojih niti s dripom pa su me pred kraj i ove trudnoće liječnici usmjeravali također na carski rez, iako sam se nadala i do zadnjeg trenutka čeznula za prirodnim porodom. A, pred kraj trudnoće, posebice kada je krenula pandemija, priželjkivala sam tim više prirodan porod, kako bi mi oporavak bio što brži i kako bih mogla što prije otići doma. Ipak, i drugi mi je porod dovršen carskim rezom. Priroda, a možda i adrenalin zbog cijele situacije s koronavirusom, učinili su svoje pa je moj oporavak tekao puno bolje i trajao znatno kraće nego prvi put – istaknut će naša sugovornica.
Ali i izmijenjene su procedure trenutno u našoj bolnici. Kad je riječ o prirodnom porodu, rodilje se puštaju doma već nakon 24 sata uz uvjet da je sve u redu i s majkom i s bebom, dok su rodiljama ‘caricama’ skratili boravak u bolnici sa sedam na pet dana, a cimericu i mene pustili su već nakon tri dana. Moram napomenuti da i od prvog poroda imam pozitivno iskustvo iz našeg rodilišta po pitanju odnosa osoblja prema rodiljama i bebama, a sada posebno. Porod carskim rezom je operacija pa time i veća briga za osoblje, ali svi su bili susretljivi i za njih imam samo riječi hvale – reći će naša mama dvije djevojčice.

Kako se ‘diše’ u bolnici?
Zanimalo nas je i kako je organiziran boravak tijekom i nakon poroda, ali i kako se ‘diše’ u cijeloj bolnici u ovim, blago rečeno, neobičnim uvjetima.
— Dok smo ležale u rodilištu, imale smo sreću da nas je bio manji broj na odjelu, mislim tri, četiri rodilje prva dva dana, iako se broj konstantno
mijenjao, otpuštale su se žene i dolazile nove. Bile smo raspoređene u sobe i zamoljene što manje izlaziti i kontaktirati okolo. Nas dvije cimerice, koje smo rodile carskim, bile smo u jednoj većoj sobi, prvoj do ginekologije, sa svim propisanim mjerama opreza – razmak, njega, pojačana higijena i ostalo – ističe nam naša sugovornica. Tijekom njenog trećeg dana boravka počeli su spajati odjele, odnosno ginekologiju prebacivati na rodilište, jer se odjel ginekologije morao početi koristiti za druge pacijente.
-Ne znam točno koji je odjel došao na mjesto ginekologije, jer bismo sve te informacije cimerica i ja čule ‘kroz vrata’, a nismo htjele puno propitkivati, jer su te sjajne sestre ionako bile opterećene poslom pa eto tada i preseljenjem stvari između odjela, lijekova, potrepština… Gledajte, one su morale ‘pretramakati’ cijeli odjel, a pritom i nas i bebe ‘asistit’. Čule smo, a pri izlasku sam i vidjela da su neki dijelovi bolnice pregrađeni, zablokirani prolazi, i dosta je toga izmijenjeno, vjerujem kao mjera predostrožnosti i zaštite. Kažem, sestre nismo puno zapitkivale, jer su ionako imale pune ruke posla. Jedino što smo čule onako preko uha, a zvučalo je da im je poprilično kaotično. No opet, kad bi došle k nama, nismo osjećale težinu i pritisak situacije koja vlada oko nas. Odradile bi njegu, prokomentirale s nama ono bitno za nas i bebe i ohrabrile. Svaka im čast – reći će nam dalje, a pitamo ju je li tijekom samog trenutka poroda situacija bila izmijenjena, odnosno kako je u tom trenutku organizirano osoblje, nedostaje li ga…

Sad bi bilo dobro vrijeme za porod kod kuće
— Razmišljala sam, netom prije poroda, kako bi u ovoj situaciji bilo baš dobro da i kod nas imamo mogućnost izbora poroda kod kuće kao što ima u nekim europskim zemljama i svijetu. Da primalja sa svojim timom i doulom dođe k ženi doma i da se porod odvija kod kuće uz stručnu podršku i u krugu obitelji – meni je to idealna i prirodna atmosfera. Posebice sam se mislila u ovakvi,m a i drugim mogućim kriznim situacijama da bi to bilo od velike pomoći i ženama, a dijelom i rasterećenje sustava. Kako sam ovaj put dobila trudove, nadala sam se prirodnom porodu, i do zadnjeg se trudila ostati doma dok se trudovi ne ustale i pojačaju, ali nije išlo tako, a proradio je i strah – je li s bebom sve u redu, ide li to sve kako treba… I krenuli smo put bolnice. Sama pomisao da moram u bolnicu, tamo gdje svakodnevno stižu zaraženi i gdje je velika vjerojatnost da možeš doći u doticaj s virusom, bila mi je strašna i odbojna. Pomalo mi je i od toga rastao strah, a i pri pomisli ‘što ako se i ja zarazim, ili donesem zarazu doma mojima, bebi?’ Ma, ne mogu reći da je to sad bio panični strah, ali neizvjesnost i strepnja se svakako vrtila po glavi. A i umjesto sreće, jer ćeš uskoro vidjeti i primiti svoju bebu, vladao je tužan osjećaj – muž te iskrca pred ulazom, ideš sama u bolnicu, pod maskom, rukavicama, na ulazu zaštitari, ne znaš što te čeka… Na prvom porodu je bio muž sa mnom, a sada sam planirala angažirati i doulu, ali kako je pratnja strogo zabranjena, ništa od tog, i na kraju shvatiš da si sama u tom. Strah je prisutan, ali ionako porod ne može odraditi nitko osim tebe, a mi smo žene za to stvorene pa skupiš snage, sabereš emocije i ideš! – reći će, te ponavlja…

— U ovakvim uvjetima, a i ako se sjetimo i onoga što se dogodilo u Petrovoj, za nedavnog potresa, mislim da bi pomoć i podrška rodiljama u kući bila izvrsna. Naravno, stručna i uz sve mjere opreza. Ali kažem, to je za ovaj put bio moj san, ali ni stvarnost nije bila tako loša. Osoblja je bilo dovoljno, barem je to naš dojam bio i nismo osjetile nikakvu manjkavost – ističe. Dodaje kako se dr. Bender, koji ju je primio i vodio sekciju u rađaoni, maksimalno angažirao, kao i dr. Ivanković i dr. Bačić uz cijeli tim, anesteziologe i primalje.
— Ne znam je li to bila samo njihova ‘pripremna vježba’ ili je zbilja bila najavljena i jedna trudnica sa sumnjom na zarazu koronavirusom, ali pojačane su svakako mjere zaštite i upućen cijeli tim u procedure. Svakako pohvale još jednom cijelom osoblju. Vode računa o maksimalno svemu, 24 sata dnevno. Pojačana dezinfekcija, smanjeni kontakti, pojačan oprez. Kad je porod carskim rezom u pitanju, jer si nepokretna prvih 24 sata, a i kasnije ne možeš baš sve sama, potrebna ti je dodatna pomoć, a sestre su zbilja na svaki naš poziv bile uvijek tu za nas. Nemaju baš vremena ‘ćakulati’ s rodiljama i slično, ali za sve naše potrebe našle su vremena i stalno su nas obilazile – priča nam dalje. Posebno ju je dirnuo ljudski faktor i srdačnost sestara, unatoč cijelom ovom kaosu koji oko njih vlada.

— Da, vlada ‘strogoća’ radi pojačanih mjera, obitelj ne može biti uz tebe, samo preko mobitela se vidite, ali opet nismo osjetile da nam nešto fizički nedostaje. Ako i jest nešto bitno prifalilo, donijele bi nam sestre s portirnice što nam je obitelj dostavila uz prethodnu najavu. Oporavak nakon carskog je teži i duži, sve te boli, prikopčana si na infuziju, lijekove, ne možeš se dignuti, a čuješ bebu kako plače pa te operu emocije. Sestre gnjaviš svako malo nešto protiv bolova, da ti dodaju nešto, da ti pridignu bebu ako je s tobom… Pa opet, sve te to natjera da nekako upregneš sve svoje snage i volju u oporavak. Dirnulo me kad su mi sestre donijele djevojčicu čim sam ‘došla k sebi’, stavile mi je u naručje, potakle na dojenje, slikale ju, poslale slike mojima… Ništa im nije bilo problem. Taj ‘ljudski faktor’, pristupačnost, pažnja i podrška puno znače u tim, za ženu, posebnim trenucima. Nije im za zamjeriti ni njihove teške momente, jer bude i nas žena svakakvih, pod hormonima, sa svakakvim prohtjevima, idejama i zamislima… Svaka od nas je priča za sebe pa tako je i svaki porod i oporavak priča za sebe. Kako mi je rekla jedna babica o porodu kad sam prvi put bila: ‘Možemo mi imati ideju i plan poroda, ali nikad ne znaš kako će početi, a još manje kako će završiti’. Zato je moja preporuka, osobito ako vam je termin blizu, pratite svoje tijelo i intuiciju, ali i surađujte sa stručnim osobljem, doktorima i babicama. Poslušajte njihove savjete, ako treba i dva, tri mišljenja, i donesite odluku u suradnji. Vjerujem da su svi dobronamjerni, i ne govore olako niti bez veze neke preporuke – zahvaljujemo joj na jednom normalnom, ljudskom savjetu.

Bila sam sretna što izlazim, a onda sam se sjetila njih
Podijelila je s nama još jedan upravo taj ljudski trenutak, za kraj ove, možemo slobodno reći, za sve rodilje kojima je blizu termin, ohrabrujuće priče.
— Pri izlasku iz rodilišta su također mjere predostrožnosti na snazi, točnije s rodiljom i bebom medicinske sestre izlaze do portirnice, izlaza iz bolnice, gdje su sada zaštitari i kontrolni punkt, odnosno mjeri se febra i pregledava zaštitna oprema za sve koji ulaze. Kako su me otpuštali u subotu – budući da ne puštaju muževe gore na odjel – dežurna medicinska sestra – mislim da je bila samo jedna za rodilište i jedna za ginekologiju to jutro na odjelu – morala je prvo otpratiti jednu ženu s njenim stvarima, preuzeti naše jaje za bebu pa se vratiti po mene, snijeti mi i jaje s bebom i torbu do ulaza gdje me čekao muž… I eto, na kraju su te ‘superžene’ i nosači u ovim okolnostima! Znate što, bila sam toliko sretna što izlazim već treći dan, što smo dobro i ja i beba, što se vraćam familiji, što nisam ‘pokupila ništa’ pa ni koronu… A onda mi je prošlo kroz glavu kako se te sestre vraćaju u taj ‘kaos’, svaki dan iznova i ne znaju što će ih dočekati svakim novim danom. Rekla sam samo: ‘Bog ih blagoslovio i čuvao!’ – zaključuje zahvalna mama.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 15. travnja 2020.

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist